[toggle title=”Pääkirjoitus: Asuntojen kysyntä selvästi nousussa”]
Yleisen taloustilanteen paraneminen sekä kotimaassa että muualla läntisessä Euroopassa on lisännyt kysyntää Espanjan asuntomarkkinoilla.
Espanjan taloustilanne on kehittynyt suotuisaan suuntaan viime aikoina. Kuluttajien kiinnostus asuntohankintoihin on lisääntynyt yhtä jalkaa korkotason laskun ja työllisyystilanteen parantumisen myötä. Puolentoista vuoden aikana keskuspankkikorko on alentunut neljä prosenttiyksikköä ja uusien asuntolainojen korot ovat tätä nykyä 6-7 prosentin paikkeilla. Vain muutama vuosi sitten hypoteekkilainojen korot huitelivat 12-14 prosentin tuntumassa, joten muutos on merkittävä. Muutenkin parantunut taloustilanne kasvattaa kansalaisten luottamusta tulevaisuuteen: turvallisuuden tunne työpaikan säilymisestä on tärkeä tekijä, kun harkinnassa on niinkin merkittävä investointi kuin omistusasunto.
Myös ulkomaalaiset ostavat takavuosia enemmän kiinteistöjä Espanjasta. Vuonna 1996 kasvu oli edellisvuoteen verrattuna lähes kymmenen prosenttia ja suuntaus on jatkunut kuluvana vuonna. Asuntokiinteistöjen hintakehitys on ollut alkaneesta noususuhdanteesta huolimatta maltillista ja pesetan valuuttakurssi suhteellisen edullinen, joten ei ihmekään, että kauppa on käynyt.
Suurin osa eli 25 prosenttia ulkomaisista kiinteistöinvestoinneista suuntautuu Costa del Solille. Vuonna 1996 ulkomaisten kiinteistösijoitusten arvo Aurinkorannikolla oli yli 50 miljardia pesetaa eli hieman vajaat kaksi miljardia markkaa. Valtaosa ulkomaisista hankinnoista oli lomakiinteistöjä. Kaiken kaikkiaan ulkomaalaiset omistavat 70 prosenttia rannikon loma-asunnoista.
Niin Costa del Solin kuin monien muidenkin Espanjan rannikkoalueiden vetovoima on siis korkealla tasolla. Mikäli trendi jatkuu samansuuntaisena, on varmaa, että asuntojen hinnat lähtevät korkean kysynnän takia taas kovaan nousuun ennemmin tai myöhemmin.
Asuntojen hinnat ovat laman jälkitunnelmissa pysyneet tähän saaka suhteellisen alhaisella tasolla. Monilla alueilla, esimerkiksi Costa del Solilla, on markkinoilla ollut merkittävä määrä jo rakennettuja ja myymättömiä kiinteistöjä eli vanhaa varastoa. Kaikki merkit viittaavat siihen, että varastot ovat nyt käymässä vähiin.
Rakennusyhtiöt ovat viime vuosina vältelleet uudisrakentamista, koska myynnissä ollut runsas asuntokanta on pitänyt hinnat sen verran matalalla, ettei rakentajien mukaan uusien kohteiden rakentaminen ja markkinointi ole ollut kannattavaa. Rakennusliikkeiden laskelmien mukaan erityisesti vuosina 1992-1995 asuntojen markkinahinnat eivät riittäneet kattamaan rakennuskustannuksia.
Rakennuslupahakemusten määrä on viime aikoina selvästi lisääntynyt, mikä merkitsee hintojen nousua. Grynderit ja rakentajat siis arvioivat nyt, että lähitulevaisuudessa uusien asuntojen markkinahinnat ovat tasolla, jolla rakentaminen on jälleen kannattavaa liiketoimintaa. Muutenhan uuskohteita ei edelleenkään käynnistettäisi.
Arto Ryynänen
[/toggle]
[toggle title=”Sisällysluettelo”]
5 Pääkirjoitus: Asuntojen hinnat nousevat.
6 Ajastin: Espanja EMU-junassa. Kuningashuoneella syyshäät.
10 Leppoisaa luovimista ja Atlantin myrskyjä. Björkholtzin pariskunta seilasi purjeveneellä Espanjasta Suomeen.
17 Suomalainen purjelautailija harjoittelee Espanjassa. Minna Aallon tähtäin on Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000.
20 Espanjan sisällissota, osa 2.
21 Picasson Guernicaa ei siirretä Madridista minnekään.
22 Gsm-kännykkä käyttöön ilman kuukausimaksuja.
24 Lucena: upeiden maisemien valkoinen kaupunki.
28 Tampere kerää jälleen flamencon huippuja viikoksi.
29 Kylmiä juomia kesäjanoon.
30 Juhlittu ja vihattu kirjailija. Miguel Unamuno.
35 Omistusasuntoon vähällä rahalla. Nina ja Anders Geisor tekevät remonttia Torremolinosissa.
37 Asuntopörssi.
40 Rakennusluvat kuntoon.
41 Mitäpä luvista! Mikko Laaksonen täräytti saunan terassilleen.
42 Amerikkaa ja Espanjaa. Amerikansuomalainen Urpo Soini vertailee kokemuksiaan.
43 Jukka Määttä on Suomalaisen koulun uusi johtajaopettaja.
44 Hurja uimari. Erja Huttusen vetojen tahdissa ennätykset rapisevat.
45 ¡Olé! ¡Viva el marisco! 10 vuotta sitten Olé-lehdessä perehdyttiin olé-sanan saloihin ja puhuttiin koulun perustamisesta.
46 Uutisia Kanarian saarilta.
47 Villalonga. Pienessä kylässä asuu kolme suomalaista.
48 Hannu-papin porinoita.
50 Päräyttäisitkö auton Suomeen? Muuttoautolaki on aiempaa suotuisampi.
52 Palveluhakemisto.
[/toggle]