Olé-lehti 2/1988

Olé-lehti 2/1988

Olé-lehti 2/1988

Myyntivoiton verotus Suomessa

Pari vuotta sitten myyntivoittoverotusjärjestelmä uudistettiin Suomessa.

Espanjalaiset rahapelit

Rahapelit ovat espanjalaisten pahe, ja niihin käytetään vuosittain miljardeja pesetoita.

Pääsiäisen vietosta Espanjassa

Espanja on kaikenlaisten juhlien maa, ja suurin niistä on kevään Pyhä Viikko.

Pääkirjoitus: Suurlähettiläs Carolus Lassilan kauppapoliittinen testamentti

Kuin salama kirkkaalta taivaalta tuli uutisena suurlähettiläs Carolus Lassilan ja hänen puolisonsa Britan traaginen kuolema auto-onnettomuudessa Marokossa lokakuun 1987 lopulla.

Lassilat olivat Pohjois-Marokossa virkamatkalla ja kiireisestä aikataulusta johtuen he joutuivat ajamaan autollaan rankkasateiden heikentämää teitä, jota he eivät yleensä käyttäneet. Tällöin heidän autonsa ilmeisesti joutui kohtaan, jossa yleensä kuivaan joenuomaan sillä kertaa tulviva vesi peitti tien. Vesimassat veivät auton ja matkustajat mukanaan.

Suurlähettiläs ja rouva Lassilan traaginen poismeno tuntuu raskaana.

Ennen Espanjan suurlähettilääksi nimittämistä v. 1985, suurlähettiläs Carolus Lassila toimi Suomen valtion protokollapäällikkönä. Hän oli ehtinyt suorittaa mittavan diplomaattipalvelun Suomen edustajana eri puolilla maailmaa. Tunnustuksena ansiokkaasta työstään suurlähettiläs Lassilalle oli myönnetty lukuisia ansiomerkkejä.

Espanjan ja espanjankielen tuntijana suurlähettiläs Lassilan mielipiteitä kunnioittivat sekä hänen virkaveljensä, että myös Espanjan viranomaiset ja muut henkilöt, joihin hän Suomen edustajana virkansa puolesta tai muulla tavalla oli yhteydessä.

Suurlähettiläs Lassila oli haluttu kunniavieras erilaisissa kaupallisissa ja poliittisissa tilaisuuksissa miellyttävän olemuksensa ja sanavalmiutensa vuoksi. Allekirjoittaneella oli useaan otteeseen tilaisuus olla kuulemassa hänen mielipiteitään Espanjan ja Suomen välisistä eroavaisuuksista sekä myös niistä seikoista, jotka maillemme ovat yhteisiä.

Eräs mielenkiintoisimmista esityksistä oli mielestäni suurlähettiläs Lassilan eräässä espanjalais-suomalaisen kauppakamarin järjestämässä lounastilaisuudessa, jossa hän piti esitelmän, lähes kokonaan espanjalaiselle yleisölle, aiheesta “Desmitificar a Finlandia – Suomea koskevien myyttien poistaminen”.

Ennen Marokon matkalle lähtöään Carolus Lassila myönsi espanjalais-suomalaisen kauppakamarin julkaisuun kirjoituksen koskien Espanjan ja Suomen välisen kaupan näkymiä. Tätä kirjoitusta voidaan eräässä mielessä pitää jopa hänen kauppapoliittisena testamenttinaan. Koska katsomme, että kirjoituksella on laajakantoista merkitystä, julkaisemme sen:

“Suomen ja Espanjan talousrakenteet ovat erilaisia, mutta periaatteeltaan toinen toistaan täydentäviä. Tämä luonnollisesti johtuu maantieteellisistä ja ilmastollisista eroavaisuuksista. Suomi ei tuota viinirypäleitä, appelsiineja eikä viiniä. Espanja taas ei omaa kaikkia niitä metsäteollisuuden tuotteita kuin Suomi. Nämä ovatkin perinteiset maitten välisen kaupan perusteet.

Aikaisemmin markkinoilla olevien tuotteiden lukumäärää lisäämällä ei enää voida lisätä kauppavaihtoa. Tähän löytyy ilmeinen syy; näiden tuotteiden kysyntä on lähes vakiotasolla. Myynnin lisäämiseksi tuleekin nyt etsiä sellaisia tuotteita, joiden kysyntä osoittaa kasuvn merkkejä. Näitä ovat teollisen kehityksen tuloksena syntyneet uudet tuotteet ja valmisteet.

Sekä Suomen että Espanjan teollistumisprosessi on suhteellisen nuori tapahtuma. Tämä on avartanut merkittävällä tavalla niitä mahdollisuuksia, joiden avulla voidaan lisätä maiden välistä kauppavaihtoa. Tästä seurauksena espanjalais-suomalainen kauppa onkin osoittamassa selviä muutoksen merkkejä.

Uudet suuntaukset ovat parhaiten todettavissa Espanjan viennissä Suomeen, kun taas Suomen vienti Espanjaan aivan viime aikoihin saakka on noudattanut perinteisempää linjaa. Tästä huolimatta on aihetta uskoa, että uudet sekä totutusta muulla tavalla eriävät seikat tulevaisuudessa tulevat yhä voimakkaammin vaikuttamaan kauppaamme.

Suomen ja Espanjan välisen kaupankäynnin lisääminen ja kehittäminen tulee nähdä osana Länsi-Euroopan sisäistämistapahtumaa. Tämä pitää sisällään sekä Euroopan Talousyhteisön, EC:n että Euroopan vapaakauppa-alueen eli EFTA:n. Kummatkin ryhmittymät ovat lupautuneet luomaan ns. Euroopan talousalueen. Suomi, joka on vapaan kaupan periaatteiden uskollinen kannattaja, työskentelee innokkaasti tämän päämäärän saavuttamiseksi.

On paikallaan todeta, että Euroopan 18 maan talousalueen luominen tulee merkittävällä tavalla vaikuttamaan Espanjan ja Suomen välistä kauppaa kumpaakin suuntaan lisäävästi. Ne mielipiteet, joiden mukaan Espanjan ja EFTA:n kaupankäynnin vapauttamistoimet vaikuttaisivat Espanjalle ei-toivottuun suuntaan, ovat selvästikin perusteettomia. Asia on pikemmin päinvastoin, sillä eri tuotteiden ja palvelujen suurempi liikkumavapaus parantaa merkittävällä tavalla yhteisöön kuuluvien maiden, näiden joukossa siis Suomi ja Espanja, omien resurssien hyväksikäyttöä. Ehtona on luonnollisesti samankaltaisuusperiaatteen soveltaminen ja kaikenlaisten syrjintätoimien välttäminen.”

Jaakko Taitonen, Espanjalais-suomalainen kauppakamari

Sisällysluettelo

9 Suurlähettiläs Carolus Lassilan kauppapoliittinen testamentti
11 Uusia ohjeita autoilijoilla Espanjassa
12 Autokorjaamoiden uudet määräykset
15 Myyntivoiton verotus Suomessa
18 Suomalainen huonekaluliike
21 Espanjalaiset rahapelit
25 Marbell Centerin suomalaisyrittäjät
30 Aurinkorannikko suomalaispankkien suosiossa
36 Pääsiäisen vietosta Espanjassa
43 Asunnon osto yrityksen nimiin Espanjassa
44 Poliisin ohjeita asukkaille
46 Carnaval Tours uusiin tiloihin
48 Costa del Solin uutisia
50 Finland Festivals
52 Ellun pipanoita
55 Mallorca: Kotikylän poika maailmalla
57 Mallorcalla kuultua
59 Pedro-papin porinoita
60 Voi pappi parka
63 Käteistä rahaa espanjalaisista pankkiautomaateista

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart