Olé-lehti 5/2005

Uusi alku kadulta

Suuri määrä avustusjärjestöjä huoltaa kasvavaa Espanjan asunnottomien joukkoa.

Nyt on aika tehdä veroilmoitus

Veroilmoituksen voi tehdä itse tai kääntyä gestorian puoleen.

Olé 20 vuotta

Juhlanumeron mukana tulee liitteenä ensimmäinen Olé-lehti.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Olé-lehti on nyt 20 vuotta”]

Harmittaa niin vietävästi…
Ai sekö, että Olé-lehti täyttää 20 vuotta. Ei vaan se, ettei näinä vuosina ole tullut pidettyä päiväkirjaa. Tyhmyydestä sakotetaan. Kuinka paljon helpompaa olisi nyt katsoa päiväkirjasta, mitä muuta tapahtui, kun ensimmäinen Olé-lehti ilmestyi alkukesästä 1985. Millainen oli ilma, kenen kanssa ilmestymistä juhlittiin, oltiinko “läpyskään” tyytyväisiä jne..

Mitä Sinulle tapahtui kesäkuussa 1985?
Päiväkirjasta sekin selviäisi helposti. Jos Espanjan kuningasparilta kysyttäisiin, missä he olivat kesällä 1989, niin kuningashuoneen arkistoista löytyisi varmaan tieto siitä, että he olivat valtiovierailulla Suomessa. Olé täytti tuolloin neljä vuotta ja lehden koko muuttui A4:ksi. Samalla siirryttiin käyttämään parempilaatuista, väripainatukseen sopivampaa paperia.

Missä olit huhtikuussa 1998?
Seuraava muodonmuutos tapahtui huhtikuussa 1998, jolloin muutimme lehden koon nykyisenkaltaiseksi ja samalla lunastimme lukijoittemme toiveen useammista ilmestymiskerroista, kuudesta kymmeneen numeroon, nykyisin jo yksitoista. Ilmoitimme myös, että pyrkimyksenämme on jatkuvasti parantaa lehden sisältöä ja monipuolisuutta, ja se on työ, joka jatkuu ja jatkuu ja… Lehden kannessa oli suomalaistaiteilija Fritz Jakobsson ja hänen maalaamansa julkinen muotokuva, Paavi Johannes Paavali II:sta. Paavi oli tuolloin ollut katolisen kirkon hengellisenä johtajana tasan 20 vuotta.

Suomalainen siirtokunta
Suomalaisen siirtokunnan vaiheet Espanjassa heijastuvat myös Olé-lehden sivuilta. Joka kerta, kun lehti ilmestyy, se sisältää osan meidän yhteistä historiaamme. Se on samalla eräänlainen päiväkirja. Me kaikki yhdessä luomme espanjansuomalaisten historiaa, niin lukijat kuin tekijät, niin ilmoittajat kuin heidän asiakkaansa, niin suomalaiset kuin espanjalaisetkin.

Iloa, hikeä ja kyyneleitä
Lääkäri Pentti Raaste totesi edellisen numeron haastattelussa aika osuvasti, että suuret suomalaiset rakennusliikkeetkään eivät pystyneet kymmenien vuosien jatkuvuuteen, joten tyylikkään ykkösmedian tilan ylläpitäminen näillä rannikon ailahtelevilla aalloilla ei arvattavasti ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

Tässä hän on oikeassa, mutta on se aurinkokin välillä paistanut ja usein asiat jostain syystä vaan ovat loksahtaneet paikoilleen. Olé-kustannus on vuosien saatossa kasvanut täkäläisen suomalaismittapuun mukaan suurehkoksi yritykseksi, jossa palkkasuhteessa on kahdeksan vakituista kokopäivätoimista henkilöä. Avustajien määrä on yli 20, kaikki oman alansa parhaimmistoa. Ilmoittajien ja tilaajiemme ansiosta pystymme pitämään lehden tasokkaana. Kyllä suomalainen siirtokunta ansaitsee tyylikkään ykkösmedian. Vaatimattomuus ei ulkomailla, etenkään Espanjassa, ole hyve!

On kiitosten aika
Haluan kiittää vuosien saatossa saamastamme luottamuksesta lehteämme kohtaan ja toivottaa jokaiselle antoisia päiviä täällä Espanjan auringon alla. Tässä lehdessä on pieni “lahja” nykyisille tilaajille, sivulla 55. Samalla edistät lehtemme levikkiä ja lehden tunnettavuutta.

Ps. Juhlapäivä vietetään työn merkeissä. Koko henkilökunta kiittää menneistä vuosista ja toivoo, että yhteistyö jatkuisi hyvään malliin kuten tähänkin asti. ¡Hasta pronto!

Stig Westerdahl

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

4 Pääkirjoitus: Olé-lehti on nyt 20 vuotta
6 Koska laillistetaan lisää
8 Ajastimessa mm. Pääministeri Vanhanen vieraili Madridissa, Joseph Benedictus XVI, Homoliitot laillistettiin, Internet-varkauksia Aurinkorannikolla, 30 neliön asuntoja “Suomen mallin mukaan”, Vanhusten ja vammaisten palvelut vertailussa.
16 Onko tilapäisesti Suomessa oleskelevilla oikeus hoitoon?
18 Kotikatu on kuin ruisleipä
22 Uusi alku kadulta
24 Kokenutkin sijoittaja voi joutua petetyksi
26 Asunnon myyntiajoituksella on merkitys verojen suuruuteen
28 Nyt on aika tehdä vuoden 2004 veroilmoitus
32 Yritysuutisia
33 Asuntopörssi
46 Olé-pähkinänkuoressa – Liitteenä ensimmäinen Olé-lehti
48 Espanjan valtion matkatoimiston Juan José Miquel
49 Rannikon ravintoloiden Larres
50 Ellu tunnetaan pipanoistaan
51 Pedro-pappi – vanha hyvä ystävä
56 Tapani jätti Lontoon ja kirjoittaa Torroxin vuorten kupeessa
59 Huippunimiä Tampereen Flamencoviikolla
60 Kuinka paljon Espanja venyy?
63 Kameran voittaja
64 Kirka kuntoili Kanarialla
66 Vau, kannatti tulla!
68 Armeija Ifnissä – siis missä?
69 Lukijan kynästä
72 Markus Pöyhönen ja Lauri Kalima
75 Tohtorin lepoloma sairasvuoteella, Kirjotuskilpailun satoa
78 Rannikon ravintola: Neptunuksen kumppani
81 Kysy eläinlääkäriltä
82 Palveluhakemisto
87 Ellun pipanat, Merkkipäiviä, Kuukauden kirjavinkki
88 Lladró – täydellistä kauneutta vai tuhannen euron krumeluuria?
93 Ristikko

[/toggle]