Matkaa kukkivaan Córdobaan

Matkaa kukkivaan Córdobaan

Andalusian sisämaan kukoistava kukkakeidas herää henkiin lokakuussa. Syksyinen kukkafestivaali tuo värien hehkua historiallisen Córdoban kapeille kaduille.
Córdoban lokakuinen kukkafestivaali tuo mitä mielikuvituksellisimmat kukka-asetelmat kaupungin katuja koristamaan.

Andalusian sisämaan reilun 320 000 asukkaan kaupunki, sympaattinen Córdoba, on houkutteleva kohde ympäri vuoden, kiitos sen kauneuden ja kiehtovan historian. Córdoba tunnetaan ennen kaikkea kukkaloistostaan ja kulttuurihistoriallisista rakennuksistaan, jotka kielivät kaupungin pitkästä ja värikkäästä historiasta eri kansojen hallitsemana. Kaupungissa ovat eläneet aikoinaan rinta rinnan niin kristityt, muslimit kuin juutalaisetkin.
Erinomainen tilaisuus tutustua kauniiden värien ja kapeiden kujien täyttämään Córdobaan on Olé-lehden 21.10. järjestämällä päiväretkellä. Tällä kertaa Córdoba hellii retkeilijöitä nyt neljättä kertaa pidettävällä, vuotuisella kukkafestivaalilla. Väriä lokakuisesta Córdobasta ei siis puutu! Väliin ei jätetä myöskään vierailua Córdoban ykkösvetonaulassa, monumentaalisessa Mezquita-katedraalissa. Kaupungin parhaisiin paloihin tutustutaan suomenkielisen oppaan johdolla.

Strand Properties

Kukkafestivaalin loistoa

Córdoba on tunnettu etenkin vuosittain toukokuussa järjestettävästä kukkapatiofestivaalistaan ja ympäri vuoden kauniina pidettävistä patioistaan. Monelle tuleekin yllätyksenä, että toukokuisen patiofestivaalin lisäksi Córdobassa pääsee nauttimaan kukkaloistosta myös lokakuussa. Kaupunki täyttyy tällöin Festival Internacional de las Flores -kukkafestivaalin kunniaksi luoduista lukuisista ja toinen toistaan näyttävämmistä kukka-asetelmista. Ei tarvitse olla hortonomi, jotta silmiä hivelevien kukka-asetelmien päälle ymmärtäisi.
Festivaalia varten luotujen kukka-asetelmien lisäksi Córdoban patiot ja kadut tunnetaan kukistaan. Tunnetuin nähtävyys tällä saralla on juutalaiskortteli Juderían kaupunginosassa sijaitseva Calleja de las Flores -kukkakatu, jota lukijamatkalla käydään niin ikään ihastelemassa. Kaupungin kuulun kukkakadun varrelta saa otettua ikoniset valokuvat kukkaloiston ympäröimänä ja kaupungin uljaan maamerkin, Mezquita-Catedralin, kellotornin, kohotessa majesteettisesti taustalla.

Ainutlaatuinen moskeija-katedraali

Mezquita-Catedralin punavalkoraidalliset kaaripylväät ovat vaikuttava näky ja suorastaan kutsuvat kuvaamaan.

Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1984 julistettu Mezquita-Catedral eli moskeija-katedraali on Córdoban tunnetuin maamerkki ja kiehtova, ehkä jopa koko kaupungin kiehtovin, vierailukohde. Yli tuhat vuotta vanhalla moskeija-katedraalilla on pinta-alaa hulppeat 23 000 neliömetriä, ja sen massiiviset kaaripylväät häikäisevät muidenkin kuin arkkitehtien silmiä. Rakennuksen kellotorni kipuaa 54 metrin korkeuteen ja palkitsee ylös saakka kapuavan vierailijan henkeäsalpaavilla näköaloilla kaupunkiin.
Alun perin rakennus valmistui moskeijaksi 700–900-luvuilla silloisten muslimihallitsijoiden rakennuttamana. Kristittyjen valloitettua kaupungin uudelleen 1200-luvulla moskeija muutettiin katedraaliksi, jota kristityt sittemmin laajensivat. Mikäli pramean rakennuksen keskelle ei olisi aikoinaan rakennettu katedraalia, olisi se tänä päivänä maailman kolmanneksi suurin moskeija. Rakennus tunnetaan kuitenkin yhä tärkeimpänä länsimaissa sijaitsevana muslimimonumenttina.
Unescon maailmanperintökohteisiin listattu Córdoban vanhakaupunki on sokkeloinen ja täynnä valkoisia taloja, joiden seinustat ovat kukkasin koristeltuja. Vanhankaupungin tunnelmallinen ympäristö tarjoaa lukijamatkalla puitteet makuhermoja hemmottelevalle lounaalle, joka varmasti vie ansioituneimmankin kulinaristin kielen mennessään.

Teksti Marjut Sahlberg | Kuvat Turismo de Córdoba0

Your Cart