Lonkka joutuu monilla kovan rasituksen kohteeksi ihan arkielämässä.
Lonkan kivut ovat tavallisia. Ne voivat alkaa vähitellen ja pahentua vuosien mittaan tai ne voivat alkaa jonkun vamman seurauksena. Joskus leikkausten jälkeen kivut voivat jäädä “päälle”. Lonkka joutuu useimmilla ihmisillä melkoisen rasituksen kohteeksi jo pelkän arkielämän rasituksissa.
Ylirasitus on yleisin kivun aiheuttaja. Erilaisten rasitusten jälkeen lihakset eivät ehdi palautua, ja vähitellen vuosien keräymä menee vihdoin yli kriittisen rajan, ja lihas alkaa kipeytyä. Ylirasitusta voi tulla pelkästään pidemmästä seisomisesta.
Rasitusten aikana kerääntyneet kuona-aineet aiheuttavat lihaskramppeja ja ärsyttävät kipuhermoja. Lihakset eivät enää kestä kunnolla rasitusta. Kramppiin joutunut lihas eli ”lihaskovettuma” ei saa riittävästi ravintoa, koska verenkierto on huonontunut krampin takia.
Kuluminen eli artroosi
Nivelen iän mukanaan tuomaa kulumista eli artroosia syytetään hyvin usein lonkan vaivojen aiheuttajaksi. Artroosin kehittymisen syitä ei täysin tunneta. Perintötekijät lienevät osa syynä. Epäillään, että kireät lihakset lisäävät painetta nivelrustoon ja kuluminen nopeutuu. Erilaisten ruokien ja muiden elintapojen vaikutuksista ei ole varmaa tietoa. Tulehdusta rajoittavat ravintoaineet, kuten inkivääri, kurkuma sekä sokerin ja runsaan lihan välttäminen voivat olla avuksi.
Koska kuluminen näkyy röntgenkuvissa, saavat ne usein syyn niskoilleen lonkan kivuista. Lihaskrampit eivät näy kuvissa ja lääkärit tutkivat enää harvoin käsin, joten tämä syy-yhteys jää usein huomiotta. Nimi ”kuluma” viittaa niin ikään kuin myös parantumattomaan krooniseen tilaan.
Onneksi väittämä ”kuluma on kipujen syy” ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa. Erittäin suuri osa lonkan kivuista aiheutuu ympäröivistä pehmytosista, joita ovat siis jänteet, nivelkapseli ja lihakset, joiden kiputilat ovat monesti täysin parannettavissa.
Vasta todella pahat kulumat, joissa nivelrusto on hävinnyt lähes kokonaan, tarvitsevat leikkauksen ja mahdollisen keinonivelen.
Suurin osa kivuista siis aiheutuu kudosten kramppiutumisesta ja sen aiheuttamasta verenkierron vaikeutumisesta sekä kudoksiin kertyneistä kuona-aineista.
Yhdistelmätekniikka tehokas hoito
Lihasten palauttaminen normaaleiksi ja kuona-aineiden poistaminen tapahtuu tehokkaimmin yhdistelmätekniikalla. Tämä tehdään ruiskuttamalla kudosten kipupisteisiin – triggereihin- paikallispuudutetta, jota on laimennettu fysiologisella suolaliuoksella. Tämä neste puuduttaa hieman, laajentaa verisuonia ja laukaisee lihaskramppeja sekä huuhtoo myös kuona-aineita kudoksista. Jos kudoksessa on tulehdusta, pieni kortisonimäärä auttaa sitä rauhoittamaan.
Puudutus-huuhteluhoidon lisäksi tarvitaan oikeanlainen syvähieronta, joka sulattaa lihaskrampit ja auttaa poistamaan kuona-aineet sekä normalisoi kudoksen aineenvaihdunnan. Lyhentyneitä lihaksia tulee myös venyttää.
Pelkkä oikeanlainen hieronta ilman pistoshoitojakin auttaa ainakin lievemmissä tapauksissa.
Teksti Pentti Raaste