Málagan lentokentälle avattiin koronatestipiste

Málagan lentokentälle avattiin koronatestipiste

Testauspiste sijaitsee T2-termiinaalissa johon pääsevät vain ne, joiden lento lähtee seuraavien 72 tunnin aikana. Testiin pääsee vain ajanvarauksella.

Suomeen suuntaava matkustaja voi nyt tehdä kentällä esimerkiksi antigeenipikatestin, jonka negatiivinen tulos kelpaa Finnairin lennolle Suomeen.

Málagan lentokentällä on nyt mahdollista tehdä koronatesti. Travel COVID Test Center -niminen testipiste avautui 18. maaliskuuta.

Strand Properties

Testauspiste sijaitsee T2-termiinaalissa eli lähtevien lentojen terminaalissa, johon pääsevät vain ne, joiden lento lähtee seuraavien 72 tunnin aikana. Testiin pääsee vain ajanvarauksella, joka on tehtävä verkkopalvelussa osoitteessa travelcovidtestcenter.com.

Piste on yksityisten yritysten, muun muassa Recoletas-yksityissairaalaketjun ja Arquimea-teknologiayrityksen, yhteistyön tulos. Yritys kertoo haluavansa helpottaa niin matkustajien kuin lentohenkilökunnan testaukseen liittyvää logistiikkaa sekä keventää kukkarolle aiheutuvaa taakkaa. Vasta-aine- tai antigeenipikatestin saa alle 30 eurolla. PCR-testin hinta on 58,60 euroa.

Travel COVID Test Center lupaa antigeenipikatestien tulokset 20 minuutissa ja PCR-testien tulokset alle 12 tunnissa. Tulokset saa digitaalisessa muodossa esimerkiksi sähköpostiin. Testitulokset ovat saatavilla 34 eri kielellä – myös suomeksi.

Vaikka Suomen laki ei velvoita koronatestin negatiivisen tuloksen esittämistä maahan saapuvilta, moni lentoyhtiö, esimerkiksi Finnair, vaatii sitä Suomeen suuntautuvien lentojensa matkustajilta.

Finnair kertoo hyväksyvänsä 72 tuntia ennen matkaa otetut PCR- ja LAMP-testit sekä antigeenitestit, jotka on otettu aikaisintaan 48 tuntia ennen matkaa.

Todistuksen kieleksi suositellaan englantia, mutta Espanjasta lähdettäessä myös espanjankielinen todistus käy.

Vaihtoehtoisesti Finnairille voi esittää lääkärintodistuksen viimeisen kuuden kuukauden aikana sairastetusta koronavirusinfektiosta.

Lisäksi Suomen aluehallintovirastot ovat maaliskuusta alkaen asettaneet rajoille pakollisia terveystarkastuksia, johon voi kuulua myös koronatesti. Matkustajilta ei vaadita negatiivista ennakkotestiä, mutta maahantulotestistä voi vapautua negatiivisella testitodistuksella tai todistuksella sairastetusta taudista.

Espanja katsoo koko Suomen riskialueeksi

Espanjan ja Suomen välillä lentävän on hyvä seurata tarkasti niin maiden viranomaisten kuin lentoyhtiöiden määräyksiä ja ohjeistuksia. Ne muuttuvat ja päivittyvät nopeaan tahtiin.

Suomeen matkustavat saavat lisätietoa maahantuloon liittyvistä määräyksistä ja ohjeistuksista HUSin, THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön Finentry-digitaalipalvelun kautta.

Espanjan terveysministeriö julkaisee tavallisesti kahden viikon välein listan EU:n maista ja alueista, joista Espanjaan matkustavien on esitettävä todistus PCR- tai TMA-testistä.

Tuoreimman listan mukaan 29. maaliskuuta–11. huhtikuuta välisenä aikana todistus vaaditaan kaikilta Suomesta matkustavilta.

28. maaliskuuta asti testipakko koskee vain niitä yli 6-vuotiaita matkustajia, jotka aloittavat matkansa Ahvenanmaalta tai Uudeltamaalta.

Espanjan viranomaisten käyttämä aluejako on aiheuttanut päänvaivaa. Esimerkiksi 28. maaliskuuta asti voimassa olevassa listassa mainitaan, että Suomi on riskialue lukuun ottamatta Etelä-Suomea, Länsi-Suomea sekä Pohjois- ja Itä-Suomea.

Espanjan käyttää EU:n NUTS 2 -aluejakoa, jossa Suomi on jaettu viiteen osaan. Ne ovat Helsinki-Uusimaa, Etelä-Suomi, Pohjois- ja Itä-Suomi, Länsi-Suomi ja Ahvenanmaa. Uusimaa ei siis kuulu Etelä-Suomeen.

Teksti Eeva-Maria Hooli0

Your Cart