Olé-lehti 5/1996

Olé-lehti 5/1996

Olé-lehti 5/1996

Muutoksia verotukseen

Ei-residenttien myyntivoiton verotusta koskeva laki julkaistiin kesäkuussa.

Macarenan mukana maailmankartalle

Macarena on ensimmäinen espanjalainen ja espanjankielinen kappale jenkkilistojen ykkösenä.

Pyhäinpäivänä hautausmaalle

Espanjassa on aina juhlia, ja niihin liittyy usein kirkko ja paikallinen pyhimys.

Pääkirjoitus: Espanja kiinnostaa entistäkin enemmän

Alkukesän sateet Suomessa aiheuttivat takavuosilta tutun ilmiön: suomalaiset ryntäsivät matkatoimistojen tiskeille varaamaan lentoja aurinkoisiin maihin. Myöhemmin kävi ilmi, ettei kasvanutta matkailuinnostusta voinut panna pelkästään kolean alkukesän tiliin. Nyttemminkään matkanjärjestäjien ei ole tarvinnut valittaa asiakkaiden puutetta. Ulkomaanmatkojen ennakkovarauksia on tehty alkavalle talvikaudelle enemmän kuin pitkiin aikoihin.

Espanja on perinteisesti ollut suomalaisten suuren kiinnostuksen kohde, eikä edes kova kotimainen lama vähentänyt suuresti varsinkaan Manner-Espanjaan suuntautunutta matkailijavirtaa. Varovastikin ennustaen voi siis arvioida, että jo lähiaikoina Espanjan suosio matkailumaana kohoaa lähelle huippuvuosien tasoa.

Vaikka Espanja on ollut pitkään suosittu matkakohde, näihin päiviin saakka suomalaisilla on ollut maahan ja sen kulttuuriin melko ohut tuntuma. Matkojen pääasiallisena tavoitteena on, uskaltaisiko sanoa useimmilla, ollut keskittyminen rantaelämästä nauttimiseen.

Muutos on kuitenkin tapahtunut, ehkä hyvinkin oleellinen. Sekä Suomen viime suven tapahtumia että medioita seuratessa päivä päivältä vahvistui käsitys, että Espanjaan ja sen kulttuuriin kohdistuva kiinnostus on paitsi jälleen kasvanut myös aivan uudella tavalla syventynyt. Ehkäpä EU-jäsenyys on yleisesti lisännyt suomalaisten kiinnostusta länsieurooppalaiseen kulttuuriperintöön ja nykypäivään. Sen myötä myös Espanja nähdään uudessa valossa.

Espanjalaisuus oli esillä useissa kesätapahtumissa. Itse kävin mm. Karjalan messuilla, jonka suosituimpia osastoja oli ‘espanjalainen tori’ ruokineen, juomineen sekä musiikki- ja tanssiesityksineen. Tampereen flamencoviikot puolestaan osoittivat, että niistä on todellakin muodostumassa alansa tärkein festivaali Pohjolassa. Viikon aikana sen aihepiiriin pureuduttiin tavalla, joka on kaukana pintapuolisuudesta.

Flamencoharrastuksen laajuus erityisesti yllättikin. Tuon vaikean mutta antoisan taidelajin suomalaisharrastajat lasketaan nykyään jo tuhansissa. Aktiivien mielestä se on vasta alkua. Alunperin pienen joukon harrastus on vasta nousemassa suuren yleisön ulottuville.

Tietyistä syistä Suomessa ollessa tulee monesti toivoneeksi, että myös espanjalaisen ruoka- ja juomakulttuurin vaikutteet heijastuisivat Suomeen nykyistä enemmän. Ja Alkolle esittäisin neuvon: viinibusineksessä jakelijan voitot tehdään ensisijaisesti ostoilla. Espanjan viinien kohdalla Alko ei ainakaan ole niissä täysin onnistunut, sillä erityisesti monien keskihintaisten viinien hinta-laatusuhde ei ole kohdallaan. Toivottavasti lisääntyvä kilpailu pakottaa yhtiön ostamaan paremmin.

Arto Ryynänen

Sisällysluettelo

4 AJASTIN
10 Espartaco ja Eva juhlivat häitään kolminkertaisesti
13 VEROTUS: Ei-residenttien omaisuus- ja tuloverolla saattaa olla kaksi eri laskentaperustetta
15 Muutoksia ei-residenttien myyntivoiton verotukseen
16 Jouko H. Nissinen peräänkuuluttaa laajaa yhteistyötä. Suomen itsenäisyyden 80-vuotisjuhlat alkavat Espanjan Aurinkorannikolta?
20 Los del Río: Macarenan mukana maailmankartalle
22 Flamenco viehättää suomalaisia yhä enemmän
24 Antonio Canales yllättynyt flamencon suosiosta
27 Maailman suurin rasvakasvain?
28 Salvia, mielen ja aistien terästäjä
30 Málaga sopii Heikille Helsinkiä paremmin
31 Eläke Espanjaan
32 Pyhäinpäivän retki hautausmaille
34 Ihmisen peili Lope de Vega
36 Golfia
42 Hannu-papin porinoita: Vaalitunnelmissa
45 AURINKOA PULLOSSA 3. osa: Kuohuviini tekee arjestakin juhlaa
48 ESPANJALAINEN KEITTIÖ: Juusto on maidon hedelmä
50 Asuntopörssi

Olé PLUS

1 Ev. lut. kirkko lähetti Kanarialle naispapin
2 Saksalaiset valloittivat Mallorcan
6 Viekö viina Suomen EU-tuomioistuimeen?
7 Ellun pipanat
8 Kesätöissä Costa Blancalla
9 Señora del Norte: Pihalla
10 Costa Blancan Suomi-seura kymmenen vuoden ikäinen
12 La Nietísima

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart