Olé-lehti 5/2014

Olé-lehti 5/2014

Olé-lehti 5/2014

Verovapaa auto

Uuden auton voi yhä ostaa ja viedä Suomesta verovapaana, mutta takaisin Suomeen muuttotavarana tuoduista autoista ei ehkä jatkossa saa veroalennuksia.

El Rocío vie ajassa taaksepäin

El Rocíon lännenkylä Huelvan seudulla vie vuosikymmenten taakse. Kylään tehdään vuosittain Espanjan suurin romería-vaellus.

Jalo andalusian hevonen

Vanhalla espanjalaisella hevosrodulla on suuri merkitys kulttuurille ja eurooppalaisten hevosrotujen synnylle.

Pääkirjoitus: Äänestysväsymystä

En yhtään ihmettelisi, jos monelle suomalaiselle tulisi äänestysväsymys jo hyvissä ajoin ennen 25. toukokuuta pidettäviä EU-vaaleja. Niin Euroopassa kuin olemmekin, tiedon saaminen siitä, missä ja miten Espanjan äänestysrekisteriin kirjautuneiden suomalaisten, jotka vaalipäivänä ovat Suomessa, pitäisi äänestää, on vaikeaakin vaikeampaa.

Tätä kirjoittaessani olen ollut yhteydessä moneen eri instanssiin ja saanut yhtä epätyydyttävän vastauksen kaikista: kukaan ei varmuudella osaa sanoa mitään. Näyttäisi, että äänestäminen Helsingin suurlähetystössä olisi mahdollista, mutta en ole saanut asialle sellaista varmuutta, että uskaltaisin sitä uutisoida. Pyydän siis sellaisia suomalaisia, jotka ovat äänioikeutettuja Espanjassa eivätkä ole äänestäneet postin kautta ennen Suomeen lähtöään, olemaan yhteydessä suurlähetystöön. Papukaijamerkki odottaa sitä henkilöä, joka kertoo minulle miten äänestys käytännössä sujui – vai sujuiko ollenkaan.

Mikäli tiedät olevasi Espanjasta poissa vaalipäivänä, voit kuitenkin anoa äänestämistä postin kautta. Sitä varten on täytettävä lomake omassa postikonttorissa, ja sitten odotettava, että äänestyslipukkeet saapuvat kotiin. Ne on toimitettava postikonttoriin henkilökohtaisesti. Aikaa anomuksen tekemiseen on 15. toukokuuta asti. Tämä kuulostaa vaikeammalta kuin mitä se oikeasti on, mutta on kuitenkin aivan liian kaukana helposta

Suomen järjestelmä taas on niin helppo, etten tiedä itkisinkö vai nauraisinko. Olemme yli kuukauden päivät tienneet, missä ulkomaan edustoissa suomalaiset voivat äänestää ja milloin. Ei anomuksia, ei lomakkeita, ei hermojen menettämistä. Espanjan tulisi mitä pikimmiten yksinkertaistaa tämä – ja toki saman tien moni muukin – byrokratian kiemura.

On vaikeaa motivoida äänestäjiä uurnille, ja vielä vaikeampaa pokerinaamalla puhua EU:n sisäisestä vapaasta liikkuvuudesta, niin kauan, kun tilanne on tämä. Hankaluudesta hyötyvät eniten Suomen ehdokkaat, sillä mikäli systeemi ei helpotu, suomalaiset kyllästyvät ja lopulta haluavat äänestää Suomen vaaleissa. Joten ehkä “jonkun jossain” pitäisi tehdä “jotain”. Vai pitääkö ajatella, että jos yksikään hallitus ei tähän puutu, se “joku jossain” ei halua muutosta asiaan?

Oli miten oli, hyvää kevään jatkoa!

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

6 Pääkirjoitus: Äänestysväsymystä
8 Jyrki Palo: Espanjan synty
10 Ajassa mukana: Suomalaisen koulun rahoitus selvisi, Kansainväliset päivät nyt jo 20. kertaa, Rentouttava lukijamatka Lanjarónin kylpylään
16 Lukijan kynästä
18 Menossa mukana
20 Veroilmoituksen aika lähestyy
24 Espanjan verotukseen mullistavia muutoksia
27 Muuttoautojen autoveroalennukset pian historiaa
30 Pisteet pitävät autoilijan tiellä
33 Kolumni: Euroopan kansalainen
34 El Rocío – pyhiinvaeltajien kylä
40 Kolumni: Siperian Lola
41 Andalusianhevonen on Espanjan ylpeys
44 Reppu selkään ja vaeltamaan!
46 Tulivuorten saarella patikoimassa
51 Espanjan asuntopörssi
60 Matka muistojen Fuengirolaan
63 Elchen helmi
66 Kauden menú: Arjesta juhlaa cordobalaisilla herkuilla
68 Ystäväpalvelu johti aitoon ystävyyteen
70 Andalusia herätti ympäristötaiteilijan aistit
73 Toimintaedellytyksiä pitkälle tulevaisuuteen
75 Papin porinat: Yhteisön voima
76 Minun barrioni: Bello Horizonte tarjoaa oman rauhan Marbellassa
78 Espanjan kielen kotikoulu
80 Kohteliaisuus kunniaan Espanjassa
83 Palveluhakemisto
90 Ristikko

 

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart