Miten Espanjan jätehuolto toimii ja kannattaako kierrätys?

Miten Espanjan jätehuolto toimii ja kannattaako kierrätys?

Moni Espanjassa asuva tai aikaa viettävä suomalainen ihmettelee Espanjan erilaista kierrätyssysteemiä ja pohtii, mihin kierrätettävä jäte päätyy.

Ensinnäkin Espanja ei juuri häviä Suomelle kierrätyksessä. Maan keskimääräiseen yhdyskuntajätteen kierrätysaste on 35 prosenttia. Suomessa kierrätysaste on noin 37 prosenttia.

Strand Properties

Kierrätyksen osuus on nousussa, mutta silti molemmissa maissa ollaan jäljessä EU:n 48 prosentin keskiarvosta ja EU:n vuodelle 2025 asettamasta 50 prosentin tavoitteesta. 

Kierrätysastiat

Espanjalaisessa jätehuollossa kerätään viittä erilaista jätelajia kotitalouksilta, yrityksiltä ja muilta laitoksilta. Ne ovat biojäte, muovi, pahvi ja paperi, lasi ja sekajäte. Vaikka biojätteen kerääminen on ollut lain mukana pakollista vuodesta 2022 yli 5000 asukkaan paikkakunnilla, kaikkialla ei ole ruskeita jäteastioita.

Yksittäisen asukkaan haasteena on opetella lajittelu, joka poikkeaa joiltakin osin melko paljon Suomen järjestelmästä. Kätevää Espanjassa on esimerkiksi se, että muovia, pahvia ja lasia tarvitse erikseen kuljetella tiettyihin keräyspisteisiin.

Kätevää on myös se, että muovijätteen mukana voi kierrättää maitotölkit ja muut nestepakkaukset.

Sen lisäksi erillisiin jätepisteisiin eli espanjaksi puntos limpios voi viedä jopa 25 muuta jätelajia. Jätepisteet voivat olla kiinteitä tai kiertäviä.

Kuinka paljon lopulta kierrätetään?

Espanjassa muovin, paperin ja metallin kierrätystä hallinnoivan julkisyhteisön Ecoembesin mukaan keltaisten kierrätysastioiden kautta hyödynnetään 79 prosenttia markkinoille lasketuista kuluttajapakkauksista. Myös Eurostatin mukaan 70 prosenttia kotitalouksien, kaupan ja teollisuuden pakkauksista kierrätetään Espanjassa. Tällä tarkoitetaan kierrätysastetta ennen lajittelua. 

Espanjan kierrätysjärjestelmää on silti kritisoitu ja virallisia kierrätyslukuja kyseenalaistettu. Ympäristö- ja kuluttajajärjestöjen mukaan kotitalouksien kierrätyksestä lajittelun jälkeen hyödynnetty prosenttiosuus on korkeintaan 30.

Keltaisiin jäteastioihin päätyvistä pakkauksia ei pystytä nykyisellään hyödyntämään sataprosenttisesti, koska järjestelmässä on joitakin aukkoja. Järjestelmän lisäksi ongelmana on tuotteiden puutteellinen ekosuunnittelu, jossa kierrätystä ei ole otettu riittävästi huomioon.

Olipa totuus kierrätyksestä mikä tahansa, kierrätysastioihin tuotujen jätteiden määrä on Espanjassa yli kolmenkertaistunut 20 viime vuoden aikana.

TEKSTI ja KUVA: Jukka Laurimo

Lue kiinnostava reportaasi espanjalaiselta kaatopaikalta maaliskuun 2023 Olé-lehdestä!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart