[toggle title=”Tunti valoa on paljon”]
Suomalaiset tekivät aloitteen kellojen siirtämisen lopettamisesta. Siinä onnistuttiinkin ja vieläpä yli odotusten. Nyt Suomi on tuomittu ikuiseen talviaikaan.
Henkilökohtaisesti en käsittäisi pysyvään talviaikaan siirtymistä edes Espanjan oloissa. Kun syksy virallisesti alkaa kellojen siirtymisellä taaksepäin, jopa näillä leveysasteilla illan pimeneminen vaikuttaa elämään. Aurinko laskee yhtäkkiä jo kello 18 paikkeilla.
Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lehtien painopäivinä saatamme lähteä töistä pois niin, että pimeä on jo ehtinyt tulla. Kun siirrytään kohti kevättä ja työpäivä venyy iltaan, pidämme usein toimituksen verhot auki niin kauan, kun olemme töissä, vaikka toimitus ei enää ole asiakkaille avoinna. Miksi? Siksi, että on aivan eri asia tehdä työtä niin, että valo paistaa sisään kuin niin, että ulkona on pimeää.
Pysyvä talviaika tarkoittaa talvella eteläisessä Suomessa pimeän tuloa kello 15. Mikäli Suomessa valittaisiin pysyvä kesäaika, pimeimpäänkin aikaan päivä pitenisi illasta kokonaisella tunnilla. Tunti luonnonvaloa illalla on iso asia. Kesällä pysyvä talviaika taas tarkoittaa auringon nousemista Etelä-Suomessa aamukolmelta.
Suomalaiset ovat ympäristöasioista kiinnostunutta kansaa. 400 vuotuisen aurinkotunnin menetyksestä koituu haittaa sekä ympäristölle että suomalaisten taloudelle, kun puuttuva valo on korvattava sähköllä. Suomalaiset kierrättävät ja kimppa-autoilevat varmasti eniten maailmassa. Mikä hyöty on kustannuksissa säästämisestä, kun raha valuu toisesta taskusta sähkölaitokselle?
Toivoisin kaikkien suomalaisten puolesta, että talviajan valitsemista harkittaisiin vielä kerran uudelleen. Sillä välin lupaan koko toimituksen puolesta toimittaa lukijoillemme palasen Espanjan aurinkoa kotiin kannettuna Olé-lehden muodossa! Elokuusta lähtien lehteemme palaa myös pienellä tauolla ollut Espanjan kielen kotikoulu. Lukemisiin!
Katia Westerdahl [/toggle]
[toggle title=”Sisällysluettelo”]
3 Pääkirjoitus: Tunti valoa on paljon
6 Palopuhe: Kuka voitti?
8 Oleellista
14 Lukijoilta
16 ¡Vamos!
18 Kansainvälinen verotus vaatii paikallistuntemusta
21 Kolumni: Globaali ääni
22 Verottajakin voi olla väärässä
24 Kentältä vai maista?
27 Postia kotiin
30 Laktoosittomasti Espanjassa
33 Fuengirolan työteliäs luotsi
36 La Rioja, pieni mutta pirteä
40 ¿Qué tal? Marko Leino nauttii juoksusta vuoristossa
42 Espanjalaisen taiteen aikajanalla kuljetaan mestarista mestariin
47 Espanja on jyvällä riisistä
52 Kolumni: Kansa haluaa rauhaa, poliitikot kiistaa
KOTI ESPANJASSA
53 Mutkien kautta unelmien kotiin
56 Koti Espanjassa
57 Espanjan asuntopörssi
65 Espanja kukoistaa Unescon aineettomalla kulttuuriperintölistalla
66 Kalastajakylän tunnelmaa ja hienoja maisemia Setúbalissa
70 Suomalaista vieraanvaraisuutta Espanjan maisemissa
76 Herkulliset perunareseptit espanjalaisittain
78 Hevosen perässä Toledon maaseudulle
81 Papin porinat
82 Espanjalaisilla ruokaostoksilla perinteet ovat kunniassa
84 Palveluhakemisto
88 Ristikko
89 Matkakärpänen
90 Osallistu
91 Club Olé
[/toggle]