Olé-lehti 1/2014

Olé-lehti 1/2014

Olé-lehti 1/2014

Espanjan kotikaupunkiin kirjoille

Empadronamienton tehneet saavat veroalennuksia ja muita etuuksia.

Talouskriisiä pakoon

Monet espanjalaisnuoret ovat muuttaneet pois kotimaastaan työn perässä. Usein maasta lähdetään haikein mielin.

Maaginen Alhambra

Nazarí-dynastian palatsikompeksi Granadassa on tieteen ja taiteen taidonnäyte. Aikanaan 5 000 ihmistä vietti alueella arkielämää.

Pääkirjoitus: Anna äänesi kuulua vaaliuurnan avulla

Tässä numerossa kertaamme asukkaaksi kirjautumisen tärkeyttä. Asukkaaksi kirjautuminen antaa oikeuden kirjautua äänestysrekisteriin ja täten myös oikeuden äänestää EU- ja kunnallisvaaleissa.

Espanjan ulkomaalaisresidentit ovat usein sitä mieltä, että he eivät voi vaikuttaa asioihin tarpeeksi. Tähän on yksinkertainen syy. Ulkomaalaiset ovat laiskoja käyttämään äänioikeuttaan. Kuitenkin äänestäminen ainoa tapa vaikuttaa poliitikkoihin.

Sinä päivänä, kun ulkomaalaisresidentit alkavat tosissaan käyttämään tätä äänioikeutta, aivan takuulla heidän tarpeensa aletaan ottamaan huomioon toisella tavalla. Turisteilla on paikalliseen talouteen suuri merkitys, mutta he tulevat ja menevät.

Ulkomaalaisresidentteihin tehdyt päätökset vaikuttavat paljon enemmän kuin mitä me ehkä tulemme ajatelleeksi. Poliitikot nimittäin ymmärtävät vain yhtä kieltä ylitse muiden: äänestämistä; uurnaan pudotettua ääntä.

Sillä, että ilmoittaudut jonkin tietyn puolueen suosijaksi tai jonkun poliitikon kannattajaksi ei ole mitään merkitystä, mikäli et käy äänestämässä. Sinä päivänä, kun ulkomaalaisresidentit, joita on Espanjan rannikkokaupungeissa kymmeniä tuhansia, ottavat tämän asian vakavasti ja menevät äänestämään, moni asia muuttuu. Yhtälö on todella helppo: kun ulkomaalaisresidenttien äänestysinnostus tulee ilmi, poliitikot takuulla ottavat heidät vakavasti seuraavan vaalikauden ajan, koska neljän vuoden kuluttua äänestetään taas.

Seuraavat EU-vaalit ovat toukokuun 25. päivä. Jotta voisit käyttää äänioikeuttasi niissä, sinun tulee olla asianmukaisesti kirjautunut asukas- ja äänirekistereihin ennen 31.1.2014. Kysy kaupungintaloltasi neuvoa, jos et tiedä, miten kirjautuminen hoidetaan. Tämän lehden sivuilta 18 ja 19 saat lisäapua.

EU-vaaleissa ulkomaalaisresidentit voivat valita, haluavatko äänestää alkuperäismaassaan vai nykyisessä kotimaassaan Espanjassa. Suurin osa ulkomaalaisresidenttejä viettää suurimman ajan vuodesta Espanjassa, joten olisi luonnollista myös haluta vaikuttaa maan asioihin. Huomasinko sanoa jo, miten se tehdään? Äänestä!

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

6 Pääkirjoitus: Anna äänesi kuulua vaaliuurnan avulla
8 Jyrki Palo: Väki vähenee
10 Ajassa mukana: Kelan kansainväliseten asioiden palvelunumerot muuttuvat, Verohelpotusta perheille, Kunniakonsulille Suomen Leijonan ristikunnan ritarimerkki
14 Itsenäisyyspäivän monta juhlaa
15 Lukijan kynästä
16 Menossa mukana
18 Kausiasukkaatkin kaupungin kirjoihin
20 Aurinko pimeni omasähkön tuottajilta
22 Avioon Espanjan auringon alla
24 Kolumni: Madridin kalaa Beirutissa
25 Nazarí-dynastian pyhättö Alhambra
30 Aktiiviliikkujan Gran Canaria
34 Pallolle kyytiä päivittäin
36 Espanjassa lautaillaan auringopaisteessa
38 Golf koukuttaa kaikenikäiset
40 Maukasta kahvia, laadukasta keskustelua
44 Kulttuurisen rituaalin todistaja
48 Markkinatunnelmaa aistimassa
50 Kolumni: Pakolaisista ja uusista aluista
51 Espanjan asuntopörssi
62 Taistelua talo talolta
65 Monen espanjalaisnuoren tulevaisuus on ulkomailla
68 Lapsi on lahjoista suurin
72 Poliitikko ja vaikuttaja nauttii eläkeiästä golfaten
75 Kansiäänestys
76 Minun barrioni: Herran kukkarossa Hervásin kylässä
78 Kauden menú: Kotiruokaa talvi-iltoihin
80 Espanjan kielen kotikoulu
82 Papin porinat: Kohti uutta
83 Palveluhakemisto
90 Ristikko

 

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


Post a new comment

0

Your Cart