Olé-lehti 2/1995

Olé-lehti 2/1995

Olé-lehti 2/1995

Kuninkaalliset häät Sevillassa

Prinsessa Elena ja Jaime de Marichalar vihittiin komeasti Andalusiassa.

Veroilmoituksen aika

Ilmoitukset on jätettävä 20. kesäkuuta mennessä verotoimistoihin.

Jos haikara yllättää Espanjassa

EU:n myötä mahdollisuudet perheen perustamiseenkin vieraassa maassa paranivat.

Pääkirjoitus: Kyllä suomalaiselle satelliittikanavalle

Iloisena uutisena kerrottakoon, että mahdollisesti vuodenvaihteessa 1996/1997 meillä on mahdollisuus nähdä suomalaista televisio-ohjelmaa Espanjassa.

Aiheesta suorittamaamme kyselyyn tuli peräti 689 vastausta. Vastaajista noin 72 prosentilla on tällä hetkellä mahdollisuus katsoa taivaskanavia Espanjassa. Tarvittavan lisälaitteen suomalaisen TV-ohjelman katseluun ilmoitti heti ohjelmien alkaessa ostavansa 25 % vastaajista ja 20 % ilmoitti hankkivansa laitteen todennäköisesti.

Suomalainen TV-ohjelma saavuttaisi suuren suosion, sillä noin 70 % vastaajista ilmoittaa aikovansa katsella ohjelmia päivittäin ja noin 19 % lähes päivittäin.

Peräti 88,4 % vastaajista ilmoittaa olevansa televisioluvan haltijoita Suomessa. Huolimatta siitä, että he oleskelevat keskimäärin 20 viikkoa vuodessa Espanjassa, he maksavat lupamaksunsa Suomeen. Tästä syystä olisi oikeudenmukaista, ettei suomalaisohjelmien katselu Espanjassa vaatisi erillistä maksua, tai jos se vaatii, huomioitaisiin TV-luvan haltijoille alennettu “ulkomaanlisähinta”.

Kun Espanjassa vuosittain oleskelee noin 20 000 suomalaista keskimäärin 20 viikon ajan ja kun määrään lisätään viikkoturistit, puhutaan jo merkittävästä henkilöryhmästä. Toivokaamme, että Suomi-Seura r.y. toiminnanjohtaja Ilkka-Cristian Björklundin käynnistämä aloite todella pääsee käyntiin parin vuoden sisällä. Ensimmäiset neuvottelut Yleisradion ja Mainostelevision sekä eräitten muitten asiasta kiinnostuneitten tahojen kanssa on jo käyty. Yleisradio on projektin vetovastuussa.

Ulkosuomalaisten äänestys

On valitettavaa, etteivät ulkomaalaiset residentit tiettyjä kansalaisuuksia lukuunottamatta pääse äänestämään Espanjan seuraavissa kunnallisvaaleissa. Näin on asia myös suomalaisten kohdalla.

Ulkomailla asuvien Suomen kansalaisten äänestysvilkkaus ja into Suomen valtiollisia vaaleja kohtaan oli tällä kertaa laimeaa. Osasyy tähän on, ettei äänestäjän ääni kuulu. Äänioikeutetun on näet äänestettävä sen vaalipiirin ehdokasta, jossa hän viimeksi Suomessa asuessaan on ollut kirjoilla. Näin äänet hajautuvat. Meillä ulkosuomalaisilla ei näin ollen ole minkäänlaista mahdollisuutta saada eduskuntaan “omaa” edustajaa, vaikka meitä äänestäjiä on noin 200 000. Luku vastaa vaalipiiriä, joka saa eduskuntaan 7-8 kansanedustajaa.

Lakiin pitäisi tehdä muutos, joka vastaisi enemmän nykyaikaa. Ulkosuomalaisilla on valtava tietomäärä tarjottavanaan Suomen eduksi. Ehdotan, että Suomi-Seura r.y. maailman kattavana tekisi perusteellisen tutkimuskartoituksen yhteistyössä asianomaisen viranomaisen kanssa ulkomailla asuvien Suomen kansalaisten mielipiteistä äänestämisen suhteen. Laajan tutkimusaineiston avulla on helpompaa vakuuttaa asian tarpeellisuus kuin pelkästään “minusta tuntuu”-tietoudella.

Olé-lehti on valmis tarjoamaan palveluaan tässä tärkeäksi kokemassaan asiassa.

Stig Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Kuninkaalliset häät: Doña Infanta Elena de Borbón y Grecia ja Don Jaime de Marichalar vihittiin Sevillassa, Sevillassa mukana oli myös Olé-lehti
9 Veroilmoitukset: Veroilmoitukset jätettävä 20. kesäkuuta mennessä
10 Tapaus GAL 2. osa: Juttusarja Espanjan lähimenneisyydessä ja erityisesti viime viikkoina kuohuttaneesta tapaus GAL:sta
10 Ajokortin vaihtaminen nopeutui
10 Peseta devalvoitiin, Hinnat ovat nyt edullisemmat suomalaismatkailijoille
13 Asuntopörssi: Liikehuoneistojen uudet vuokrasopimukset
16 Kaupallinen linkki Suomen ja Espanjan välille, Ideatalkoissa sovittiin jatkosta
17 Ulkomaiset väliyhteisöt verolle Suomessa
20 Sijoitusvinkkejä: Jyske Bank piti sijoitusseminaarin suomalaisille
21 Espanja ja rahaliitto: Espanja ei enää täytä yhtään rahaliiton ehtoa
22 Jos haikara yllättää Espanjassa
24 Toimiiko gsm-matkapuhelinverkko Espanjassa
25 Ulkomaanpuhelut ovat kalliita: Löytyyko muita halvempia vaihtoehtoja?
30 Jos sun lysti on niin Suomi-kouluun tule! Mikä on lauantaikoulun merkitys ulkomailla asuttaessa?
32 Muistatko vielä Pentti Rekolan urheilusaavutukset: Mitä hänelle tänään kuuluu?
36 Maukkaat simpukat: Olé-lehden keittiömestari Eva Simola antaa ohjeita simpukoiden käsittelyssä
38 Asunnon lämmitysjärjestelmä ja terveys: Etelässä on lämpöä, mutta…
40 Lukijat kirjoittavat: Pyrin välttämään sokerin käyttöä
41 Golf Olé: Golfin voi aloittaa jo nuorena
44 Hannu-papin porinoita: Tulevaisuus ja toivo
46 Ellun pipanoita
47 Costa Blanca: Biljardia
48 Costa del Sol: Terveyttä ilon ja valon päiviltä, Suomelan kukkaistanssit
50 Asuntopörssi jatkuu

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart