Kun sähkölasku iskee kuin miljoona volttia – sekaannus energiamarkkinoilla voi kestää vuosia

Kun sähkölasku iskee kuin miljoona volttia – sekaannus energiamarkkinoilla voi kestää vuosia

Rajut energian hinnanvaihtelut kertovat epäterveestä markkinasta, sanoo Aalto-yliopiston professori. Korkeiden hintojen aika voi kestää jopa kolme vuotta.

Energian hinta on pitänyt Eurooppaa otteessaan viime syksystä lähtien. Hintaralli on nostanut inflaatiota, jarruttanut talouskasvua ja saanut monet kuluttajat hankalaan asemaan.

Strand Properties

Nykyisen hintapiikin taustalla on monia syitä. Ilmiö liittyy osaltaan koronapandemiaan ja sen jälkeiseen nopeaan talouden elpymiseen ja kasvaneeseen energian kysyntään, joka näkyi ensimmäisenä Aasian maissa.

Korkea hintataso voi Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lundin mukaan jatkua jopa kolme vuotta.

Monien mielestä tilanne laukeaa kesään mennessä, mutta ainakin kansainvälisen energiajärjestö IEA:n  International Energy Agency arvioiden mukaan markkinoiden tasapainon palauttamiseen voi mennä vuosia.

Tuntihintojen seuraaminen voi kannattaa – Porrastettuihin hintaluokkiin ei voi enää luottaa

Espanjassa siirryttiin viime kesänä tunneittain vaihtuvaan sähkön kuluttajahintaan ja kolmen hintaluokan järjestelmään, jolla pyrittiin muun muassa jakamaan kulutusta tasaisemmin vuorokauden mittaan. Se tarkoitti sitä, että useimmilla kuluttajilla on vuorokauden aikana 24 eri hintaa sähkölle ja sen lisäksi kolme eri jaksoa, joista loppuhinta muodostuu.

Esimerkki sähkön tuntihinnasta Espanjassa arkipäivänä.

Tämä hinnoittelumalli on sellaisenaan käytössä, mikäli kuluttaja on niin sanotun säädellyn sähkömarkkinan (PVPC, Precios Voluntarios para el Pequeño Consumidor) asiakas. Tällaisia kotitalouksia on Espanjassa noin 19 miljoonaa. Oman sopimuslajin voi tarkistaa esimerkiksi sähkölaskusta. Syksyn ja talven mittaan kallistunut energia on vesittänyt hintaluokat siten, että niihin ei voi enää täysin luottaa.

TEKSTI: Jukka Laurimo
KUVA: Unspash, Olé-lehti

LUE MAALISKUUN 2022 OLÉ-LEHDESTÄ LISÄÄ AIHEESTA. SELVITÄMME MUUN MUASSA, ONKO SÄHKÖN HINTA TODELLA EDULLISTA KOKO VIIKONLOPUN JA KALLEIMMILLAAN ARKENA. KERROMME MYÖS, MITEN KULUTTAJA VOI ITSE SEURATA SÄHKÖN HINTAKEHITYSTÄ JA NÄIN NÄHDÄ VAIKUTUKSEN SUORAAN OMASSA SÄHKÖLASKUSSAAN.

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart