Olé-lehti 10/2004

Lapsikaappaus on vakava asia

Lapsikaappaus päivän puheenaihe Suomessa ja huolestuttava asia myös Espanjassa.

Lotta kävi autokoulun Espanjassa

Espanjassa ajokortin saaminen on vähemmän järjestelmällistä kuin Suomessa.

Korutöitä isoillakin kourilla

Kauniit hopeakorut syntyvät Espanjassa.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Lasten huoltajuuskiistat puhuttavat”]

Suomen kansa seurasi tämän kesän loppupuolella henkeä pidättäen kahden yhdysvaltalaispojan ja heidän äitinsä taistelua lasten asuinmaasta pitkin kesää. Haagin sopimukseen nojaten Suomen valtio joutui palauttamaan lapset asuinmaahansa Yhdysvaltoihin, silllä nämä olivat suomalaisen äitinsä toimesta viety maasta laittomasti. Itse huoltajuuskysymys ratkaistaan sitten ilmeisesti uudestaan Yhdysvalloissa. Ja kuten asianajaja Estrella Ruíz Antón Olé-lehdelle myöntämässään haastattelussa totesi, huoltajuus määrätään kiistatapauksessa useimmiten oman maan kansalaiselle.

Aivan samanlaisia tapauksia voi ilmaantua Espanjassakin. Kansainvälisten avioliittojen lisääntyessä ja maiden rajojen hälventyessä lisääntyvät myös riidat lasten huoltajuudesta. Avioliittoa tai lapsen hankkimista toisen maan kansalaisen kanssa suunnitellessa on tärkeää, että hankkii kaiken mahdollisen tiedon siitä, mitkä ovat lailliset aspektit eron sattuessa. Nykymaailmassa rakkaus on ikuista niin kauan, kun se kestää, ja rakkauden lennettyä ulos ikkunasta käteen jää usein vain kasa oikeuden pöytäkirjoja. Mikäli asioista ei ole etukäteen sovittu, oikeustaistelut saattavat viedä vuosia – ja paljon rahaa. Etenkin nyt, kun Espanjan uusi hallitus on hyväksymässä lakiprojektia, johon ensimmäistä kertaa kuuluisi yhteishuoltajuuden mahdollisuus, on tärkeää, että seka-avioliiton solmimista harkitseva miettii tarkkaan, mitä tämä tarkoittaisi juuri omalla kohdalla. Asianajajia voi käyttää myös ongelmien ennaltaehkäisyyn, ja se lieneekin helpointa tehdä silloin, kun rakkaus roihuaa punaisimmillaan.

Asunnot ja muut sijoitukset

Tässä Olé-lehdessä käsittelemme laajasti myös tämänhetkistä kiinteistökauppatilannetta Espanjassa sekä julkaisemme sijoitustoimintaan liittyviä artikkeleita. Sijoittamistoiminta ja asuntokauppahan muistuttavat siinä mielessä toisiaan, että koskaan ei varmuudella voi tietää, kannattaako se juuri nyt. Vuosina 2001-2003 lähes kaikki kiinteistöalan asiantuntijat ennustivat asuntojen hintakehityksen alhaisemmaksi, kuin miksi se osoittautui. Nyt hintojen todetaan edelleen nousevan, vaikkakin maltillisemmin. Myyntiajat pidentyvät, sillä ostajat ovat yhä kriittisempiä ja laatutietoisempia. Myös hallituksen lupaus edullisista arava-asunnoista (V.P.O.) ovat saaneet jotkut ostajat odottavalle kannalle, ja tämähän heijastuu suoraan myyntiaikatilastoihin. Olé-lehti kysyi Espanjassa toimivien kiinteistönvälittäjien tämän hetken ennustuksia. Tulevaisuus näyttää, ovatko he arvioineen oikeassa! Ostaminen joka tapauksessa kannattanee niin kauan, kun asuntolainan lyhennykset ovat samaa hintaluokkaa tai alhaisemmat kuin vuokrataso. Pitkällä aikavälillähän hinnat nousevat varmasti. Aurinkorannikon Sijoittajaklubin järjestämät II Sijoitusmessut ovat tänä vuonna kaksipäiväiset ja ne pidetään marraskuussa. Ainakin viime vuonna messujen suosio yllätti järjestäjät täysin, ja suosittelemme lukijoillemme käyntiä paikan päällä tänäkin vuonna.

Katia Westerdahl

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

4 Pääkirjoitus: Lasten huoltajuuskiistat puhuttavat
6 ZP:n ensimmäinen puolivuosi
8 Ajastimessa mm. Olé-lehti vahvassa nousussa, Ilmaiseksi opintielle, USP tiedottaa, Vielä eläkkeiden pankkisiirtomaksuista, Finnmatkat 40 vuotta, Golfkauden huipentuma Valderramassa
18 Lapsikaappaus on vakava asia
22 Sonja Malkin työtä ovat isot kiinteistökaupat
24 Sijoitusuutisia: Juha Ahtola luotaa Kiinaan, Ulkomainen raha vyöryy Suomeen, Sijoitusmessut laajenevat pohjoismaisiksi
28 Espanjan saaret Pohjois-Afrikan rannikolla
30 Lotta kävi autokoulun Espanjassa
34 EU:n ajokorttipäätös
35 Mopokorttikin vaatii lukemista
36 Lomalentojen tarjonta lisääntyy
38 Hemingwayn ja muiden herrojen hattukauppa
40 Annen ja Claudion arkea Gran Canarialla
44 Asumista Espanjassa – aika kallista nykyään
46 Ostanko vai enkö osta – siinä vasta pulma?
50 Asuntopörssi
62 Mitä laboratoriokokeiden lyhenteet tarkoittavat?
66 Suomen kirkko – kansan kirkko
67 Lukijan kysymys: Asunnon myyntivoiton verotus, Lääkeresepti ei kelvannut, Espanjalainen sosiaaliturva
68 Lukijan kynästä
69 Suolinkainen – lemmikin ja lapsen yleisin suolistoloinen
70 Poimintoja Espanjan taidesyksystä
73 Korutöitä isoilla kourilla
74 La Vuelta on Espanjan suurin vuosittainen urheilutapahtuma
76 Rannikon ravintolat: Mesón La Bodega
78 Palveluhakemisto
83 Yritysuutisia
84 Turismin kaksi puolta
86 Barcelona pysäyttää
90 Club Olé
92 Kuukauden kirja, Merkkipäiviä, Ellun pipanat
93 Palvelukortti
94 Ristikko

[/toggle]