Asiantuntijan neuvo: rekisteröi lomavuokrakäytössä oleva asuntosi mahdollisimman pian.

Loma-asuntovuokraus on viime aikoina yleistynyt Espanjassa. Koska lomavuokrauksista saa yleensä hyvin tuloja, asuntojen omistajat kallistuvat Espanjassa yhä useammin kokeilemaan lomavuokrausta pitkäaikaisvuokrauksen sijaan. Monissa taloyhtiöissä kärsitään kuitenkin nyt erilaisista ongelmista, joita kausivuokralaiset tuovat tullessaan.

Lomavuokraustoimintaa säätelevät tällä hetkellä itsehallintoalueiden omat lait, mutta valtakunnallista lakia, joka antaisi vastauksen nimenomaan lomavuokrauksien lieveilmiöiden mukanaan tuomaan problematiikkaan, ei vielä ole olemassa. Laki on kuitenkin valmisteilla.

Espanjassa on jo kuukausia puhuttu siitä, että loma-asuntovuokrausta tullaan rajoittamaan lailla. Julkisuuteen on vuotanut tietoja uuden lain mahdollisesta sisällöstä, ja laki tulee mahdollisesti rajoittamaan omistajien oikeuksia.

Julkisuuteen on vuotanut tietoja uuden lain mahdollisesta sisällöstä, ja laki tulee mahdollisesti rajoittamaan omistajien oikeuksia.

Tällä hetkellä lomavuokrausta Espanjassa säädellään itsehallintoalueiden omien lakien kautta. Esimerkiksi Andalusiassa ja Valencian lomavuokrakäytössä olevat asunnot on rekisteröitävä niille tarkoitettuun rekisteriin.

Asianajaja Miguel Díaz Poza suosittelee asunnonomistajia kirjaamaan asuntonsa rekisteriin mahdollisimman pian.

– Jos asunnonomistaja vielä empii, laillistaako vuokratoimintansa lomavuokrarekisterin muodossa vai ei, nyt on korkea aika tehdä se. Vaatimukset ovat pienet, mutta etu voi tulevaisuudessa olla huomattava, toteaa Díaz Poza.

Lainsäätäjä saattaa hyvinkin katsoa, että niiden asuntojen osalta, jotka lomavuokrarekisteriin on jo ilmoitettu, oikeutta vuokraustoimintaan ei voida rajoittaa.

TEKSTI: Katia Westerdahl
KUVA: Pixabay

Lue lisää valmisteilla olevasta lomavuokrauslaista joulukuun 2018 Olé-lehdestä. Lue myös, miten lomavuokralaisten aiheuttamiin häiriöihin voi jo nyt puuttua.