Yksi Málagan historiallisista kulttuuri-kohteista on kunnostusprojektin edessä. Taustalla toimiva säätiö tarvitsisi ulkopuolista apua töiden toteuttamiseksi.
Málagan englantilaisen hautausmaan portit osoitteessa Avenida de Pries 1.

Málagan keskustan itäpuolella sijaitsevalla englantilaisella hautausmaalla (Cementerio Inglés de Málaga) on lähitulevaisuudessa alkamassa suuri kunnostusprojekti. Merkittävän kulttuurikohteen yleiskunto on päätynyt menneiden vuosikymmenten aikana heikompaan jamaan, ja nyt hautausmaata ylläpitävän yhdistyksen (Fundación de Cementerio Inglés de Málaga) tavoitteena on tehdä paikasta jälleen kaunis ja arvokas kohde, jossa kävijät pääsevät tutustumaan sinne haudattujen henkilöiden tarinoihin. Niistä monet liittyvät myös Málagan kaupungin kehitykseen ja historiaan.
Suomalaisille paikasta mielenkiintoisen tekee etenkin sieltä löytyvän kirjailija Aarne Haapakosken viimeinen leposija. Lempinimellä Outsider tunnettu suomalaiskirjailija kuoli Málagassa vuonna 1961. Hautausmaa ei ole siis nimestään huolimatta ainoastaan englantilaisille, vaan se on varsin kansainvälinen. Sellaisena se halutaan myös säilyttää.
Hautaukset hautausmaalle jatkuvat edelleen, joskin ainoastaan tuhkatut ruumiit otetaan tätä nykyä vastaan.

Poikkeava nykytilanne

Normaalisti Espanjan julkiset tahot huolehtivat hautausmaiden ylläpidosta, mutta Málagan englantilaisen hautausmaan kohdalla tilanne on toinen.
– Nykyään hautausmaata pyörittävä voittoa tavoittelematon yhdistys on toiminut sen taustalla yksinään vuodesta 2006 lähtien, yhdistyksen luottamusmies David Tweed kertoo SE-lehdelle.
– Hautausmaa kuului alunperin Englannin hallitukselle, mutta se lopetti sen ylläpitoon ja hoitoon myönnetyt resurssit vuonna 1903. 1990-luvulla hautausmaa kärsi ajoittain muun muassa vandalismista, eikä siitä juuri pidetty huolta, Tweed sanoo.

Avulle tarvetta

Jotta historiallisen hautausmaan kunnostus saataisiin toivotusti toteutettua ja sen ylläpito myös jatkossa turvattua, olisivat myös suomalaisten lahjoitukset tarpeen. Tällä hetkellä tilanne ei vielä ole toivotulla tasolla.
– Ainoat tulonlähteemme toiminnan takaamiseksi ovat pääsylipputulot ja muut tapahtumat hautausmaalla, Tweed kertoo.
Yhdistyksen tarkoituksena on kohentaa paikan yleiskuntoa ja tehdä liuta muita uudistuksia kävijäkokemuksen parantamiseksi. Kasvillisuutta aiotaan lisätä ja ajan saatossa vaurioituneet haudat halutaan kunnostaa. Esimerkiksi juuri Aarne Haapakosken hautakiven kunnostuskustannusten Tweed sanoo olevan noin 500 euron luokkaa. Sen kunto ei tosin ole heikoimmasta päästä, vaan hautausmaalta löytyy myös suurempaa restaurointia vaativia hautakiviä, hän lisää.
Yksi jo tähän mennessä tehdyistä pienistä uudistuksista on ääniopastettu kierros, joka on saatavilla SmartGuide-puhelinsovelluksessa. Aiemmin kielivaihtoehtoina ovat olleet ainoastaan englanti ja espanja, mutta nyt valikoimaan on lisätty myös suomen kieli. Tweed toteaa, että applikaation voi ladata omalle puhelimelleen jo ennakkoon vierailun helpottamiseksi.

Lahjoitukset onnistuvat myös kohdennetusti

Jokaisella auttamishaluisella on mahdollisuus laittaa oma kortensa kekoon kunnostusurakan mahdollistamiseksi. Oman lahjoituksensa voi suunnata suoraan yhdistykselle ilman sen kummempaa nimikoimista, mutta lahjoittaminen nimenomaan vaikkapa Haapakosken haudan kunnostamiseen on niin ikään mahdollista.
– Suoraan yhdistykselle lahjoituksen tekeminen onnistuu parhaiten nettisivujemme kautta, David Tweed sanoo.
– Tulemme myös pian asettamaan Haapakosken haudan vierelle lahjoituslippaan, jonne saa laittaa haluamansa rahasumman, mikäli haluaa osoittaa lahjoituksensa nimenomaan hänen hautaansa varten. Jokainen lahjoitus pienimmästä suurimpaan on arvokas ja otetaan avosylin vastaan, Tweed vakuuttaa.
Myös jo pelkkä vierailu ja paikkaan tutustuminen ovat avuksi.

Cementerio Inglés de Málaga
· Sijaitsee osoitteessa Avenida de Pries 1, Málaga
· Vanhin ei-roomalaiskatolinen hautausmaa Espanjassa
· Perustettu vuonna 1831
· Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 9-14 (juhlapyhinä myös maanantaisin), peruspääsylippu 5 €
· Kirjailija Aarne Haapakoski on haudattu hautausmaalle

TEKSTI Markus Veko, KUVAT David Tweed

Aarne Haapakosken hauta.