Miten korona vaikuttaa Espanjan asuntomarkkinoihin?

Miten korona vaikuttaa Espanjan asuntomarkkinoihin?

Moni toivoo pääsevänsä osalliseksi asuntomarkkinoiden alennusmyynnistä koronan runtelemassa Espanjassa. Toive näyttää turhalta ainakin suosituilla alueilla.

Strand Properties

Jotkut asuntomarkkinoiden asiantuntijoista ennustavat hintojen putoavan vuoden 2021 aikana yli 15 prosenttia. Kannattaako asunnon ostoa Espanjassa suunnittelevan nyt jäädä odottamaan?

Kukaan ei tiedä oikeaa vastausta. Hintakehityksen yksi harvoista varmoista asioita näyttää jatkossakin olevan se, että se on hyvin erilaista eri osissa maata.

Turistien suosimien alueilla asuntomarkkinoihin vaikuttaa suuresti se, millä aikavälillä matkustusrajoituksia tullaan poistamaan. Keväällä Málagan maakunnan kauppaluvut laskivat enemmän kuin maassa keskimäärin. Koko Espanjan huonoimmat luvut koettiin Alicantessa.

Kun englantilaiset ja saksalaiset pääsevät taas matkustamaan vapaasti, patoutuneen kysynnän määrä voi yllättää.

Ristiriitaiset tunnelmat

Koronaviruksen vaikutuksesta asuntomarkkinoihin – niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä – on tehty toisistaan poikkeavia analyyseja. Siinä missä yhden mielestä asuntomarkkinat ovat yksi eniten kärsivistä talouden osa-alueista, toisen mielestä vähiten.

Markkinoilla on ristiriitainen tunnelma. Suurin osa myyjistä ei halua alentaa pyyntihintaa, vaan he luottavat kriisin olevan lyhytkestoinen. Samalla monet ostajat ovat kyllä yhteydessä välittäjien kanssa, mutta jäävät kuitenkin odottamaan alennusmyyntiä.

Työttömyyden kasvu vaikuttaa asuntomarkkinoihin, sillä asuntojen hinnat mukautuvat kansalaisten ostovoimaan. Silti isolla osalla niistä, joiden henkilökohtaiseen talouteen korona vaikuttaa eniten, ei muutenkaan olisi mahdollisuutta omistusasuntoon.

Koronan lopullisten talousvaikutusten arvioiminen tulee viemään vuosia. Jos haluaa päästä asuntokaupoille ja rahoitus on kunnossa, ei ole kovin järkevää jäädä odottelemaan sitä, mitä pandemian jälkeinen aika tuo tullessaan.

Vuokrakupla puhkesi suurkaupungeissa

Espanjan vuokramarkkinoilla syntyi koronakeväänä lumipalloilmiö, joka pyörii ja kasvaa edelleen. Asiantuntijat epäilevät, ettei alaspäin hintoja pyörittävä pallo sula vielä vuonna 2021.

Siinä missä asuntojen myyntimarkkinoiden suuret mullistukset ovat antaneet odottaa itseään, vuokramarkkinoilla on jo rytissyt – ainakin paikallisesti. Esimerkiksi Madridissa ja Barcelonassa vuokrakuplan sanotaan jo puhjenneen.

Fotocasa-asuntoportaalin tilastojen mukaan pääkaupungissa hinnat laskivat vuosien 2019 ja 2020 marraskuiden välillä 8 prosenttia. Barcelonassa hinnat putosivat 12 prosenttia.

Kehitys on ollut tasaisempaa esimerkiksi Málagan ja Alicanten maakunnissa, joissa vuokrat laskivat hieman alle 3 prosenttia.

Vuokrien arvellaan tippuvan koko Espanjassa vuoden 2021 loppuun mennessä 16 prosenttia siitä, mitä ne olivat juuri ennen pandemiaa.

TEKSTI: Mikko Immonen ja Eeva-Maria Hooli
KUVA: Shutterstock

Lue lisää pandemian vaikutuksista Espanjan asuntomarkkinoihin helmikuun 2021 Olé-lehdestä.

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti0

Your Cart