Los Pacosin kupeeseen karting-rata – asukkaat vastustavat

Los Pacosin kupeeseen karting-rata – asukkaat vastustavat

Los Pacosin asuinalueen viereen rakennetaan karting-rataa. Fuengirolan puolella asuvat Los Pacosin asukkaat ovat huolissaan Mijasin puolelle tulevan radan alueen asukkaille mahdollisesti aiheuttamista haitoista.
Karting-rataa rakennetaan jo. Työmaalta on vain noin 70 metrin matka Pacosol-taloyhtiöön.

Karting-radan rakennustyöt ovat käynnissä, mikä on saanut Los Pacosin taloyhteisöjen asukkaat huolestumaan. Vaikka karting-radasta puhuttiin jo ennen covid-pandemian puhkeamista, moni uskoi asian hautautuneen pandemian puhkeamisen myötä. Nyt projekti näyttää kuitenkin käynnistyneen toden teolla, mikä on herättänyt lähistöllä asuvissa huolta ja kysymyksiä.

Strand Properties

Asukkaat huolissaan

Yksi alueen asukkaista on Pacosolissa 25 vuoden ajan asunut Jonna Hansen.
– Yleisesti ottaen tunnelma naapurustossa on huolestunut. Kukaan ei tiedä, minkälainen melu karting-radasta tulee, kun se on niin lähellä meitä. Se on se suurin huolenaihe, Hansen kertoo.
Ennen covid-pandemian puhkeamista naapurustossa kerättiin karting-rataa vastustava adressi. Vastausta tai lisätietoa he eivät Hansenin mukaan kuitenkaan tähän päivään mennessä ole saaneet.
– Monet naapurustossa ihmettelevät, miksi karting-rata rakennetaan niin lähelle ihmisasutuksia ja lehmien paimennusmaita. Paikka herättää hirveästi ihmetystä, hän kertoo.
Hansenin mukaan pacosilaisia askarrattuvat monet muutkin kysymykset, kuten onko rakennuttajalla varmasti kaikki tarvittavat luvat radan rakentamista varten, ovatko autot sähkö- vai bensa-autoja ja tullaanko alueella säilyttämään esimerkiksi polttoainetta tai muita räjähtäviä aineita. Myös karting-radan aukioloajat mietityttävät asukkaita.
Hansenin mukaan karting-rata herättää naapurustossa vastustusta ennen kaikkea tiedonpuutteen vuoksi.
– Suurin osa naapurustosta on vastaan, koska he eivät tiedä näistä asioista. Se on semmoinen pelkokerroin. Mutta naapuri, joka tiesi karting-radoista, ei sanonut suoraan olevansa vastaan. Kaikki tietenkin haluaisivat lisätietoja, Hansen kertoo.

Fuengirolan kaupunginhallitus hanketta vastaan

Fuengirolan kaupungilta ilmoitettiin karting-radasta kysyttäessä tiedotteen välityksellä, ettei kaupunginhallituksella ole mitään tekemistä radan tai sen lupahakemusten hyväksymisen kanssa. Vaikka rata sijaitsee aivan kuntarajalla, se on Mijasin puolella. Samoin tiedotteessa kerrotaan Fuengirolan kaupunginhallituksen alusta asti vastustaneen karting-hanketta sen Los Pacosin asuinalueen asukkaille aiheuttamien häiriöiden takia.
Mijasin kaupunginhallitusta ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Kiinteistönvälittäjä arvioi radan vaikutusta asuntojen hintoihin

Kiinteistönvälittäjä Paulina Schulzia karting-radan tuleminen ei huolestuta, eikä hän pelkää sen aiheuttavan asuntojen arvon heikkenemistä alueella. Hän kuitenkin ymmärtää, että lähialueen asukkaita aihe puhuttaa.
– Ratahan on enemmän maaseudulla päin, joten luulen, että tämä ei tule vaikuttamaan negatiivisesti. Tietysti lähistöllä olevissa taloyhteistöissä puhutaan paljon, että minkälaista hälinää se tuo, hän sanoo.
Hän myöntää asian kiinnostavan myös potentiaalisia asunnon ostajia.
– Jokaisella on tietenkin tämä sama kysymys, ja minun on pakko mainita tulevasta karting-radasta, kun asiakas harkitsee asunnon ostamista lähistöllä olevista kiinteistöistä. En kuitenkaan usko, että se vaikuttaa asiakkaan ostopäätökseen.
Schulz näkee yhdeksi syyksi suomalaisasukkaiden huoleen Espanjan ja Suomen erilaisen melutason.
– Espanjassa asuvat suomalaiset helposti pelästyvät täällä kaikkea, koska Suomessa on niin hiljaista joka paikassa, eikä täällä saisi sitten kuulua mitään, Schulz sanoo.
Schulzin korviin on kantautunut huhuja, joiden mukaan karting-autot olisivat sähköautoja eivätkä perinteisiä bensa-autoja.
– Jos ne olisivat sähkökäyttöisiä, aina parempi, koska silloin ne olisivat enemmän nykyaikaa ja hiljaisempiakin.
Schulz kertoo ymmärtävänsä, että mieluummin ihmiset katselisivat jo muutenkin täyteen rakennetulla alueella maaseutua kuin karting-rataa. Hän on kuitenkin vakuuttunut siitä, ettei kukaan lähitaloyhteisöistä laita asuntoaan myyntiin sen vuoksi, että lähistölle on tulossa karting-rata.
Toisaalta Schulz ei usko radan olevan myöskään vetovoimatekijä esimerkiksi lapsiperheille, joita läheltä löytyvä harrastusmahdollisuus voisi kiinnostaa.
– Kaikilla on täällä auto, eli jokainen pääsee halutessaan myös karting-radalle, vaikka se ei olisi naapurissa, hän sanoo ja lisää:
– Olen hyvin neutraali tässä asiassa. Sinne vain tulee joku rata ja sillä siisti. Se on nykypäivää. Kaikilla on omat mielipiteensä asiasta, Schulz toteaa diplomaattisesti.

Hankkeen vetäjä: ”Luvat ovat kunnossa”

Karting-hankkeen omistaja José Yherla (vas.) ei usko, että sähköiset karting-autot houkuttelisivat asiakkaita. Kuvassa myös Yherlan kollega Manuel Belmonte.

Tapaan karting-hankkeen omistajan, José Yherlan, Miramarin katolla, jossa miehellä on niin ikään Karting Experience -karting-rata. Kartingille näyttää olevan kysyntää, sillä asiakkaita riittää viikolla neljän aikaan iltapäivällä. Istuudumme karting-radasta hieman loitommalla olevaan toimistoon.
Kysymys siitä, ovatko Yherlalla varmasti kaikki karting-radan perustamiseen vaadittavat luvat kunnossa, saa miehen huvittuneeksi.
– Luuletko, että olisin laittanut puoli miljoonaa kuorma-autoihin ja maansiirtoon, jos minulla ei olisi lupia? hän naurahtaa.
– Ymmärrämme kyllä mitä olemme tekemässä. Karting-hanketta suunniteltiin ennen sen alullepanoa reilun kolmen vuoden ajan, ja kaikki vaadittavat luvat on haettu ja saatu, hän vakuuttaa.
Miten juuri kyseinen maaläiskä Mijasin puolella moottoritien varrella ja vain kivenheiton päässä Fuengirolan Los Pacosista sitten päätyi alustaksi uudelle karting-radalle?
– Se on ainoa löytämäni alue, jossa täyttyvät paitsi ne ehdot, joita olin itse alueelle asettanut, kuin myös ne, joita kaupunginhallitus edellyttää. Alue on kaavoitettu maatalous-, teollisuus- ja urheilukäyttöön. Se on yksityishenkilön alue, ei kaupunginhallituksen, Yherla selvittää.
Los Pacosin asukkaiden keskuudessa on toivottu muun muassa sairaalan rakentamista alueelle, joten karting-rata ei ole ollut kaikkien mieleen. Tämä saa Yherlan kimmastumaan. Hän korostaa, että alue on yksityistä maata, jolloin kukaan ei olisi hakenut siihen lupaa esimerkiksi sairaalalle.
– Eiväthän Fuengirolan puolella asuvat pacoslaiset olisi edes hyötyneet Mijasin puolella olevasta sairaalasta, hän sanoo ja jatkaa:
– Jos heittäytyisin tylyksi, minun ei olisi mikään pakko selitellä liiketoimijani kenellekään pacoslaiselle, sillä emme ole edes saman kunnan alueella ja teen kaiken lain mukaan, Yherla huomauttaa.

”Autoista on lähdettävä ääntä”

Yherla kertoo, että karting-radalle tulevat menopelit eivät ole sähköautoja vaan tavallisia bensa-autoja. Mutta miksi ihmeessä eivät? Olisivathan sähköautot enemmän tätä päivää ja turhalta melultakin säästyttäisiin.
– Ne ovat bensa-autoja, koska sähköautot eivät menesty karting-maailmassa. Asiakkaat eivät pidä sähköautoista, koska niistä ei kuulu ääntä, Yherla vastaa ja kertoo tarinansa tueksi esimerkin:
– Eräs karting-yritys rakensi Jerez de la Fronteraan katoksellisen radan ja laittoi sinne sähköautoja. Asiakkaita ei tullut, koska he pitävät autojen tuottamasta äänestä. Niinpä yrittäjä joutui vaihtamaan nämä kalliit sähköautot tavallisiin bensa-autoihin. Hänen täytyi mainostaa, että autot ovat bensa-autoja, jotta asiakkaat palasivat.
Yherlan mukaan karting-autoja on kahta lajia: kilpailuautoja ja vuokra-autoja, ja hänen repertuaariinsa kuuluvat vain jälkimmäiset.
– On karting-ratoja, joille saa viedä oman kilpa-auton. Nämä autot aiheuttavat kovaa melua, eikä minun autoillani ole mitään tekemistä niiden kanssa. Minun radallani oman auton käyttö on ehdottomasti kielletty, hän toteaa.
Yherlan mukaan laissa määritettyjä desibelirajoja ei tietenkään ylitetä. Ylimääräisiä panostuksiakin hän kertoo autoihin tehneensä: niihin on hankittu erikoisrenkaat, jotka pitävät vähemmän ääntä esimerkiksi mutkissa.
Sanojensa tueksi Yherla kehottaa minua kuuntelemaan karting-autoista lähtevää ääntä. Uudelle karting-radalle tulevat autot ovat kuulemma samanlaisia kuin tämän karting-radan autot. Hiljennymme kuuntelemaan. Renkaiden kirskunta kyllä kuuluu toimiston avoinna olevasta ovesta sisään, mutta se ei ole lainkaan niin kova kuin olin ajatellut.
– Los Pacosin asunnoilla ja Mijasin puolelle tulevalla karting-radalla lienee noin 150–200 metriä välimatkaa. Tämän toimiston ja karting-radan välillä taas ei ole edes 50 metrin matkaa, ja toimiston ovi on auki. Eivätkä nämä ikkunat ole mitään melua eristäviä ikkunoita, vaan aivan tavallisia ikkunoita, Yherla sanoo.

Ei vaarallisten aineiden säilytyspaikkaa

Mitä lähiseudun asukkaiden huoleen tulee siitä, säilytetäänkö kartingin tontilla vaarallisia, räjähtäviä aineita, kuten polttoainetta, Yherlalla on suora vastaus. Suuria polttoainemääriä ei tulla säilyttämään alueella, sillä se on myös kiellettyä.
– On mahdollista, että alueella säilytetään 5–6 litraa polttoainetta, mutta noin pieni määrä ei aiheuta vaaraa, eikä asukkaiden tarvitse olla huolissaan. On ymmärrettävää, että nämä kysymykset askarruttavat asukkaita, koska heillä ei ole asiasta tietoa, Yherla sanoo.
Yherla kaavailee karting-rataa avattavaksi aikaisintaan jouluna, mutta yhtä hyvin avajaiset voivat siirtyä ensi keväälle.
– Aiomme pääsääntöisesti avata viikon jokaisena päivänä. Avaamme aikaisintaan klo 11 aamupäivällä. Talvella paikka on auki korkeintaan iltayhdeksään ja kesäisin kymmeneen. Toki, jos asiakkaita tulee vielä varttia vaille 10 illalla, meidän on palveltava heitä, ja silloin suljemme radan 10 minuuttia myöhemmin, Yherla sanoo.0

Your Cart