Olé-lehti 4/1986

Teollisuuden uudelleenjärjestely

Espanjan teollisuudessa on tapahtumassa rakennemuutoksia, jotka vaikuttavat myös yrityksen perustamiseen.

Kielet ovat siltoja

Maailma avartuu kielitaidon karttuessa, ja kielistä voikin puhua raja-aitojen sijaan siltoina.

Lanzarote vaativaan makuun

Tuliperäisestä saaresta on tullut pieni ja ylellinen paratiisi, jossa auringonpaiste on taattu vuoden ympäri.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Aina ei etelässä ole pelkkää päivänpaistetta”]

Niin, aina ei ole näin, vaan joukkoon mahtuu myös päiviä, jolloin ei niin kovasti hymyilytä. Tässä otteita elävästä elämästä etelän auringon alla meidän perheemme osalta kolmen viikon aikana kesäkuussa 1986.

Kaikki alkoi siitä, että aikaisemmin pari kertaa hajonnut pyykinpesukone lopetti toimintansa lopullisesti. Sitä ei ikänsä takia kannattanut enää korjata. Välittömästi tämän jälkeen ei astianpesukone suostunut käymään. Kyseinen kone on Suomesta tuotettu ns. pöytämalli ja tietysti se osa joka oli rikki, ei ollut saatavana täältä Málagasta. Espanjassa ei näet valmisteta eikä tuoteta ns. pöytämalleja, joten varaosa oli hankittava Suomesta. Laitteella oli vielä takuu, muttei kuulema voimassa, koska se oli viety ulkomaille.

Vuorossa oli keittiön ja toisen kylpyhuoneen viemärin tukkeutuminen. Se saatiin avatuksi pienellä rassilla, mutta muutaman päivän kuluttua se oli jälleen tukossa. Paikalle kutstutut putkimiehet yrittivät vesiletkulla avata viemäriä, onnistumatta. He ehdottivat ratkaisuksi sitä, että vedettäisiin uusi putki saostuskaivoon, jolloin seinä olisi hakattava auki. Ongelmaksi tulikin se, missä saostuskaivo oli, koska mitään luukkua ei ollut koko tontilla nähtävissä. Naapurit kertoivat omat näkemyksensä siitä missä se voisi olla. Onneksi talossa toimii toinen viemärilinja, joten täydellistä katastrofia ei päässyt syntymään. Koska kerran toinen viemärilinja toimii, oletettiin, että toinen linja olisi tukossa, ja ettei täkäläisten avaustoimenpiteet olleet riittävät, joten päätettiin hankkia avausvaijeri, sellaisen jossa toisessa päässä on veivi ja toisessa spiraali. Mutta arvatkaa löytyikö tällainen? Ei tietenkään, joten piti soittaa tuttaville, jotka juuri olivat tulossa lomalle, että toisivat meille sellaisen vekottimen. Toiverikkaana viemäriä avaamaan. Muttei se onnistunut, koska välittömästi seinässä oli niin jyrkkä mutka ettei kyseinen vaijeri taivu riittävästi. Siis ei muuta kun taltta ja vasara käteen ja aukko seinään. Sieltä paljastui syy; jyrkkä liitos. Joten liitos avattava ja yritettävä uudella onnella.

Lähes samanaikaisesti alkoivat ongelmat autoni kanssa, joka ei iältään ole poispilattu 3,5-vuotias. Moottorista alkoi kuulua ihmeellistä metallista kilinää, joten vein sen korjaamoon. Löytyihän se vika, naftapumpun laakeri oli viallinen, siinä oli todennäköisesti tekovika. Arvatkaas oliko tätä osaa varastosta saatavana? Oikein, ei tietenkään, joten se tilattiin tehtaalta. Runsaan viikon kuluttua oli auto taas käytössä. Jonkin ajan kuluttua alkoi ilmetä käynnistysvaikeuksia. Tarkastutin akun ja ladatutin sen, mutta turhaan. Vein sen taas samaan korjaamoon ja nyt oli diagnoosi: akku käyttökelvoton. Uusi akku oli korjauksen ratkaisu ja pelasihan se kymmenisen päivää mutta taas alkoivat käynnistysvaikeudet, kunnes eräänä päivänä ei auto lähtenyt käyntiin kuin vetämällä. Oma arvioni oli viallinen starttimoottori ja näinhän korjaamo, tällä kertaa toinen, vahvisti. Myös tätä osaa ei ollut varastotavarana, joten tehtaalta tilaamaan. Siis jälleen viikon korjausaika. Korjausten välillä ehdin kerran kolhia autoani seurauksena puskurin irtoaminen.

Seuraavaksi toimenpiteeksi muodostui uima-altaan pesu suolahapolla, työaika 11,5 tuntia. Sen kaakeleihin oli tarttunut asteittain sementti- ja kalkkipölyä viereiseltä rakennustyömaalta sillä seurauksella, että kaikki lika tarttui kaakeleihin. Kun allasta tyhjennettiin, joka meidän alueellamme tapahtuu toistaiseksi kadulle, saapui poliisi asiasta huomauttamaan ja uhkaamaan sakoilla, mutta lopulta ymmärtäväisenä lupasivat käydä toimistossa kysymässä missä viipyy kunnallistekniikka. Onhan selvää, että 50 m3 vettä kadulle laskettuna aiheuttaa vaaratilanteita.

Sitten yhtenä aamuna hajosi kahvinkeitin, joten kolmen viikon aikana on lompakkoa saanut avata turhan tiheästi.

Joten ei elämä aina etelän auringon alla ole pelkkää auringonpaistetta.

Terveisin,

Stig Westerdahl

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

6 Espanjan teollisuuden uudelleenjärjestely ja ulkomaalaisiin sijoituksiin kohdistuvat muutokset v. 86 kuluessa
11 Kannabis, porras huumemaailmaan
13 Kielet ovat siltoja, eivät raja-aitoja
20 Gibraltar – antiikin ihmekö vai turistikohde?
26 Lanzarote vaativaan makuun
29 Manolo Uriel – suomalaisespanjalainen persoonallisuus
32 Kaksikymmentä vuotta Espanjassa
35 Puhelinrahoja pyydystämässä
39 Huh hellettä…
40 Ellun pipanoita
44 Mainontaa ilmassa!

[/toggle]