Olé-lehti 1/2005

Olé-lehti 1/2005

Olé-lehti 1/2005

Lähdeveroon muutokset nyt!

Esitys lähdeverosta on saatava eduskunnan käsittelyyn tänä keväänä.

Isabel asuu luolaparatiisissaan

Kajaanilainen Isabel myi omaisuutensa ja muutti asumaan Gran Canarialle.

Alehulluutta tiedossa

Suuressa osassa Espanjaa talvialennusmyynnit alkavat heti loppiaisen jälkeen.

Pääkirjoitus: Kiitoksen aika

Tässä vuoden ensimmäisessä Olé-lehden numerossa on kaksi artikkelia, jotka vääjäämättä todistavat tyhjiksi usein kuultavat väitteet siitä, että Espanjassa oleskelevat henkilöt, etenkin eläkeläiset, olisivat jotenkin muita varakkaampia. Luolassa asuvan Isabelin rohkeutta toki maasta toiseen siirtymiseen tarvitaan, mutta ei Espanjassa asuminen edellytä pääomatuloillakaan elämistä. Jukka Laurimon kirjoittamasta artikkelista sivulla 26 tämä tosiasia käy hyvin ilmi. Ulkomaalaiset eläkeläiset Espanjassa eivät suinkaan välttämättä loista vauraudellaan, mutta ei kukaan sitä heiltä odotakaan. Säännöllinen toimeentulo riittää, vaikkapa Isabelin tapauksessa ei näemmä tarvitse olla edes sitä.

Ainoa asia, jota tarvitaan matkatavaraksi Espanjaan tai mihin tahansa muualle ulkomaille muutettaessa, on aimo annos päättäväisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Vaikka takaportti kannattaakin aina jättää auki siltä varalta, ettei uudessa maassa viihdykään odotetulla tavalla. Silti heti ensimmäisen vastoinkäymisen kohdatessa ei vielä pidä maitojunaakaan tilata.

Olé-lehti syntyi kaksikymmentä vuotta sitten juuri pitkäjänteisyydellä ja päättäväisyydellä. Yrittäminen Espanjassa – ja erityisesti julkaisutoiminta – oli tuolloin vuonna 1985 huomattavasti vaikeampaa kuin nykypäivänä. 20 vuotta sitten Francon kuolemasta ei ollut kulunut vielä vuosikymmentäkään. Demokratia oli vielä kovin nuori ja mm. avioerolakikin oli ollut voimassa vasta yhden vuoden.

Sekä Espanja että Olé-lehti ovat viimeisen kahden vuosikymmenen aikana muuttuneet ja kehittyneet. Espanja saa kiittää maansa eteenpäin harppauksesta päättäväistä kansaansa ja varmasti myös EU-jäsenyyttään. Me täällä Olé-lehdessä kiitämme uskollisia lukijoitamme ja ilmoittajiamme. Tänä lehtemme 20-vuotisjuhlavuotena tulemme muistelemaan menneitä, mutta myös suuntaamaan katseemme seuraaviin 20 vuoteen. Se olisi mahdotonta ilman lukijoidemme, avustajiemme ja ilmoitusasiakkaidemme jatkuvaa palautetta ja tukea.

Kiitos siitä teille, toivomme pitävämme teidät mukanamme myös tästä eteenkinpäin.

Lehtemme jo ollessa painossa maailmalle kantautui suru-uutinen Aasian hyökyaallosta. Kymmenet tuhannet menetetyt ihmishenget vievät hiljaiseksi, ja voimme vain toivoa, että mahdollisimman moni saisi uuden vuoden myötä ilouutisen, että hänen läheisensä ovat turvassa.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: Kiitoksen aika
6 Mitä tapahtuu vuonna 2005?
8 Ajastimessa mm. Edullisesti Aurinkorannikolle, Kuninkaallista perheenlisäystä, Suomalaisten suuri päivä Espanjassa, Sierra Nevadan avajaisviikonloppu, Málagan lentokentän tupakoitsijat, Urheilukeskus Aurinkorannikolle, Rattijuopot kuriin
18 Málaga on monipuolinen kaupunki
24 Luistelu sujuu Málagassakin
26 Tutkimus eurooppalaisista eläkeläisistä
28 Eläkeuudistus 1.1.2005
30 Lähdeveroon muutokset nyt!
31 Perintövero puhuttaa, Lukijat kysyvät Kelalta
32 Pala kotimatkaa Saksan autojunassa
36 Uusi ajokortti
38 Tytti Thusbergin ympyrä sulkeutui Baskimaahan
40 Isabel asuu luolaparatiisissa
44 Kanariansaarten karnevaalihumua
46 Riitta ja Eki Espanjassa
50 Asuntopörssi
62 Euroopan asuntomarkkinat eriytymässä
63 Hiilikauppa – Carbonéria Lorences
64 Alehulluutta tiedossa
66 Soutua suomalaisella sisulla
68 Elämää happipullon varassa
71Hengenahdistus on syytä tutkia
72 Suomalainen kirkkokansa maailmalla
74 Baskimaa Tytin silmin
78 Lukijan kynästä: Sisällissota ruisleivästä
79 Kysy eläinlääkäriltä
85 Yritysuutisia
86 Harrasta Espanjassa: Huippujalkapalloa Málagassa
88 Suomalainen viinilinnake Jumillassa
92 Silmän ruokaa – ja nälkäisen
96 Merkkipäiviä, Kuukauden kirja, Ellun pipanat
98 Ristikko

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart