Olé-lehti 4/1993

Olé-lehti 4/1993

Olé-lehti 4/1993

Kotivakuutus Espanjan kodille

Suomesta saa vakuutuksia myös Espanjan kodin turvaksi.

Lomaviikko läntisellä Välimerellä

Pääsiäisviikko sopii hyvin purjehduskauden aloittamiseen Costa del Solin lämmössä.

Girasol avasi ovensa

Suomalaiskylpylä on jälleen avoinna oltuaan jonkin aikaa suljettuna.

Pääkirjoitus: Emme ole rannalla makailevia turisteja

Keväinen kirkolliskokous on päättänyt lopettaa keskusrahastonsa varoin palkatuista neljästä ulkosuomalaistyön virasta kaksi. Norjan siirtolaispapin virka päättyy 30.6. ensi vuonna ja Manner-Espanjan papin virka ensi vuoden lopussa. Syynä on rahapula.

Kirkolliskokouksen keskustellessa asiasta asetettiin vastakkain kirkkomme rajaseututyö ja ulkosuomalaisten parissa tehtävä työ. Kukaan ei vastustanut ulkosuomalaistyötä eikä turistityötä sinänsä, mutta niiden hoidon arveltiin luontuvan vapaaehtoisten eläkeläisten ja lomalaisten voimin.

On tapahtumassa käsittämätön väärinarviointi!

Kun arkkipiispa John Vikström vieraili Aurinkorannikolla keväällä 1991, ilmoitti hän Olé-lehdelle antamassaan lausunnossa, että “kirkolliskokouksen vuonna 1987 tekemä päätös perustaa Aurinkorannikolle papin virka oli “viisas päätös”. Lehtemme kysyi viran säilyvyyden perään jolloin arkkipiispa totesi: “En voi luvata mitään, mutta täytyy olla vahvoja perusteita, jos tämä otetaan pois”. Myöhemmin samassa haastattelussa hän totesi, että “kirkon on oltava siellä, missä ihmiset ovat”.

Nyt on siis löytynyt “vahva peruste”: rahapula. Kirkolliskokous on katsonut, että rajaseututyö ja vankiladiakoniatyö ovat tärkeämpiä kuin ulkosuomalaistyö ja että jälkimmäinen voidaan hoitaa eläkeläispappien turvin.

Manner-Espanjan papin virka on pääasiassa valtavan pysyvän seurakunnan – yli 12.000 asukasta – normaalia työtä koskeva, pieneltä osalta “turistipapin” viran hoitoa. Kyseessä on siis myös ns. uussiirtolaisuus, siirtolaisuuden uusi muoto eli asutaan osa vuotta Suomessa, osa Espanjassa. Tutkittua mutta ennen julkaisematonta tietoa löytyy tämän vuoden keväältä. Kyselyn mukaan seurakuntatoimintaan Aurinkorannikolla osallistuu usein tai säännöllisesti 7,7 % suomalaisväestöstä. Joskus osallistuvien määrä on 36,4 %.

Tällaisiin lukuihin ei pääse yksikään Suomessa toimiva seurakunta, joista monet ovat paljon pienempiä ja joita hoidetaan useamman viran voimin. Kyseessä on siis selvä virhearviointi jo numeroidenkin valossa.

Kirkon ulkosuomalaistyö sujuu vaivalloisesti vapaaehtoisten eläkeläispappien ja lomalaisten voimin. Tämäkään työ ei voi olla ilmaista.

Kaikki se, mitä vuosien mittaan Aurinkorannikolla on rakennettu, latistuu pikku hiljaa. Ote lipsuu ja muut valtaavat tyhjiön. Käynnistetty seurakuntahanke voidaan siunata lepoon. Viran täyttämättä jättäminen on kuin kirkolliskokous heittäisi pyyheliinan kehään eli kehottaisi lopettamaan varainkeräyksen. Kirkon keskusrahasto on osakkaana Suomelan kerhohuoneistossa. Jos on rahasta puutetta, eikö kannattaisi harkita osuuden myyntiä? Lähimmäispalvelu, joka koostuu noin 40 vapaaehtoisesta, menettää johtajansa ja näivettyy. Suomalaiset ovat saaneet mainetta tällä toiminnalla, jonka veroista ei muilla kansallisuuksilla täällä ole. Miten usein vaihtuva eläkeläispappi pystyisi pitämään yhteyttä ja “kontrolloimaan” yksin asuvia, 21 % suomalaisista. Miten sairaalakäynnit hoituvat? Miten pitkäjänteistä työtä voidaan ylläpitää? Jne, kysymyksiä riittää.

Onko todella niin, että näin suureen seurakuntaan voivat tehokkaita palveluita luoda vain ev.lut. kirkon ulkopuoliset ryhmät? Eikö niillä tuntuvilla kirkollisveroilla, joita yli 12.000 eläkeläistä ja muuta Espanjassa asuvaa suomalaista kotimaahan maksaa, todellakaan voida ylläpitää edes normaalia seurakunnallista toimintaa? Perittävät verot ovat ilmeisen suuret kokonaismäärältään. Tämän voi päätellä eläkeläisten ammattirakenteesta. Toisaalta; olkoonpa lähimmäinen rikas tai köyhä, ei häntä voi kirkon ovelta käännyttää.

Suomalaisten lehtitietojen perusteella voi päätellä, että kirkolliskokouksen päätöksentekijät eivät tiedä kirkon ulkomaanasiain keskuksen (KUK) toiminnasta tarpeeksi eikä Manner-Espanjan seurakuntatyöstä sitäkään. Virkojen lopettamista ehdottaneella talousvaliokunnalla on ollut ilmiselvää tiedonpuutetta. Myös on kysyttävä, miten KUK on hoitanut sisäisen tiedottamisen? Siirtolaispappien määrä on 70 ja suomalaisia lähetysttyöntekijöitä on 600-700. Miksi ulkosuomalaistyö ei itse saa päättää, missä se saneeraa?

Entä jos Aurinkorannikon suomalaiset “osoittaisivat mieltään” ja lopettaisivat kirkollisverojen maksun? Sehän käy helposti teknisesti, mutta ei tietenkään tunnesyistä. Väistämättä on kuitenkin mielessä ajatus, että äitikirkko hylkää yli 12.000-päisen laumansa rahapulaan vedoten, vaikka lauma maksaa moninkertaisesti kulunsa.

Joka tapauksessa eivät seurakuntalaisten toiveet ja haaveet käy yksiin kirkolliskokouksen päätösten kanssa. Esitän, että kokous syksyllä uudelleen harkitsee asiaa uusin ja tuorein taustatiedoin. Suomalaiset Espanjassa tarvitsevat pappinsa.

Toinenkin onnettomuus uhkaa. Täältä ollaan poistamassa lähetetyn konsulin virkaa joka tultanee korvaamaan ns. kunniakonsulilla. Suurlähettiläämme Madridissa on todennut Suomalainen Espanjassa -lehdelle, että kirkolliset ja diakoniapalvelut korvaavat paljolti sitä työtä, mikä muilla Espanjan suomalaisalueilla lankeaa konsulaateille ja siksi ei karriäärikonsulin viran ylläpito ole välttämätöntä.

Jostain kummasta syystä päättävät tahot sekä ulkoasianhallinnossa että kirkon piirissä eivät ota huomioon puhtaasti matemaattista totuutta: missä populaatio on suuri, siellä tarvitaan apua ja sinne sitä myös ensisijaisesti kuuluu antaa. ETAn myötä suomalaisten väestöpohja Espanjassa tulee laajenemaan lyhyessä ajassa. Jäämmekö silti yhä enemmän “tyhjän päälle”?

Stig Westerdahl

Sisällysluettelo

6 Noticias de España
7 Pääkirjoitus
8 Kuningas
12 Kevään poliittinen jännitysnäytelmä päättyi sosialistien torjuntavoittoon
14 Málagan verinen valloitus
17 Kotivakuutus Espanjan kodille
21 Lomaviikko läntisellä Välimerellä
26 Tutkimus Aurinkorannikon suomalaisista II osa
30 Elääkö kirkolliskokouksessa Espanjan myytti?
32 Paella ja muut riisiruuat
36 Terveystietoutta
38 Golf Olé
41 Ellun pipanat
42 Kanarian saaret: Marina opiskelee sisulla ja sydämellä
44 Pedro-papin porinoita
46 Suomalaiskylpylä Girasol avasi ovensa
48 Costa Blanca
52 Costa del Sol
56 Palvelusivut

 

Tilaa lehti Digilehti

Strand Properties


Post a new comment

0

Your Cart