Espanjassa tapahtuu yhä lähes 17 000 asunnonvaltausta vuodessa. Miten ilmiö kehittyy juuri nyt?
Asunnonvaltaustapausten kasvu taittui vuonna 2022. Espanjan sisäministeriön alaisen rikostilastojärjestelmän (Sistema Estadístico de Criminalidad) mukaan vuosi 2022 oli seitsemään vuoteen ensimmäinen, jolloin asunnonvaltauksista tehtyjen rikosilmoitusten määrä ei noussut vaan laski 3,2 prosenttia edellisvuoteen nähden.
Tapauksia oli vuonna 2020 koko maassa yhteensä 16 726.
Andalusiassakin asunnonvaltausluvuissa oli hienoista laskua. Siellä valtaajien kynsiin joutuneita asuntoja oli 536 ja Valencian alueella 387.
Mafiat käyttävät järjestelmää hyväksi
Asuntovaltausilmiö alkoi siitä, että pankille oman asuntonsa menettäneet ihmiset etsivät kattoa päänsä päälle ja menivät asumaan hylsyiksi jääneiden rakennusten asumattomiin asuntoihin.
Siitä edettiin niin, että alettiin vallata tyhjällään olevia mutta ihan selkeästi toisille kuuluvia asuntoja, kuten lomakoteja.
Kuten melkein aina jonkun asian yleistyessä, lopulta haaskalle tulevat ja asiasta hyötyvät kolmannet osapuolet. Tässä tapauksessa areenalle ovat astelleet mafiat, jotka myyvät tyhjillään olevien, valmiiksi vallattujen asuntojen avaimia halukkaille.
Vuokralainen valtaa asunnon
Lisäksi Espanjassa on kasvava määrä vuokralaisia, jotka keskeyttävät vuokranmaksun tai eivät koskaan edes aloita sitä.
Tämä yleistyvä asunnonvaltauskonsti tuo entistäkin suurempia vaikeuksia asunnon omistajalle, sillä näillä “uuden sukupolven valtaajilla” on vuokrasopimus.
TEKSTI: Eeva-Maria Hooli, Katia Westerdahl
KUVA: Shutterstock
Lue toukokuun 2023 Olé-lehdestä koko juttu ja vinkit siihen, mitä asunnon omistaja voi laillisesti tehdä ja mitä ei, jos vuokralainen valtaa asunnon.