Olé-lehti 3/2002

Olé-lehti 3/2002

Olé-lehti 3/2002

Työnantajan ja työntekijän asema

Tässä numerossa selvitämme työelämään kuuluvat vaiheet.

Verta ja sirkushuveja

Ensimmäisen härkätaistelunsa nähneet kertovat kokemuksesta.

Neitsyen viitta

Kultalangoilla kirjailtu viitta koristellaan pisto pistolta käsin.

Pääkirjoitus: Rannikoiden väestömäärät kasvavat räjähdysmäisesti

Andalusian tilastokeskus ja Fundación La Caixa ovat äskettäin julkistaneet laajan sosioekonomisen tutkimuksen, joka koskee väestömuutoksia viimeisen kymmenen vuoden ajalta sekä ennusteita seuraavien 15 vuoden ajalle.

“Suomalaialueitten” osalta luvut ovat aika hurjat ja toteutuessaan niillä on laajat heijastumisvaikutukset asuntojen ja vuokrien hintoihin. Costa del Solia voimakkaampaa kasvu on ollut vain Mádridissa, Alicantessa, Baleaareilla ja Las Palmasissa.

Alueiden suosio ei ole pelkästään ulkomaalaisten ansiota, vaan espanjalaisetkin suosivat rannikkoalueita. Kymmenen viime vuoden aikana Málagan provinssin väestön nettokasvu on 141 000 asukasta. Lähes puolet tästä asukasmäärästä (71 000) ovat vastaanottaneet Torremolinos, Mijas, Marbella ja Fuengirola. Málagan provinssin asukasluku on 1 300 000. Pelkästään vuonna 1999 provinssiin muutti 31 000 espanjalaista ja 9 000 muun maalaista. Andalusiassa asuu 110 000 ulkomaalaista, joista Málagan provinssissa 64 400. Heistä eurooppalaisia on 48 343. Málagassa onkin Espanjan kolmanneksi suurin ulkomaalaisväestö Alicanten ja Melillan jälkeen.

Ulkomaalaisia ei asu eniten Mijasissa, (35% väestöstä), vaan Benahavisissa (44% väestöstä). Torroxin väestömäärästä 25% on ulkomaalaisia.

Espanjan väestötiheys on 80 asukasta neliökilometriä kohden. Andalusian vastaava luku on 175. Benalmádenassa ja Torremolinosissa se on yli tuhat asukasta neliökilometriä kohden, mutta voiton vie Fuengirola, jossa asukastiheys on peräti 4 800! Kaupungin laajuus on vain 11 neliökilometriä. Kun nykyisin rakenteilla oleva tuotanto valmistuu, ei mene aikaakaan, kun väestötiheys ylittää 5 000 asukasta neliökilometriä kohden.

Miltä tilanne näyttää vuonna 2015?

Eniten kasvavat Málagan läheisyydessä olevat rannikkokunnat, jossa kasvun ennustetaan olevan jopa 45%. Tällaisia ovat Torremolinos, Benalmádena ja Rincón de la Victoria. Näille jokaiselle ennustetaan vähintään 40 000 uutta asukasta eli yhteensä 125.000. Marbellan ja siitä länteen olevien kuntien västömäärä kasvaa kyseisenä jaksona 276 000.

Myös sisämaan suosio kasvaa. Guadalhorce-joen laakson väestömäärä nousee 23%:lla, eli 17 000:lla.

Mitä tämä tuo tullessaan?

Nämä luvut herättävät monia ajatuksia, eikö totta! Miten kunnallistekniikka, auto- ja lentoliikenne saadaan hoidettua, riittääkö vesi ja onko se riittävän laadukasta. Se tarkoittaa myös uusien vedenpuhdistamojen ja jätteenkeräyslaitosten rakentamista. Ennen kaikkea, miten ympäristöasiat saadaan hoidetuksi, paljonko saasteet lisääntyvät ja jatkuuko Välimeren saastuminen? Pystytäänkö alueen terveyspalvelut hoitamaan ja minkälainen on kansalaisten turvallisuus? Onko nuorten koulutuksesta ja vapaa-ajanvietosta huolehdittu riittävästi ja onko kolmannen iän ihmisille ihmisarvoista palvelua? Asuntojen hintojen “karatessa” on nuorperheitten oman asunnon hankkiminen rannikkokaistaleelta yhä vaikeampaa.

Ennusteiden mukaan asuntojen hintakehitys jatkuu nousevana, joten jos aikoo asunnon itselleen ostaa, ei kannata siirtää päätöstä tulevaisuuteen, sillä hinnat eivät ainakaan laske.

Stig Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: Rannikoiden väestömäärät kasvavat räjähdysmäisesti
6 Tiellä pyhyyteen
8 Ajastin mm. Los Pacosiin vihdoinkin juotava vesi, Oikeusjuttu amerikkalaiseen tapaan, Tuomari Garzón ehdolla Nobelin rauhanpalkinnolle, Maassa maan tavalla, Euroon siirtymisen jälkivaikutuksia, Celan testamentti puhuttaa, Totte Mannes Madridissa.
16 Neitsyen viitta
20 Työnantajan ja työntekijän asema
22 Espanjalaiset kiinnostuneita Suomen yhteiskuntamallista
24 Anssi Kukkonen Espanjan golfkentällä
26 Hyvä Suomipojat
28 Välty turhilta sakoilta
30 Viimeiset sotalapset
32 Espanjalaisella elokuvaväellä syytä myhäillä
37 Katujuopottelu kuriin
40 Rannikon ravintoloita: Cortijo de Pepe
42 Sitio Litren huvila ja puutarha
44 Vuokralla asumisen ilot ja surut
48 Asuntopörssi
63 Lukijan kynästä
64 Papin säkistä ja vähän pohjastakin
65 Kuukauden pyhimys: San Patrick
66 Minnan tutkielma: Lääkkeiden käyttö ja apteekkipalvelut
68 Muuttumisleikki
69 Diabetes – ikävä yllättäjä
72 Páginas Rosas: Leijonatanssiaisista alkaa kevät
74 Haukka ja hyvät tuulet Costa Blancassa
76 Verta ja sirkushuveja
78 Oksenteleva lemmikki
80 Yritysuutiset
84 Palveluhakemisto
89 Kuukauden Kymppi Kimmo Paanala
90 Ristikko

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart