Olé-lehti 12/2021

Olé-lehti 12/2021

Olé-lehti 12/2021

Sähkölasku kuriin

Asiantuntijan vinkit ja tietoa Espanjan sähköasennuksista

Haaveissa omistusasunto Espanjasta

Lue vastaukset yleisimpiin kysymyksiin

Espanjalainen joulu on riehakas

Juhlakauden erilaiset tavat ja perinteet

Pääkirjoitus: Aurinko paistaa ja joulu tulee

Jukka Laurimon sivulla 41 oleva kolumni vei minut suoraan alkuaikoihini Espanjassa. Ensimmäisinä koulupäivinäni täällä kummastelin, kun koulussani ei ollut pukuhuoneita liikuntatunteja varten, suihkuista puhumattakaan. Oppilaat menivät urheilutunneille tavallisissa päällysvaatteissaan. Syy selvisi minulle äkkiä: niillä tunneilla ei hikoiltu. Suurin kosketus liikuntatunneillamme itse urheiluun oli vierailu kotikaupungin jalkapallostadionilla. Kukaan kavereistani ei harrastanut liikuntaa. Kahden tunnin automatkan päässä sijaitseva Sierra Nevadan hiihtokeskus ei tuntunut kiinnostavan ketään ja kotiani lähinnä oleva kuntosali sijaitsi kaupungin toisella laidalla.

Urheiluvaatteet olivat tuolloin Espanjassa järkyttävän kalliita ja valikoimat todella suppeat ja harvassa. Uskonkin itse asiassa Decathlonin kaltaisten suurmyymälöiden rantautumisen Espanjaan olleen ensimmäinen sysäys liikunnan suosion räjähdykseen täällä. Suhtautuminen urheiluun tärkeänä osana arkielämää alkoi syntyä pikku hiljaa, kun välineiden ja varusteiden hankkiminen tehtiin mahdolliseksi kaikille. Pandemia teki loput.

Etenkin eteläisessä Espanjassa on miltei aina loistava keli ulkoliikuntaa varten. Ehkä sen vuoksi sitä ei olla osattu arvostaa: kävelyllä käyminen Paseo Marítimolla on ollut osa arkea. Kun ulkona liikkuminen pandemian vuoksi hetkellisesti kiellettiin, asuntojen parvekkeet täyttyivät kuntopyöristä ja soutulaitteista. Huomattiin, miten suuri rooli lempeän sään sallimalla arkiliikunnalla on. Kuten usein käy, vasta menettäessämme jotain huomaamme asian tärkeyden.

Viimeistelemme tätä joulukuun Olé-lehteä auringon paistaessa toimituksen ulkopuolella täydeltä taivaalta. Ennusteiden mukaan Etelä-Espanjassa ei tänäkään jouluna ole luvassa lunta – vuoristoja lukuun ottamatta. Pimeää ei ainakaan. Eikä liukasta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö joulu tulisi Espanjaankin! Suomen jouluperinteitä kaipaava voi löytää mieleisensä Eeva-Maria Hoolin kokoamasta joulujutusta sivulta 26. Paikallisista aktiviteeteista julkaisevat tietoa kunkin paikkakunnan kaupungintalot.

Lehtemme toimituksen puolesta toivotan kaikille lukijoillemme, yhteistyökumppaneillemme, avustajillemme ja ilmoittaja-asiakkaillemme hyvää ja rauhallista joulua.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: Aurinko paistaa ja joulu tulee
10 Palopuhe: Palopuhe: Paga extra
12 Oleellista
16 Etätöissä auringon alla
20 Sähköt aisoihin Espanjan kodissa
24 Löydä Espanjan joulun henki
30 Mikä tekee joulun Costa Blancalla?
34 Espanjan joulun ykkösmaku on turrón
38 Un café, por favor
41 Kolumni: Espanjan lenkkipoluilla ja saleilla tehdään hikistä vallankumousta
42 Vegaanina Espanjassa
46 Espanjaan muuttava Noora Karma: ”Ikävöin sinne koko ajan”
48 30 kouluvuotta auringossa
54 Letizia Ortiz – uutistenlukijasta kuningattareksi
58 Kolumni: Pätkäpaastolla on todettuja terveysvaikutuksia (osa II)

KOTI ESPANJASSA
59 Vuokranvälitystä Kanarialla suomalaisella sisulla
62 Moni kysymys mietityttää asunnonostajaa
64 Espanjan asuntopörssi

72 Ribeiron historiallisen viinialueen uusi nousu
76 Úbeda ja Baeza – Renessanssin helmet keskellä oliivimerta
83 Papin porinat
84 Aprende español
86 Palveluhakemisto
89 Ristikko
90 Osallistu
91 Club Olé

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart