Kolumni: Alkoholin vaikutus mikrobistoon

Kolumni: Alkoholin vaikutus mikrobistoon

Sari Arponen on Espanjassa vuosikymmeniä asunut lääketieteen tohtori, joka on yksi maan johtavia ihmisen mikrobiston asiantuntijoita.

Mikrobisto on nyt muotisana kaikkien huulilla. Ennen vanhaan mikrobistoa kutsuttiin flooraksi. Mikrobistolla tarkoitetaan siis kaikkia mikrobeja, jotka elelevät ihmiskehossa. Tämä tarkoittaa, että olemme täynnä bakteereja, viruksia, arkeoneja, aitotumaisia ja sieniä. Yleinen luulo siitä, että kaikki nämä aiheuttavat meille sairauksia, ei pidä paikkaansa.

Strand Properties

Suurin osa mikrobistoamme on bakteereja, ja niitä on lähinnä suolistossa, mutta myös suussa, iholla, ja sukupuolielimissä. Näitä mikrobeja on meissä enemmän kuin omia soluja! Miksi ihminen on kauttaaltaan täynnä näitä mikroskooppisia kumppaneita?

Ne ovat todella tärkeitä terveydellemme: ne suojaavat meitä niin sanotuilta pahoilta mikrobeilta, eli niiltä, jotka aiheuttavat sairauksia. Ne myös tuottavat esimerkiksi B-vitamiineja ja muita hyödyllisiä aineita, kuten SCFA-nimisiä molekyylejä, joilla on lukuisia eri terveysvaikutuksia. Lisäksi ne auttavat meitä pilkkomaan ravinteet ja pitävät ihon ja limakalvon terveenä.

Jokaisella ihmisellä on satoja erilaisia bakteereita. Jotkut kuuluisimmista ovat niin sanotut hyvät bakteerit, kuten laktobasillit tai bifidobakteerit. Myös Akkermansia-niminen bakteeri on erittäin kiinnostava: se suojelee lihavuudelta ja sokeritaudilta, ja näyttäisipä myös, että se takaa terveen ja pitkän elämänkaaren. Yli satavuotiailla terveillä vanhuksilla on sitä paljon enemmän kuin 80-vuotiailla sairailla ihmisillä. Akkermansiaa myydään Yhdysvalloissa jopa purkissa. Tuotteen hinta on 200 dollaria, ja sillä hoidetaan 2-tyypin sokeritautia.

Toisaalta taas, jos on liikaa niitä pahoja bakteereja, voi ilmaantua sairauksia, kuten sokeritauti, syöpä, rasvamaksa, reuma ja niin edelleen.

Mikä sitten aiheuttaa sen, että suolistossamme on hyviä tai huonoja bakteereja? Kaikki, mitä itsellemme teemme, vaikuttaa bakteereihin. Huono ruokavalio, krooninen stressi, monet lääkkeet, huonot yöunet… kaikki nämä ovat hallaa “kavereillemme” ja aiheuttavat pahojen bakteereiden liikakasvua.

Alkoholi on myös todella haitallinen mikrobistollemme. Jokapäiväinen alkoholin nauttiminen aiheuttaa kroonista suoliston tulehdusta, joka avaa suoliston solujen välit ja aiheuttaa sen, että hyvänlaatuiset bakteerit kuolevat ja huonolaatuiset pääsevät valtaan. Niin ikään osa alkoholiriippuvaisuudesta johtuu siitä, että bakteerit vaikuttavat aivojen toimintaan niin, että juomista on hankala lopettaa. Myös osa maksan vajaatoiminnasta johtuu alkoholin vaikutuksesta mikrobistoon. Eräässä tutkimuksessa myös todettiin, että kun tehdään mikrobiston siirto – eli laitetaan terveen ihmisen ulostetta sairaan ihmisen suolistoon – saatetaan parantaa alkoholisti!

Toisessa tutkimuksissa taas on todettu, että yksi lasillinen punaviiniä voi olla jopa hyödyksi mikrobistolle. Tosin, jos viini on alkoholiton, hyöty on aivan sama. Tämä siksi, että hyödyllinen terveysvaikutus ei ole peräisin etanolista vaan niin sanotuista polifenoleista. Nämä taas ovat hyödyllisiä aineita, joita on monessa kasviperäisessä ruuassa tai juomassa. Saman hyödyn saisi siis viinirypäleiden mussuttamisestakin.

Jos siis haluat terveen suoliston ja mikrobiston, vältä alkoholia. Mutta jos juot esimerkiksi lasillisen todella harvoin, ei terveyden pitäisi siihen kadota. Jokapäiväisellä juomisella onkin sitten jo enemmän haittavaikutuksia kuin positiivisia vaikutuksia. Onneksi mikrobistoa voi helliä: terveellinen ruokavalio, liikunta ja stressin hallinta ovat hoidon kulmakiviä.

Terveelliset elämäntavat, mukaan lukien alkoholin välttäminen, voivat jopa muutamassa viikossa auttaa mikrobiston tasapainottamisessa. Tietenkin ammattilaisen apu voi olla tarpeen, ja esimerkiksi probiootteja voi käyttää lisäapuna suoliston normalisoinnissa.



0

Your Cart