Andalusian aluehallitus päätti toissa viikolla koronapassin käytön jatkamisesta. Päätöksen mukaan passia tulee kysyä ravintoloiden sisätiloissa 31. tammikuuta saakka.
El Pasaje -kahvilan omistaja Natalia Ledesma sanoo, ettei kukaan heidän asiakkaistaan ole tähän mennessä vastustanut heidän käytäntöään olla kysymättä koronapassia, vaikka sosiaalisessa mediassa soraääniä on kuulunut.

Fuengirolassa sijaitsevassa El Pasaje -kahvilassa asiakkailta ei kuitenkaan edellytetä koronapassia.
Kahvilan omistajapariskunnasta Natalia Ledesma kertoo SE-lehdelle, ettei ovella todellakaan kysytä koronapassia.
– En ole rokotusvastainen enkä koronan kieltäjä. Koronapassi ei kuitenkaan vakuuta minua kenenkään terveydentilasta. Vaikka asiakkaalla olisi rokotus, tällä hetkellä se ei ole tae siitä, ettei hänellä olisi virusta.
Ledesma sanoo, ettei ravintoloitsijan kuuluisi olla vastuussa ylemmällä taholla tehtyjen päätösten valvonnasta. Koronapassin valvonnan tulisi kuulua hänen mukaansa siitä päättäneelle taholle.
– Tiedän, että meitä saatetaan sakottaa, mutta noudatamme Espanjan perustuslakia, emmekä syrji ketään. En katso olevani oikeutettu tuomitsemaan muita heidän päätöksistään.

Suomalaisravintola valvoo passin käyttöä

Suomalaisessa Kardemumma-ravintolassa käytäntö on toinen: passi kysytään jokaiselta sisääntulijalta. Ravintoloitsija Rami Varjonen perustelee käytäntöä sillä, että ulkomaalaisena ravintoloitsijana paikallisten asetusten noudattamatta jättäminen voisi johtaa hankaluuksiin.
– Jos jäisin siitä kiinni, olisin heikoilla paikallisiin verrattuna.
Varjosen mukaan suomalaiset, joista asiakaskunta pääasiassa koostuu, ovat lainkuuliaista kansaa, joten koronapassin kysymiseen on suhtauduttu enimmäkseen myötämielisesti. Koronapassi löytyy useimmilta asiakkailta jo senkin vuoksi, että he matkaavat Espanjaan lentokoneella. Muutama poikkeus on tosin ollut.
– Joulun alla kaksi henkilöä kääntyi ovelta suutuspäissään pois, kun kysyin koronapassia, mutta muuten kaikki ovat ymmärtäneet käytännön. Muutama asiakas on sanonut suoraan, ettei heillä ole koronapassia, ja he ovat siksi jääneet terassille. Siellä saa toki olla ilman passiakin.
Varjonen sanoo ymmärtävänsä, ettei koronapassi estä sairastumista.
– Mielestäni koronapassi ei kuitenkaan ole iso vaiva. Se on kuin hengityssuojaimet: jos niitä täytyy käyttää, käytetään. Viisaammat tietävät.

Teksti ja kuvat Marjut Sahlberg