Olé-lehti 2/1994

Residentin ajokortti vaihtoon

Espanjalainen ajokortti tuli pakolliseksi EU-residenteille.

Muumit puhuvat espanjaa ja katalaania

Barcelonalainen pienkustantamo julkaisi ensimmäiset Muumi-sarjakuvat Espanjassa.

Torremolinosin hulppea historia

Francon aikana Torremolinos oli jetset-piirien aurinkoinen ja vapaamielinen leikkikenttä.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Voi sitä postinkulkua!”]

Postinkulku on Espanjassa asuvien ulkomaalaisten keskuudessa aina ollut ihmettelyn aihe. Lähinnä sen hitaus. Toki rehellisesti täytyy myötntää, että pari vuotta sitten alkoi kausi, jossa yleisesti ottaen ei ollut huomauttamista. Postin kulku Suomesta Espanjaan ja päinvastoin pelasi hyvin. Kirjeetkin tulivat perille kolmessa – neljässä päivässä. Mutta ei enää!

Viimeaikoina on ulkomaan postinkulussa tapahtunut merkittävä muutos. Joulukuun Olé-lehti oli matkalla Suomen tilaajille kuukauden. No, “jouluruuhkaanhan ne lehdet jumittuivat”, selitettiin. Tämän vuoden ensimmäinen Olé oli niinikään matkalla Suomeen lähes kuukauden.

Vastaavasti on todettava, että toimitukseen tulee tilattuina kaksi suomalaista aikakauslehteä, toinen on Kauneus ja Terveys ja toinen Eeva-lehti. Kuinka kauan nämä lehdet tekevät matkaansa Espanjaan tilaajalleen? Maaliskuun Kauneus ja Terveys saapui 25.03.94 ja Eeva kaksi päivää aikaisemmin. Siis missä vika hitaaseen postinkulkuun?

Ja se selitys

Pyysimme käyttämäämme postitusyritystä selvittämään, miten näin hidas postinkulku on mahdollista. Ja heillä oli selitys valmiina: Madridin seudulla on otettu käyttöön uusi lajittelukeskus, jossa käsitellään mm kaikki ulkomaille menevä ja ulkomailta saapuva posti. Tämä keskus ei toimi moitteettomasti. Todettakoon, että Madridista Málagaan lähetetty kirjekin viipyy matkalla 10-13 päivää. Madridin kirjeenvaihtajamme yritti omalta osaltaan selvittää postin kulun hitauden syitä. Madridin pääpostin tiedotusyksikkö ei myönnä, että postin lajittelussa olisi tapahtunut minkäänlaisia muutoksia. Siellä epäillään syyn postinkulun hitauteen olevan Suomen tullipostissa.

Seuraavan postituksen yhteydessä pyydämme raportin lehtien saapumisesta tilaajillemme Suomeen. Katsotaan sitten, missä vika on.

Kannattaa valittaa

Tietoomme on saatettu, että esimerkiksi Aurinkorannikon brittiyhteiskunta olisi valitusmenettelyjen jälkeen saanut aikaan sen, ettei Costa del Solin posti kierrä Madridin kautta vaan se lennätetään suoraan Málagaan ja Málagasta. Samaan valitukseen on mahdollisuus muillakin. Valitus on osoitettava postilaitoksen johdolle Madridiin.

Aurinkorannikon suomalaisyhteisöjen neuvottelukunnalla olisikin oivallinen ja kaikkia suomalaisia hyödyntävä tilaisuus tarttua asiaan koko siirtokunnan puolesta.

Olé-lehden ajankohtaisuus

Olé-lehden sisällön lähtökohtana on, ettei siinä ole tärkeitä ilmestymisajankohtaan sidottuja päivämääriä, jotteivat jutut olisi vanhentuneita jo lehden saapuessa tilaajilleen Suomeen. Lehti on siitä huolimatta ajankohtainen, vaikkei siinä olekaan päivämääräsidonnaisuutta.

Seuraava numero onkin varsinainen tietopaketti: 116-sivuinen lehti ja video. Tästä on toisaalla lehdessämme erillinen ilmoitus.

Toivomme, että edelleen uskollisesti jaksatte odottaa Olé-lehden saapumista. Seuraava numero postitetaan noin 15.06.94.

Hyvää kesää!

Stig Westerdahl

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

5 Pääkirjoitus
6 “Televisioroska” vallannut parhaimmat katseluajat
9 PSOE saattaa menettää enemmistön Andalusiassa
11 Lomamatka lämpimään; matkustajan oikeusturva
14 Cartujassa edelleen EXPOn ihmeitä, Espanjan talous loivaan nousuun
16 Carmen
18 Toros de Guisando – uhanalainen laji
21 Matkailulla ennätysvuosi
22 Ei-residenttien veroedustus
24 Asuntopörssi
28 Cordoba Mora
31 Madridin Suomi-koulu on alueensa “lapsellisten” kohtauspaikka
32 Espanjan äyriäiset
34 Suomalaiskoirat menestyvät Espanjassa
35 Ellun pipanat
36 Golf Olé
38 Pedro-papin porinoita
40 Terveystietoutta: Homeopatia
41 Auton katsastus hyvä muistaa
41 Nuorten alkoholinkulutus huolestuttaa viranomaisia
42 Costa Blanca: Fiesta 50:n jälkisatoa
44 Marita Mico – vesityttö
45 Suomalainen valvontaupseeri Espanjan sisällissodassa
46 Costa del Sol: Kansalta kansalle, veljeltä veljelle
47 Taimi Kallia – psykologi
48 Konsuli Ritva Parmin virkakausi päättyi
49 Suomalainen tuplakehys palvelee kodin koristelussa
50 Seguros Lundquist & Isacson kokee omistajavaihdoksen
54 Palvelusivut

[/toggle]