Sofia-opisto panostaa entistä enemmän ulkoaktiteetteihin. Tässä ryhmä patikoimassa Calamorro-vuorella Benalmádenassa.

Yli 15 vuotta Fuengirolassa toiminut aikuisopisto on jatkanut lähi- ja etäopetusta koko kuluvan kauden.

– Koronatilanne on vähentänyt opiskelijoiden määrää dramaattisesti, millä on ollut talouteen suuret vaikutukset, sillä iso osa budjetoiduista tuloista kertyy kurssimaksutuotoista, toteaa Sofia-opiston toiminnanjohtaja Minna Kantola.

Fuengirolan Los Bolichesissa toimivan aikuisopiston kurssitarjonta on typistynyt, ja niillä kursseilla, jotka on järjestetty, opiskelijaryhmien kokoa on pienennetty. Se on vaikuttanut kurssien ja luentojen kannattavuuteen verrattuna aiempiin kausiin, jolloin luennoilla saattoi olla jopa 60 osallistujaa.

– Moni vakituinen opiskelijamme on jäänyt Suomeen ja iso osa niistäkin, jotka ovat tulleet Espanjaan, ei ole osallistunut lähiopetukseen. Mielikuva täysisistä luokista pysyy pitkään, Kantola harmittelee.

Tosiasiassa opiston lähes kaikki kurssit pidetään isossa salissa, jossa on turvavälit pöytien ja jokaisen oppilaan väillä. Kasvomaskimääräyksiä noudatetaan. Lisäksi tuntien välillä tuuletetaan ja pintoja desinfioidaan jatkuvasti.

Korona-aika on tuonut myös entistä enemmän ulko- ja rantatunteja sekä antanut vauhtia Sofia-opiston digiloikkaan. Muun muassa luentoja, ruokakursseja ja jumppaa järjestetään kokonaan virtuaalisesti, kun taas osa kursseista noudattaa hybridimallia. Siinä osa kielen opiskelijoista on paikalla luokassa ja osa osallistuu verkon kautta.

– Palaute on ollut positiivista. Olemme saaneet palautetta, että etäopetus on ollut jopa tehokkaampaa kuin perinteinen, Kantola sanoo.

– On myös hienoa, että meillä on verkkokursseilla senioreita, jopa yli 80-vuotiaita. He ovat saaneet tukea teknisiin pulmiin ja opiskelu on onnistunut hienosti. 

Ei tartuntaketjuja

Sofia-opisto on ollut yksi harvoista alueen toimijoista, joka on ollut avoinna koko ajan syksystä lähtien ja jatkanut myös lähiopetusta. Tiettyinä viikkoina lähiopetus oli tosin hyvin hankalaa:

– Kaupunkien rajojen sulkeminen vaikeutti toimintaan, koska meillä on asiakkaita ympäristökunnista ja kauempaakin, Kantola sanoo.

Silti toiminta on porskuttanut eteenpäin rajoituksiin mukautuen.

– Onneksi olemme välttyneet tartuntaketjuilta.

Pari kertaa on kuitenkin ollut läheltä piti -tilanne:

– Yksi ulkotiloissa aktiviteettiimme osallistunut henkilö ilmoitti meille tartunnastaan. Junta de Andalucian virkailija otti yhteyttä, ja kaikki kolme samassa kahvilapöydässä istunutta kävivät testeissä. Onneksi tulokset olivat negatiivisia.  

– Toinen tapaus oli henkilö, joka oli jäänyt heti pois tunneilta, kun oli tuntenut oireita, ja tässäkin tapauksessa tartuntaketjulta vältyttiin. 

Toiminnan jatkuvuus koitetaan turvata

Opiston rahoitus on perustunut vuosia kurssi- ja jäsenmaksujen lisäksi valtion harkinnanvaraiseen avustukseen. Tälle vuodelle Sofia-opisto on hakenut 123 000 euron avustusta Suomesta, mutta Kantolan mukaan määrä ei ole vielä varmistunut.

Kantola kertoo opiston keskittyvän turvaamaan toiminnan jatkuvuuden taloudellisesti haastavassa tilanteessa.

– Sofia-opistolla on ollut iso merkitys monille suomalaisille, ja osa on valinnut jopa asuinpaikkansa opiston sijainnin perusteella, Kantola muistuttaa.

Keväällä toiminta jatkuu muun muassa espanjan kielikursseilla. Liikuntapuolella tarjolla on kuminauha- ja hulavannejumppia rannalla sekä rantajoogaa. Lisäksi äijäjooga alkaa uudelleen. Lisäksi opisto järjestää pienimuotoisia retkiä lähialueille.

– Toivoisin, että enemmän osallistuttaisiin verkon kautta, jos ei voida tulla lähiopetukseen.

Kesän toiminnasta ei ole vielä päätetty, mutta syksyllä odotetaan jo suurempia opiskelijamääriä. Toki opistolla varaudutaan huonompaankin skenaarioon ja siihen, että tilanteet muuttuvat nopeasti. 

– Toivomme, että syksyllä suomalaiset saapuisivat runsaslukuisesti Aurinkorannikolle ja osallistuisivat opiston kursseille ja tapahtumiin.