Kiinteistönvälittäjän työ on muutakin kuin kauppakirjoja

Kiinteistönvälittäjän työ on muutakin kuin kauppakirjoja

Kiinteistönvälittäjän työ – asuntojen ostamista ja myymistä? Kyllä, mutta tosiasiassa työssä on vaiheita lukematon määrä, sellaisiakin, joita ei ensimmäisenä tule ajatelleeksi. Kävimme ne kiinteistönvälittäjän kanssa läpi askel askeleelta.
Kirsi Oras toimii kiinteistönvälittäjänä Aurinkorannikolla.

Kiinteistönvälittäjä Kirsi Oras työskentelee Sunloma Real Estate -kiinteistönvälitysliikkeessä Fuengirolassa. Asuntoja työkseen kauppaavalla ammattilaisella on paitsi kymmenen vuoden kokemus alalta myös kiinteistönvälittäjän muodollinen pätevyys niin Suomesta kuin Espanjasta. Nainen myöntää avoimesti, että Espanjan API-tutkinnon (Agente de la Propiedad Inmobiliaria) saaminen oli kovan työn takana.

Strand Properties

– Vaikka nykyään luen ja kirjoitan sujuvasti espanjankielistä lakitekstiä, kaksi vuotta sitten API-tutkintoa suorittaessani kielitaitoni oli heikompi. Aluksi jouduin Google-kääntäjän kanssa ihmettelemään ja sihteeri käänsi minulle lauseita. Sain kuitenkin suoritettua tutkinnon seitsemässä kuukaudessa, Kirsi muistelee.

Kaikki alkaa tarvekartoituksesta

Kun asiakas astuu sisään liikkeeseen ja kertoo haluavansa ostaa asunnon, ensimmäinen askel on Kirsin mukaan sopia tämän kanssa tarvekartoitustapaaminen. Tapaamisessa käydään ajan kanssa läpi ostajan toivelistaa.

– Monesti ihmisillä on täysin vääriä kuvitelmia siitä, mihin budjetti riittää.

Kirsi kertoo kuitenkin kuuntelevansa asiakkaan toiveita unelmakodista tarkalla korvalla ja pyrkivänsä kuulemaan myös sen, mikä jää rivien väliin.

– Välittäjän tehtävä on ymmärtää asiakasta vielä paremmin kuin asiakas itse, koska monesti asiakkaat eivät tiedä, mitä oikeasti haluavat, Kirsi sanoo.

Yksi asia tulee Kirsin kokemuksen mukaan monelle ostajalle yllätyksenä: kaupan sivukulujen suuruus.

TEKSTI ja KUVA: Marjut Sahlberg

Lue lokakuun 2022 Olé-lehdestä, mitä Espanjassa toimivan kiinteistönvälittäjän toimenkuvaan kuuluu. Mikäli sinulla on ostohousut jalassa, saat myös hyviä vinkkejä sopivan asunnon etsintään.

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart