Kun kuolema kohtaa Espanjassa – miten tilanteeseen varaudutaan?

Kun kuolema kohtaa Espanjassa – miten tilanteeseen varaudutaan?

Kuolema voi yllättää niin Espanjassa asuvan kuin turistinkin. Espanjassa asuvat turvautuvat usein hautausvakuutukseen. Turistin kannattaa varautua pahimpaan hyvällä matkavakuutuksella.

Espanjassa asuville tyypillinen tapa varautua omaan kuolemaan ja sitä seuraaviin käytännönjärjestelyihin on hankkia hautausvakuutus, seguro de decesos.  Se kattaa esimerkiksi hautauksen kulut ja muut hautajaisiin liittyvät kustannukset. Vakuutuksen tarkoituksena on helpottaa omaisten taakkaa heille vaikealla hetkellä.

Hautausvakuutuksissa vakuutuspääomaksi katsotaan aina vakuutuksen ottajan asuinpaikan keskimääräiset hautauskustannukset.

– Vakuutuksen pääomalla voidaan kattaa hautausjärjestelyt halutulla tavalla, esimerkiksi arkku, hautapaikka ja -kivi tai tuhkaus sekä uurna, siunaustilaisuus, seppeleet ja niin edelleen, FIATC- ja Liberty Seguros -vakuutusyhtiöiden agenttina Aurinkorannikolla työskentelevä Anneli Lindqvist kertoo.

– Pääomaa voidaan käyttää myös juridiseen neuvontaan ja gestoría-palveluihin.

Ruumiin siirtoon liittyvät kulut jäävät omaisten maksettaviksi ilman matkavakuutusta.

Jos suomalaisturisti menehtyy Espanjassa, otetaan tilanteessa usein yhteyttä Suomen suurlähetystöön tai Suomen kunniakonsulaattiin. Espanjan Suomen Madridin-suurlähetystö ja kunniakonsulaatit avustavat Suomessa olevia omaisia tarvittaessa Espanjassa menehtyneen suomalaisturistin hautaamiseen, tuhkaamiseen tai ruumiin kotiuttamiseen liittyvissä järjestelyissä erityisesti niissä tapauksissa, joissa suomalaisvainajalla ei ole matkavakuutusta.

Matkavakuutus on kuitenkin turistien kohdalla ehdottomasti tarpeellinen hankinta, sillä ilman vakuutusta matkustavan turistin kuolemantapauksen kohdalla esimerkiksi ruumiin siirtoon liittyvät kulut jäävät omaisten maksettaviksi. Siirtokulut voivat olla hyvinkin korkeat.

TEKSTI: Anna Venejärvi
KUVA: Pixabay

Lue lisää kuolemaan liittyvistä käytännön järjestelyistä huhtikuun 2019 Olé-lehdestä.

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart