Konsulipalveluvirkailija auttaa, kun hätä on suurin

Konsulipalveluvirkailija auttaa, kun hätä on suurin

Suomen Málagan-kunniakonsulaatti auttaa monenlaisissa asioissa, mutta silloin tällöin avunpyynnöt yltävät toimivallan ulkopuolelle tai laki estää avunannon. Haastattelimme konsulipalveluvirkailijoita siitä, millaisissa tilanteissa kunniakonsulaatti on oikea osoite avun hakemiselle.

Saavun Málagan Calle Córdoballe, jossa etsiskelen hetken Suomen Málagan-kunniakonsulaattiin johtavaa sisäänkäyntiä. Rakennuksessa ei liehu Suomen lippua, joka herättäisi huomion. Myöhemmin selviää, että kyseessä on historiallinen rakennus, jonka julkisivu on suojeltu, ja siksi lipun ripustamiseen ei ole saatu lupaa. Porraskäytävässä varmistuu, että rappu on oikea, ja tilaan hissin neljänteen kerrokseen.

Strand Properties

Olemme sopineet tapaamisen puoli kahdeksi, jolloin maanantaista perjantaihin klo 10–13 välillä oleva asiakaspalveluaika on hetkeä aiemmin ehtinyt päättyä.

Ovella minua vastaanottaa Eeva-Liisa Puumala, joka on toiminut konsulipalveluvirkailijana Málagan-kunniakonsulaatissa jo lähes viiden vuoden ajan. Pian paikalle saapuu tiimin uudempi tulokas, joulukuussa 2020 aloittanut Sari Lavado.

– Täällä on ollut todella kiirettä viime aikoina. Olemme ihmetelleet sitä muiden Aurinkorannikon suomalaisten toimijoiden ja Madridin-suurlähetystön kanssa. Kiirettä tuntuu olevan joka puolella. Emme oikein tiedä, mistä se johtuu. Onko se tämä covid vai ovatko syynä Suomen poliisin passijonot, Puumala pohtii.

– Yhteydenottoja on tullut huomattavasti tavallista enemmän tämän kevään aikana, ja myös asiakasaikamme ovat olleet todella kortilla, Lavado vahvistaa ja muistuttaa samaan hengenvetoon heidän toimivan vain ajanvarauksella.

Kunniakonsulaatti auttaa hädässä

Millaiset asiat konsulipalveluvirkailijoita eniten tapaavat työllistää? Lavadon mukaan tyypillisimpiä tehtäviä ovat passien ja henkilökorttien tai hätämatkustusasiakirjojen tekeminen. Samoin notaaritoimitukset ja erilaiset rekisteröinnit, kuten Espanjassa syntyneiden lasten rekisteröinnit, pitävät kiireisenä.

Kunniakonsulaatin tärkeimpiin tehtäviin lukeutuu toki myös hädänalaisten suomalaisten auttaminen.

TEKSTI ja KUVA: Marjut Sahlberg

LUE OLÉ-LEHDEN KESÄ-HEINÄKUUN 2022 NUMEROSTA, MITEN KUNNIAKONSULAATTI JA KONSULAATTI EROAVAT TOISISTAAN. KUKA PÄÄSEE KONSULINKYYDILLÄ KOTIIN JA MIKÄ ON KUNNIAKONSULAATIN TOIMIVALTA?

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart