Olé-lehti 6-7/2004

Olé-lehti 6-7/2004

Olé-lehti 6-7/2004

Autovuokrailijan kesä

Aurinkorannikolla autonvuokraajilla ei ole koskaan hiljaista kautta.

Jaénin kummitus ei näyttäytynyt

Kansallisomaisuuden pyhättöihin rakennetut Parador-hotellit ovat tutustumisen arvoisia.

Paellaa joka lähtöön

Paellalla on Espanjan gastronomiassa oma itseoikeutettu paikkansa.

Pääkirjoitus: Uudet tuulet puhaltavat Espanjassa?

Uusi hallitus, uudet metkut. Zapatero ei ole aikaillut vaalilupausten täyttöön panemisessa. Vaikka ainoa konkreettinen teko tähän mennessä on ollut Espanjan joukkojen kutsuminen kotiin Irakista, monta muutakin rautaa on tulessa. Zapatero lupaa homoseksuaalien avioliittojen olevan tosi vielä tämän hallituskauden aikana. Niin ikään abortti helpottuisi, alkioiden käyttö tieteellisiin tarkoituksiin laillistettaisiin ja avioeron saaminen tehtäisiin yksinkertaisemmaksi. Ymmärrettävästi katolinen kirkko on noussut takajaloilleen monista ehdotuksista.

Yksi kansanpuolue PSOE:n eniten huomiota herättäneistä ehdotuksista on ollut, että asuntolainojen verovähennyksiä pudotettaisiin neljänosaan entisestä. Sitävastoin aravalainaisia VPO-asuntoja rakennettaisiin enemmän. Käytännössä tämä tarkoittaisi kai sitä, että vanhastaan asuntolainan omaavan kannattaa antaa nykyinen asuntonsa vuokralle ja anoa valtiolta aravalainaista asuntoa itselleen. Lupaavat vielä verohelpotuksiakin, jos antaa asuntonsa vuokralle. Mutta toisaalta turha tässä on vielä huolestua. Zapaterohan lupasi vaalikampanjansa aikana myös olla tekemättä päätöksiä, jos kansa on niitä vastaan. Nähtäväksi jää, onko vastustus osoitettava mielenosoituksella vai onko meillä siihen mahdollisuus sivistyneemmin, esimerkiksi referendumin muodossa. Edessä ovat mielenkiintoiset ajat.

Mutta jos hallitus elää mielenkiintoisia aikoja niin elää monarkiakin. Näyttää nimittäin yllättävästi siltä, että monarkian kannatus on Felipen ja Letizian häiden myötä laskenut. El Mundo -päivälehden nettisivuilla tekemän mielipidetutkimuksen mukaan ainoastaan 24% espanjalaisista katsoo häiden ja Espanjan kaupunkeihin suunnatun häämatkan parantaneen heidän mielipidettään monarkiasta. 38% vastanneista ilmoitti sen huonontuneen ja 38% sanoi, että mikään ei ole muuttunut. Vaisujen häiden jälkeen pariskunta nimittäin aloitti todellisen pr-tourin ympäri Espanjaa. Televisiossa näytettiin hullaantuneita kansanjoukkoja, jotka odottivat tuntikausia nähdäkseen edes vilahduksen uudesta prinssiparista. Häiden kuvauksestahan puuttui kokonaan nimenomaan hurraava kansanjoukko katujen varsilta. Jotkut sanovat, että kansaa kyllä oli reitin varrella, vaikka heitä ei televisiossa näkynytkään, toiset taas, että madridilaiset eivät kerta kaikkiaan lämmenneet häille.

Oli miten oli, sekä Zapatero että Letizia – heitä yhdistää z-kirjain – saavat tehdä töitä ja lujasti, mikäli haluavat saada kansan vakuuttuneeksi siitä, että he ansaitsevat paikkansa.

Täällä Olé-lehdessä valmistelemme jo kovaa vauhtia 20. juhlavuottamme. Elokuussa ilmestyvä Olé-lehti on juhlavuoden ensimmäinen. Pysykää lukijat mukana, yllätyksiä on luvassa!

Aurinkoista kesää kaikille!

P.S. Toimisto on heinäkuun suljettu. Palaamme töihin 2.8. ja elokuun Olé-lehti ilmestyy 6.8.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: Uudet tuulet puhaltavat Espanjassa?
6 Prinssin häät
7 Häiden jälkeen
8 Ajastimessa mm. Suuri selviytyjä Jésus Gil on poissa, Suosittu Picasso-museo, Uusi hallitus lunastaa lupauksiaan, UV-säteilyn määrä julkiseksi, Toimivia lentoyhteyksiä internetissä, Piispojen “Nappulaliiga” kokoontui, Huimat minimipalkkaerot
16 Sevilla – Maailman kuningatar
20 Valkoinen koti historian havinassa
23 Suoria vastauksia TV Finlandilta
26 NHL-tähti Laukkanen: “Pelit on nyt pelattu”
28 Autovuokrailijan kesä
29 Finnairille ei hinnankorotuksia
30 Elävät patsaat Teija & Roland
34 Ammattilainen ja aloittelija Aurinkorannikon golfkentillä
36 Taiteilija-asunto Barcelonassa on kulttuuriväen näköalaparveke
38 Asuntopörssi
48 Jaénin Paradorin kummitus ei näyttäytynyt
52 Loma vie espanjalaiset kotikyliin
54 Hellekesä ei hermostuta
58 Onko kenneleitä karvoihin katsomista?
60 Lemmikille oma passi
61 Kuukauden kirjavinkki
64 Kelju kesäripuli, Eurooppalainen sairaanhoitokortti
66 Yritysuutisia
68 Paellaa joka lähtöön
71 Palveluhakemisto
76 Lukijan kynästä
77 Totuuden henki
78 Milli ja Mauri Kontkasen Espanjan kiertomatka osa 2.
82 Ristikko

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart