Lähes joka remonttiin tarvitaan Espanjassa lupa

Lähes joka remonttiin tarvitaan Espanjassa lupa

Jopa kodin pintaremontti vaatii Espanjassa luvan kaupungintalolta. Lupakäytännöt vaihtelevat kaupungeittain.

Espanjassa jopa kodin sisäseinien maalausta varten on anottava lupa kaupungintalolta. Fuengirolan kaupungintalon kaupunkisuunnitteluosastolla (urbanismo) työskentelevä virkailija Ana Moreno kuitenkin kertoo ainakin Fuengirolan kaupungintalon katsovan pieniä kodin korjaustöitä sormien läpi.

– Ley del suelo, eli Espanjan valtakunnallinen tonttien käyttöä säätelevä laki sanoo, että remonttilupa on pyydettävä jokaista korjaustyötä varten. Toimeenpanevia tahoja ovat kuitenkin kaupungintalot, joten eri kaupungeilla voi olla lain suhteen hieman erilaiset käytännöt, Moreno kertoo.

Remonttiluvan hakuprosessi on aina tapaus- ja paikkakuntakohtainen.

Remonttiluvan anomista varten tarvittavat asiakirjat riippuvat suunnitellun remontin laadusta ja laajuudesta, eli luvan hakuprosessi on aina tapauskohtainen.

Fuengirolassa remontit luokitellaan pääsääntöisesti kolmeen eri kategoriaan. Alinta remonttikategoriaa, licencia de obra tipo 1, voi kuvailla sisustusremontiksi. Kakkostyypin remonttilupa, licencia de obra tipo 2, tarvitaan silloin, kun remontissa muutetaan esimerkiksi asunnon tai liikehuoneiston sisäseinien paikkaa, mutta rakenteisiin ei kosketa.

Mikäli suunniteltu remontti pitää sisällään uusitun julkisivun ja/tai kattorakennelman, on mahdollista, että sitä varten tarvitaan rakennuslupa, eli permiso de obra mayor. Se tarvitaan aina, kun remontti vaikuttaa rakenteisiin.

Costa Blancalla Torreviejan kaupungintalo luokittelee remontti- ja rakennusluvat Fuengirolan tavoin kolmeen kategoriaan: declaración responsable, obra menor ja obra mayor.

TEKSTI: Katia Westerdahl
KUVA: Pixabay

Lue lisää Espanjan remonttiluvista, niistä koituvista kuluista ja siitä, mitä seurauksia luvan hakematta jättämisestä voi tulla, helmikuun Olé-lehdestä.

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart