Olé-lehti 10/2002

Olé-lehti 10/2002

Olé-lehti 10/2002

Autoveroon muutoksia

Käytettynä Suomeen vietävien autojen verotuksessa on uusi laskentamalli.

Golf on elämäntapa

Golf vie monet mukanaan kokonaan, vaikka aloittaessa on päätetty antaa vain pikkusormi.

Syksy on istuttajan toinen kevät

Espanjassa on alkanut uusi kasvu- ja istutuskausi.

Pääkirjoitus: Meneekö tukien antaminen liian pitkälle?

Viime aikoina on suomalaisissa medioissa käyty paljon keskustelua siitä, joudutaanko Suomessa tinkimään terveydenhuollosta. Näyttää nimittäin vahvasti siltä, että valtion varat eivät riitä sellaisen hyvinvointivaltion ylläpitämiseen millainen Suomesta on tullut.

Vaikka kukaan ei ole mielipidettäni kysynyt, olen nöyrästi sitä mieltä, että maasta takuulla löytyy terveydenhoitoa ennen paljon sellaisia sosiaalietuja, joista olisi järkevämpää lähteä tekemään leikkauksia.

En voi ymmärtää, miten voidaan perustella sitä, että eläkeläiset joutuvat maksamaan sairaalassaolosta, terveyskeskuskäynneistä ja ehkä pian vielä monesta muustakin terveydenhoitoon liittyvästä asiasta erikseen. Silti he maksavat veroillaan heille itselleen toisarvoisia asioita, kuten esim. lasten kouluruokailun ja -kirjat.

On nimittäin muistettava, että kun nyt kolmatta ikäänsä elävät ihmiset olivat työikäisiä, eivät heidän lastensa koulukirjat olleet ilmaisia, vaan ne kustannettiin itse. Silti eläkeläiset maksavat niitä nyt ikäänkuin uudelleen verotuksen kautta. Kuitenkaan tällä hetkellä työssäkäyvä väestö ei ehkä kohta maksa eläkeläisten sairaskuluja. Missä tässä on järki?

On hyvin jalo periaate, että saavutettuja etuja ei saa ottaa pois. Mutta jos yhteinen etu vaatii niin tehtävän, on terveydenhuollon oltava viimeinen asia, missä pihistetään. Olen ottanut tässä esimerkiksi koulukirjat, koska olen sitä mieltä, että jos espanjalaisilla, jotka ainakin tämänhetkisten tilastojen mukaan ovat pienempituloisia kuin suomalaiset, on varaa itse kustantaa lastensa koulukirjat, niin aivan varmasti on myös suomalaisilla. Vastuu lapsista kuuluu vanhemmille, ei valtiolle. Kouluruokailusta ajattelen aivan samoin. Jos joku on perustanut perheen sillä ajatuksella, että valtio syöttää lapset ilmaiseksi, niin ehkä olisi kannattanut miettiä asiaa tarkemmin. Aivan samoin soisin Suomen noudattavan Espanjan esimerkkiä työttömyyskorvausten suhteen. Pitkäaikaistyöttömyys on harvinaisempaa, kun korvausta saa vain lyhyen aikaa.

Espanjassa ei ole lainkaan sellaisia tukia kuin esimerkiksi välttämätön toimeentulotuki tai asumistuki. Vastuu toimeentulosta on jokaisella ihmisellä itsellään. Mutta julkinen terveydenhoito on täällä täysin ilmaista, ja on merkittävää, miten hyvin systeemi toimii maassa, jonka pelkässä pääkaupungissa Madridissa on asukkaita yhtä paljon kuin koko Suomessa yhteensä.

Luin hiljattain perheestä, jonka nelikymppiset vanhemmat olivat yksin toimin päättäneet keskittyä elämään lasten ehdoilla, eikä heistä kumpikaan ollut tehnyt vielä päivääkään muuta työtä. Mikä on lasten ehdoilla elellessä, kun valtio maksaa viulut! Kuitenkin kaikkien näiden etujen saajat – ikävä kyllä – usein vielä harkituin perustein ovat ensimmäisiä, jotka valittavat Suomen korkeaa verotusta. Tuo esimerkkiperhekin saattaa muuttaa etelän maille. Silloin kaikki valtion perheen hyväksi satsaama raha menee täysin hukkaan. Vaikka ehkä se tässä tapauksessa olisi siunaus. On vaikea kuvitella, että työtä vieroksuvat vanhemmat saisivat kasvatettua lapsistaan ahkeria kansalaisia. Missä tahansa muussa maassa (no, paitsi ehkä Ruotsissa…) heidän kannattaa varautua elättämään itse itsensä. Espanjassa on 1,4 miljoonaa suurperhettä muista lapsiperheistä puhumattakaan. He ovat itse vastuussa toimeentulostaan.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus
6 Uskollinen amigo
8 Ajastimessa mm. Eta maistoi omaa lääkettään, Perheväkivalta ja kirkko, Bensan hinta nousee Espanjassa, Hermunen hoiti jalkaansa, Vallankäyttöä kaukosäätimellä
16 Eeles Landströmin elämän otekorkeuksia
20 Anna Haaranen – flamenca
23 Carmen filmataan taas, Almodóvar siirtomaavallan kätyri
24 Lähdeveroremontti edelleen miettimisen asteella
26 Taidekauppiaan grande finale
30 Käytettynä Suomeen vietävien autojen vero uusiksi
32 Loiri tulee hyvillä fiiliksillä Espanjaan
34 Golf on elämäntapa
36 Páginas Rosas
37 Sevillanaa Tennilän tanhuvilla
40 Jasse-pappi ei ole eilisen teeren poika
42 Gomera joutuu espanjalaisille
45 Tuiki tarpeelliset taskut
46 Digi-tv omi mestaruussarjan
48 Syksy on istuttajan toinen kevät
50 Asuntopörssi
60 Rannikon ravintoloita
62 Kaikki me vanhenemme
63 Kuukauden pyhimys
64 Muuttumisleikki
65 Milloin täällä oikein nukutaan?
67 Lukijan kynästä
69 Ellun pipanat
70 Yritysuutisia
73 Palveluhakemisto
79 Kuukauden kirjavinkki
80 Vielä kerran koiralaista
81 Psykologin luvalla koiraa pissittämään
82 Ristikko

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart