Lomamajoittujat poliisin rekisteriin Espanjassa

Lomamajoittujat poliisin rekisteriin Espanjassa

Espanjan laki vaatii, että vuokranantaja välittää loma-asunnossa yöpyvien tiedot poliisille.

Kun ystäväporukka tai perhe rullaa matkalaukkuineen espanjalaisen vuokra-asunnon ovelle, loman aluksi on kaivettava henkilötodistukset sekä paperit ja kynät esille.

Strand Properties

Moni voi ihmetellä käytäntöä, mutta loma-asunnon vuokranantajan on lain mukaan kerättävä jokaisen yli 16-vuotiaan majoittujan tiedot, pyydettävä matkailijaa allekirjoittamaan rekisteripaperi ja välitettävä tiedot poliisille 24 tunnin kuluessa sisäänkirjautumisesta.

Asiakirjat voi kiikuttaa poliisilaitokselle paperisena tai muistilaitteella, lähettää postitse tai välittää poliisin sähköisten palveluiden kautta. Niitä ovat Webpol ja Hospedería.

Toiminta sähköistyi vuonna 2021

Vuoden 2021 keväällä voimaan tullut lakimuutos mahdollistaa sisäänkirjautumisasiakirjan allekirjoittamisen ja rekisterikirjan pitämisen myös sähköisessä muodossa. Ennen manuaalisesti allekirjoitetut kaavakkeet täytyi arkistoida paperisena, vaikka tiedot itsessään pystyi aiemminkin välittämään internetpalvelun kautta poliisille.

Koronapandemian kirittämänä ja terveysturvallisuus edellä tehty muutos laillisti sen, mitä moni lomavuokra-asuntotoimintaa pyörittänyt oli jo harrastanut:

Ei ole ollut tavatonta, että yöpyjä on mennyt asuntoon vaikkapa viestillä saamallaan ovikoodilla näkemättä omistajaa tai allekirjoittamatta mitään. Henkilötiedot ja kuva passista on saatettu pyytää vaikka WhatsApilla. 

Tässä on kuitenkin yksi ongelma: lain mukaan matkailijan allekirjoitus oli – ja on edelleen – pakollinen kaikissa tilanteissa. Vuokranantajat voivat tosin nykyään ostaa erilaisia mobiilipalveluja ja -sovelluksia, jotka sujuvoittavat sähköistä rekisteröintiä ja jopa mahdollistavat sähköisen allekirjoituksen.

Alueellisia eroja

Vaikka rekisterilaki on valtakunnallinen, sillä missä päin Espanjaa asunto sijaitsee, on merkitystä. Useimmiten majoittujatiedoista kommunikoidaan kansallispoliisille (policía nacional), mutta maaseutupaikkakunnilla vastaava viranomainen voi olla guardia civil -poliisi.

Lisäksi lomavuokra-asunnon määritelmissäkin on eroja eri itsehallintoalueilla, kuten Andalusiassa, Valenciassa ja Kanariansaarilla.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVA: Shutterstock

Lue tarkemmat toimintatavat ja ohjeet lomamajoittujien rekisteröimiseen kesä-heinäkuun 2021 Olé-lehdestä!

Lue digilehti
Tilaa Olé-lehti0

Your Cart