Kuivuustila jatkuu sateista huolimatta

Kuivuustila jatkuu sateista huolimatta

Rankkasateet ovat tuoneet toivottua hieman helpotusta Espanjaa vaivaavaan kuivuuskauteen.

Celia-myrskyn rankkasateet ovat tuoneet toivottua helpotusta Espanjaa vaivaavaan kuivuuskauteen.
Padoissa olevat vesivarastot ovat sateiden myötä kääntyneet kasvuun, mutta suurta osaa Espanjasta vaivaavaa kuivuusongelmaa ne eivät vielä ratkaisseet.
Celia-myrskyn aikana satoi esimerkiksi Málagan alueella jopa 140 mm vettä vuorokaudessa. Sateet näkyvät myös Andalusian Välimeren vesistöalueen padoissa, joihin kertyi viime viikolla vettä yli 25 hehtokuutiometriä eli 25 miljoonaa kuutiometriä.
Malagan maakunnan vuotuinen kulutus on noin 120 miljoonaa kuutiometriä, joten sateet toivat reilun kahden kuukauden kulutusta vastaavan vesimäärän.

Strand Properties

Sateeton talvi takana

Tyypillisesti vesivarastot täyttyvät alkuvuoden aikana ja tyhjentyvät vuoden loppupuoliskolla. Tänä vuonna talvi on ollut poikkeuksellisen sateeton, ja vesivarastot ovat nyt tasolla, joka vastaa normaalitilannetta vuoden lopussa.
Espanjan tekojärvissä oli maaliskuun puolivälissä vettä noin 44 prosenttia niiden kapasiteetistä, kun kymmenen viime vuoden keskiarvo on yli 65 prosenttia.
Heikoin tilanne on edelleen maan eteläosissa. Murciassa vesivarastot ovat nyt noin viidenneksen koko kapasiteetista ja Andalusiassa hieman yli kolmanneksen.
Espanjassa on noin 370 veden varastointiin käytettävää tekojärveä. Aivan kaikissa niistä ei ole talouskäyttöön tarkoitettua vettä.

Poikkeustila kuivuuden takia yhä voimassa

Málagan maakuntaan aiemmin maaliskuussa kuivuuden takia julistettua poikkeustilaa taivaiden aukeaminen ei kumonnut. Poikkeustila tarkoittaa rajoituksia, kuten kieltoa täyttää yksityisiä uima-altaita ja kastella puutarhoja, puistoja tai golf-kenttiä.
Celia-myrskyn kanssa samanaikaisesti Espanjaan ja suureen osaan Länsi-Eurooppaa levisi punertavaa Saharan hiekkaa Calima-ilmiön myötä. Autereena näkyvä hiekkapöly heikentää ilman laatua ja voi aiheuttaa oireita allergikoille ja hengitystiesairauksista kärsiville. Alas satavalla hiekkapölyllä on kuitenkin myös positiivisia vaikutuksia: se toimii ilmaisena lannoitteena maanviljelijöille.



0

Your Cart