Olé-lehti 1/1988

Olé-lehti 1/1988

Olé-lehti 1/1988

Asunnon osto yrityksen nimiin

Usein asunto hankitaan yritykselle pelkästään verotuksellisista syistä.

Isänmaan kasvot Espanjassa

Suomen itsenäisyyspäivää vietettiin ainakin Aurinkorannikolla, Kanarialla ja Mallorcalla.

Guanchien vihellyskieli – Silbo

Gomeran saari on aito ja teeskentelemätön – ja siellä voi kuulla ainutlaatuista vihellyskieltä.

Pääkirjoitus: Suomenkielen opetus alkaa syksyllä -88 Aurinkorannikolla

Aurinkorannikon suomalaiset ry:n johtokunta on kokouksessaan päättänyt perustaa ja ylläpitää Costa del Solilla tarpeita vastaavaa suomenkielistä koulua. Yhdistys on valtuuttanut allekirjoittanutta asettamaan koululle johtokunnan, joka ottaa tehtäväkseen kartoittaa ja laatia toimintasuunnitelman. Toiminta tapahtuu siten, että koulu hallinnollisesti toimii yhdistyksessä itsenäisenä jaostona.

Alustavissa keskusteluissa on Ruotsalainen Koulu Fuengirolassa luvannut antaa tilansa käyttöömme veloituksetta. Niinikään on keskusteltu siitä, että täytettäessä kesällä vapautuvia opettajanvirkoja pyrittäisiin löytämään opettaja, jolla olisi suomenkielen opetuksen pätevyyttä. Toivokaamme, että tällainen löytyisi. Meidän kannaltamme se olisi ihanteellisin ratkaisu, koska Espanjan lain mukaan ei vierasmaalaisen koulun opettaja tarvitse työlupaa.

Tällä hetkellä on suomenkielen opetukseen ilmoittautunut yli 50 lasta, joukossa on myös leikkikouluikäisiä, joille olisi saatvaa pätevää ohjausta, koska opetus tapahtuu leikin varjolla.

Eräs tärkeä asia on ratkaistava, eli miten hoitaa kuljetukset ja sen rahoittaminen. Vaikka kysymys onkin rahasta, se ei välttämättä tarkoita sitä, että lasten vanhemmat omasta pussistaan joutuisivat kustantamaan kaiken, vaan paljon on tehtävissä myös entisajan talkoohengellä. Lasten vanhemmat: katse on teihin suunnattu, teiltä odotetaan pientä aktiivisuutta. Kuukauden sisällä lähetetään enemmän tietoa kirjeitse lasten vanhemmille.

Kesälukioseura Suomessa järjestää ulkosuomalaisnuorille ja lapsille kursseja kesällä. Lisätietoja voi pyytää osoitteesta: Korkeavuorenk. 25 A1, 00130 Helsinki.

Uusi vuosi – uudet metkut

Olemme hankkineet tietokoneen, jolla tarkoituksenamme on mm. latoa lehden tekstit. Saimme koneemme viime joulukuun alussa, jota edelsi Irmelin 10 päivän pikavalmennus Suomessa. Vastoin ennakkokäsityksiä on jo osa tämän lehden teksteistä tehty atk-laitteellamme.

Suurimmaksi vaikeudeksi on koettu se, ettei sivunkäsittelyohjelmaa ole voitu vielä käyttää, koska suomenkielinen tavutusohjelma ei ole valmistunut lupauksista huolimatta. Suomenkielen pitkät sanat vaikuttavat mm. rivijakoon. Tietysti myös muita lapsuksia esiintyy. Pyydämmekin lukijoiltamme ymmärtämystä. Mitä enemmän aikaa kuluu sen paremmin opimme uusia laitteitamme käyttämään.

Terveisin

Stig Westerdahl

Sisällysluettelo

10 Asunnon ostaminen yrityksen nimiin
15 Ruotsin valuuttasäännökset
18 Rakkaat matkatavarat Espanjaan
24 Isänmaan kasvot Espanjassa
30 Guanchien vihellyskieli – Silbo
33 Suomen kirkko Aurinkorannikolla
36 Golfaajien tietopaketti Aurinkorannikolla
41 El proyecto de ivestigación España-87, osa 2
44 Escuela Libre Micael
47 Lukijan kynästä, Lihakauppiaana Aurinkorannikolla
52 Ellun pipanoita
55 Mallorca: Polar rakentaa 400 miljoonan markan liikekeskuksen Palma de Mallorcan keskustaan
56 Manun Baari
58 Mallorcalla kuultua
61 Kylpylä-klinikka Girasol
65 Tilaisuuksia Aurinkorannikolla
67 Costa del Solin uutisia
68 Verovapaat autot
69 Lasten suusta

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart