Olé-lehti 3/2005

Olé-lehti 3/2005

Olé-lehti 3/2005

Perusasiaa paluumuuttajalle

Suomalaisten joukosta löytyy paluumuuttoa lähemmäksi omaisia suunnittelevia.

Härkätaistelu jakaa maata

Voiko härkätaistelusta tulla katoavaa kansanperinnettä?

Suomalaisespanjalaista eloa Mallorcalla

“Me gusta mucho kalakukko.

Pääkirjoitus: On jotain, mitä odottaa

Tätä mainoslausetta käyttää eräs matkanjärjestäjä. Voiko sen osuvammin sanoa? Ilman odotusta jostakin mukavasta elämämme olisi aika tylsää. Kuinka onneton onkaan sellainen ihminen, jolla ei ole mitään mitä odottaa. Espanjansuomalaisilla on ainakin kaksi kertaa vuodessa, jotain mitä odottaa. Espanjansuomalaisilla on ainakin kaksi kertaa vuodessa, jotain mitä odottaa. Olen aikoinani hymähdellyt ystävilleni, jotka hyvissä ajoin kuukausia ennen Suomen kesään lähtemistä alkoivat pakkailla tavaroitaa.

Nyt olen itse samassa tilanteessa, kun pari vuotta sitten päätimme hankkia kakkoskodin Suomesta. Nyt odotamme toukokuun puoltaväliä kuin nousevaa aurinkoa. Nyt meidänkin auto pakataan täyteen ja käännetään nokka kohti pohjolaa.

Kannattaa myös tutustua Seppo Paldaniuksen selvitykseen autovakuutuksista, sivu 27, ennen matkalle lähtöä. Matkalla käymme Gironassa tutustumassa suomalaisen Rune Forsblomin unelmien täyttymiseen eli Hotelli Aatuun. Hotellista on juttu tässä numerossa sivulla 46. Rune lupasi myös Club Olén jäsenille majoituksesta alennuksia.

Jos haluaisi pakata auton täyteen viinipulloja, niin edullisimmat viinit sanotaan löytyvän Luxemburgista. Ennen laivamatkaa on kuitenkin tarkoitus viipyä parin yön verran Lyypekissä tutustumassa juuriini. Viime vuonna nimittäin selvisi sukututkimuksestani, että allekirjoittanut on 1600-luvulla Lyypekissä toimineen Jakob Rölingin jälkeläinen. Luupekki vanhana hansakaupunkina on näkemisen ja kokemisen arvoinen. Sieltä voi myös ostaa edulliseen hintaan Suomen kesään sopivia kesävaatteita.

Lyypekistä on helppo jatkaa laivalla joko Travemundesta Helsinkiin tai Rostockista Hankoon.

Tänä vuonna olemme aikaisemmasta viisastuneina laatineet huomattavasti lyhyemmän luettelon siitä, mitä Suomessa kesällä pitäisi tehdä. Totesimme, ettei kaikkeen ennakkoon suunniteltuun jää kuitenkaan aikaa. Se muuten vähentää myös kesästressiä huomattavasti.

Siirtolaishistoriaan kuuluu luontevana osana myös paluumuutto, joka yleensä kytkeytyy tiettyyn elämänvaiheeseen. Myös tämä kuuluu sarjaan, on jotain mitä odottaa. Eräästä tutkimuksesta käy ilmi, että noin 20 prosenttia paluumuuttajista ei sopeudukaan Suomessa asumiseen, joten harkitkaa hyvät ystävät ennen muuttoa. Ainahan voi ensin koeasua, kuten monet suomalaiset ovat jo tehneet Espanjassakin. Paluumuuton monista seikoista olemme koonneet tärkeimmät osiot tähän Olé-lehden numeroon.

On ihan sama, onko kakkoskoti Suomessa tai Espanjassa, pääasia on, että on jotain mitä odottaa.

Parin kuukauden Suomessa oleskelun jälkeen voisi sanoa niin kuin eräs toinen matkanjärjestäjä: Ainahan se on mielessä. Espanja.

Aina se on mielessä Espanja myös kirjoituskilpailumme voittajalla. Siitä lisää sivulla 88. Sivulla 83 puolestaan rovasti Jaakko Kuusinen on niin ikään odottavissa tunnelmissa.

On siis mukavaa, kun on jotakin mitä odottaa…

Stig Westerdahl

Sisällysluettelo

6 Pääkirjoitus: On jotain, mitä odottaa
8 Sisäpolitiikka vastaan Eurooppa
9 Ajastimessa mm. Liekehtivä torni, Paavin terveys heikkenee, Konsertteja kesällä, Kunnallinen jätevesiverkosto, Uutta toivoa sydänpotilaille, Lisää kieltoja tupakoitsijoille, Uudet säädökset lentojen ylivaraukseen, Myös suomalainen ajokortti on uusittava Espanjassa
16 Valencia – tulevaisuuden kaupunki
22 ADSL tiekartta laajakaistalle
24 Voiko Suomeen puhua 1,5 tuntia yhdellä eurolla?
27 Perusasiaa paluumuuttajalle
30 Jarmo teki paluumuuton
31 Muuttoauton verokohtelu
32 Espanjan kirjava liikennevakuutus
34 Härkätaistelu jakaa maata
36 Kati on Gran Canarian suomalaisviulisti
40 Suomalaisespanjalaista eloa Mallorcalla, “Me gusta mucho kalakukko”
42 Muhoksen tyttö Granadassa
46 Persoonallinen Aatu on poikkeamisen arvoinen hotelli
49 Espanjan asuntopörssi
63 Miten käyttää pankkiautomaattia
64 Yritysuutisia
43 Paljon melua tyhjästä
66 Tippukiviluolan löytäjäpojasta tuli paellan paistaja
69 Olé-lehden ilmoittajana 20 vuotta Kampaamo Toñi
70 Diabeetikkokin voi hyvin Espanjassa
74 Ramón Sampredo kuoli kameran edessä. Armomurhan avustaja tunnusti
76 Ajanvietettä kirjastosta
78 Palveluhakemisto
84 Turistilähetys – nykykirkon menestystarina
85 On jotain, mitä odottaa
86 Kysy eläinlääkäriltä
88 Minun Espanjani -kilpailujen satoa, Parhaat kirjoitukset ja kuvat
92 Merkkipäiviä, Kuukauden kirja, Ellun pipanat
94 Ristikko

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart