Olé-lehti 5/1990

Omaisuus testamentin puuttuessa

Vain niiden henkilöiden omaisuus siirtyy Espanjassa valtiolle, joilla ei ole perillisiä.

Terveyttä auringonkukasta

Suomalaiskylpylä Girasolin hoitovalikoimasta löytyy jokaiselle jotakin.

Suojaudu kuumuudelta golfkentällä

Avoimilla kentillä kuumuus voi päästä yllättämään pitkien pelipäivien lomassa.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Sijoita viheriöön!”]

Golfkenttien ekspansio, varsinkin Costa del Solilla, on saavuttamassa huomattavat puitteet. Tämä johtuu siitä, että monet rakennuttajat ovat korvanneet rakennuskohteittensa sisääntulopihat vihreillä golfkentillä.

Golfkentän keskimääräisen maanhankintahinnan sanotaan liikkuvan 600 miljoonan pesetan hintaluokassa. Golfkentän pelikuntoon saattaminen maksaa 300 mijoonaa. Lisäksi tulevat klubi- ym. tilojen rakennuskustannukset. Asunnot, jotka ympäröivät golfkenttiä ovat yleensä luksusluokan asuntoja ja hinnat sen mukaisia. Enemmistö asunnonomistajista on pohjoismalaaisia, keski-eurooppalaisia ja japanilaisia sekä varakkaita espanjalaisia.

Noin 70 % golfkentistä rakennetaan ulkomaisilla pääomilla. Näin ollen ulkomaalaiset hallitsevat käytännössä kyseistä turisminlohkoa. Golfkentän rakentaminen kestänee kolmisen vuotta, kun suuremman asuntokohteen valmistuminen kestää kuutisen vuotta. Tämän mukaan golfkentän voi siis kuolettaa puolta nopeammassa ajassa kuin asuntokohteen. Jo tässä on eräs syy rakennuttajien mielenkiintoon. Rakennuttajien suurin vaikeus on golfkenttien rakennuslupien saamisessa.

Kuuluisat espanjalaiset golftähdet kuten Severiano Ballesteros, Manuel Piñero, José Maria Olazabal ja José Maria Cañizares käyvät Dossier-lehden mukaan myös “toisenlaista kisaa” eli he ovat mukana golfbusineksessa muodossa tai toisessa. Onhan selvää, että asiantuntemus ja kuuluisa nimi myyvät paremmin kuin tavallisen Matti Meikäläisen nimi. Golfkenttien sanotaan olevan tällä hetkellä yksi parhaista liiketoimista Costa del Solilla. Näin ehkä onkin! Mutta mitalilla on toinenkin puoli.

Ostamalla golf-osakkeen* saa golfaaja taatun arvonnousun. Golf-osakkeiden hinnat vaihtelevat 1 miljoonasta pesetasta kolmeen miljoonaan. Neljässä vuodessa on esim. El Paraiso Golf Clubin hinta nousut 300.000 1 miljoonaan. Marbellan lähellä oleva kuuluisa Las Brisasin, tämän vuoden maailmankupin kenttä, osakkeesta pyydetään 4 miljoonaa pesetaa. Arvo on neljässä vuodessa kaksinkertaistunut. Periaatteessa sen osakkeita ei ole myynnissä. Klubilla onkin pitkä jonotuslista halukkaista ostajista, jos joku sattuisi myymään. Toinen kenttä, Atalya, jonka osakkeen hinta vuonna 1986 oli 500.000 maksaa nyt 2,3 miljoonaa pesetaa. Suomalais-espanjalainen Guadalhorce Club de Golfin osakkeen hinta oli heinäkuussa 1989 1.600.000 pesetaa ja nyt sen hinta on 2.200.000 pesetaa. Kenttä on juuri valmistunut. Etäisyys Málagasta ja uuden ohitustien ja teknologiakylän läheisyys ovat tekijöitä, jotka golfinnostuksen lisäksi vaikuttavat tämän kentän hinnankehitykseen.

Perinteellisesti on totuttu, että kaikki uudet kentät Aurinkorannikolla sijoittuvat Málagasta länteen. Nyt on myös ensimmäinen merkittävämpi kohde noussut Málagan itäpuolelle ja se saannee lähivuosina seuraajia.

Aurinkorannikkoa on kutsuttu myös nimellä Costa del Golf ja sitä se onkin. Etenkin tulevaisuudessa. Osti sitten asunnon mistä tahansa rannikolta, niin golfkentälle ei koskaan ole ajallisesti pitkä matka. Monet rakennuttajat ovat hankkineet golfkenttäoikeuksia läheisyydessä olevalta golfklubilta. Kun osaa ko. rakennuttajalta asunnon, saa samalla oikeuden käyttää kyseistä kenttää. Yleensä näitten asuntojen hinnat ovat edullisempia kuin golfkentän välittömässä läheisyydessä rakennettujen. Jos golf on asunnonostajalle tärkeä harrastus jonka pelaamisesta haluaa myös varmuuden voi valita joko kentän laidalla olevan asuntokohteen, jonka hintaan sisältyy golf-osake tai kauempaa sijaitsevan asunnon pelioikeudella tai ostaa erikseen sekä asunnon että golf-osakkeen. Nyt on myös tarjolla vaihtolomaosakkeita pelioikeuksilla.

Golf-osake on järkevä ja tuottava sijoitus. Se vaikuttaa myös asunnon arvon kehitykseen.

Tervetuloa Costa del Golfiin

Stig Westerdahl

*) Osakesana on tässä kirjoituksessa yleisnimitys sekä omistusosakkeelle, osuudelle tai nautintaoikeudelle, joka voi olla joko henkilökohtainen tai ns. perheosake.

Lähteet:
– DOSSIER de la Costa
– MI (Money International) in Spain

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

6 Resumen
7 Pääkirjoitus
9 Espanjan asunnon verotus Suomessa
13 Testamentti puuttuu. Miten käy omaisuuden?
14 Espanjan historia pähkinänkuoressa
20 Terveyttä auringonkukasta
24 Espanjalaisen ajokortin saanti
28 Espanjan oleskeluluvat
29 Suojaudu kuumuudelta golfkentällä
32 Ulkomaiset sijoitusrahastot
38 Auto espanjalaisessa turistirekisterissä
45 Turvallisempi vaihtolomaosake
49 Suuntana -92
52 Miten Aurinkorannikolla saa aikansa kulumaan?
56 Teollisuussihteeri aloittanut Madridissa
58 Ihmemukula
62 Lääkärinpalsta
64 Pedro-papin porinoita
67 Espanjalainen keittiö, gazpacho
68 Ravintolat minun makuuni
70 Hotelli Pez Espada
71 Joaquin Comas, “El Macho”
83 Mallorca
84 Costa Blanca
86 Vaikutelmia Aurinkorannikon terveyspalveluista
88 Kanarian saaret
89 Costa del Sol
96 Lasten suusta
97 DX-kuuntelu harrasteena

[/toggle]