Lentomatkustajien testipakosta ristiriitaisia tietoja

Lentomatkustajien testipakosta ristiriitaisia tietoja

Kuva © Finavia

Espanjan terveysviranomaiset ovat oikaisseet riskialuelistaustaan Suomen osalta. Vaikka 22. helmikuuta voimaan tullut riskimaalista käsitti Suomen kokonaisuudessaan, Espanjan viranomaiset julkaisivat uuden listauksen poikkeuksellisesti jo viikon jälkeen. Siinä Etelä- ja Länsi-Suomi poistettiin riskialueista. Tuotakin listaa oikaistiin vielä parin päivän jälkeen.

Strand Properties

Tämä aiheutti luonnollisesti paljon sekaannusta. Tavallisesti lista päivetetään kahden viikon välein.

3. maaliskuuta lähtien Suomen kohdalla negatiivisen koronatestin tuloksen esittämisvaatimus koskee ainoastaan Uuttamaata sekä Ahvenanmaata.

Suomen Madridin suurlähetystön tulkinnan mukaan matkansa muualta kuin Uudeltamaalta tai Ahvenanmaalta aloittavien ei siis tarvitsisi esittää negatiivista koronatestitodistusta Espanjaan matkustaessaan.

Tämänhetkisen tiedon mukaan luokitus on voimassa 14. maaliskuuta asti.

Matkustaja: kaikilta vaadittiin testi

SE-lehden eri lähteistä saamien tietojen mukaan Finnairilla on kuitenkin ollut erilaisia tulkintoja testipakosta Espanjaan matkustettaessa. Näiden tietojen mukaan, joita Finnair ei ole vahvistanut, 3. maaliskuuta Helsinki-Vantaalta Málagaan lentäneestä koneesta jätettiin pois matkustaja tai matkustajia, jotka eivät olleet varustautuneet matkaan negatiivisella testitodistuksella.

Tuolla koneella lentänyt Katri Tiainen kertoo SE-lehdelle, että negatiivinen koronatestitodistus vaadittiin koneeseen noustaessa Helsinki-Vantaalla kaikilta matkustajilta.

Tiainen itse oli oleskellut Suomessa ollessaan Hämessä, joka ei silloisen tiedon mukaan kuulunut riskialueeseen.

– Sain sen verran ristiriitaista tietoa eri lähteistä, että päätin käydä mieluummin testissä kun riskeerata koneesta jäämisen.

Tämä osoittautui oikeaksi päätökseksi, sillä Tiaisen mukaan koneeseen pääsyn ehto oli negatiivinen testitodistus.

– Minulla ei ole Suomessa osoitetta enkä oikein keksinyt keinoa todistaa tulevani vanhempieni luota Hämestä, joten oikaisin ongelman käymällä testissä, Tiainen sanoo.

Finnair: emme voi kommentoida

SE-lehden toimitus oli yhteydessä Finnairiin samana päivänä, kun raportoitu välikohtaus sattui.

– Emme lentoyhtiönä vaadi koronatodistusta lennoilla Espanjan suuntaan, vaan noudatamme kohteen viranomaisten vaatimuksia. Näitä viranomaisen ohjeita on juuri hiljattain päivitetty, ja Espanja vaatii tällä hetkellä koronatodistuksen, kun matkustaa kaikkialta muualta Suomesta Espanjaan lukuun ottamatta Länsi- ja Etelä-Suomea (Uusimaa ei kuulu Etelä-Suomeen), Finnairin viestintäpalvelusta kommentoitiin 3. maaliskuuta.

– Henkilökuntamme lentoasemalla on ohjeistettu toimimaan tämän ohjeistuksen mukaisesti. Pyysimme kuun alussa tarkennuksia Espanjan viranomaisilta testivaatimuksista ja päivitimme henkilökunnan ohjeistusta sen mukaisesti.

Tuo ohjeistus ei kuitenkaan selitä sitä, että kaikilta matkustajilta olisi vaadittu testitodistus.

Tiedustellessamme asiaa Finnairilta toistamiseen Heidi Lemmetyinen Finnairin viestintäosastolta vastasi, ettei Finnair voi kommentoida yksittäisten asiakkaiden tilannetta.

– Yleisesti voimme todeta, että Espanjan viranomaismääräykset ovat muuttuneet hiljattain, ja vaatimuksista on käsittääksemme ollut eri kanavissa osin ristiriitaista tietoa.

– Finnair pyrkii aina varmistamaan, että asiakkaan matkustusdokumentit täyttävät kaikki kohdemaan maahantulon edellytykset, ettei tulisi tilannetta, jossa asiakas käännytetään rajalla. Tarvittaessa siirrämme asiakkaan lentoa, jotta tästä voidaan varmistua, kirjoittaa Lemmityinen.

Suomen Madridin suurlähetystö kehottaa matkustajia aina tarkistamaan sekä mahdollisten välilaskumaiden että lentoyhtiön vaatimukset.0

Your Cart