Olé-lehti 6/1992

Olé-lehti 6/1992

Olé-lehti 6/1992

Pääomatulojen verotus uudistui

Kansainvälinen verokilpailu on vaikuttanut suuresti hallituksen esittämiin ratkaisuihin.

Nokian puhelimet tuttuja Espanjassa

Nokia Mobile Phonesin puhelimet ovat olleet Espanjan markkinoilla vuodesta 1991.

Luonnonparatiiseja Kanarialta

Saarten vulkaaninen maaperä tekee alueen kasvitieteelliseksi paratiisiksi.

Pääkirjoitus: Tervetuloa Euroopan talousyhteisö

Kuten tunnettua, 19 eurooppalaista maata allekirjoitti toukokuussa Portugalissa Euroopan talousaluetta koskevan sopimuksen. Se astuu voimaan 1.1.1993, mikäli kaikki maat ovat sopimuksen ratifioineet ennen vuoden 1992 päättymistä. Suomen eduskunta on sopimuksen hyväksynyt.

Mutta mitä ETA suomalaisille merkitsee?

Ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen on todennut: “Sopimus Euroopan talousalueesta on ennennäkemättömän mittava kokonaisuus. Sen avulla suomalaiset saavuttavat yhdenvertaiset toiminnan edellytykset 18 muun eurooppalaisen valtion ihmisten ja yritysten kanssa.

ETA tulisi nähdä haasteena. Suomalaisilla yrityksillä, opiskelijoilla ja työntekijöillä on ainutkertainen mahdollisuus opetella vaikuttamaan ja menestymään maailmalla.

Talousalueella elää 380 miljoonaa ihmistä. Vuoden 1993 alusta alkaen he saavat liikkua sekä siirrellä rahaa, palveluja ja tavaroita esteittä alueen rajojen sisällä.

Poimittakoon muutamia esimerkkejä sopimuksen vaikutuksesta nykysuomalaisen elämään. Lähteenä on käytetty Reijo Kemppaisen kirjoittamaa kirjasta ETA Euroopan talousalue ja Suomi. Kirjan kustantaja on Ulkoasianministeriö.

Suomalaisten on luovuttava kansalaisuuteen perustuvasta syrjinnästä. Ulkolaiset saavat ostaa Suomesta kiinteistöjä ja yrityksiä samoin edellytyksin kuin suomalaisetkin. Sen sijaan vapaa-ajan asuntoja eivät ulkomaalaiset saa ostaa, jos he asuvat pysyvästi Suomen rajojen ulkopuolella. Sama rajoitus koskee Suomen ulkopuolella pysyvästi asuvia suomalaisia. Viime mainittu kohta on hiukan outo. Jos suomalaisia kehotetaan kansainvälistymään, niin eikö sen edellytyksenä ole ulkomailla asuminen ja työskentely? Siitä siis rangaistaan, jos suomalainen ulkomailla hankitulla rahalla haluaisi ostaa itselleen kesämökin Suomesta.

Rajojen madaltuminen saa ihmiset liikkumaan enemmän ja seurauksena on se, että ihmiset matkustavat ja liikkuvat nykyistä herkemmin työpaikan perässä maasta toiseen. Tähän sopii hyvin chartermatkustajia “rassaava” sakkoluontoinen vero, vai mitä? Ulkomailla hankittu työkokemus, harjoittelu ja opiskelu ovat hyödyksi Suomelle. Vastavuoroisesti todetaan ettei ole hyväksi, jos liian moni koulutetusta, nuoresta työvoimasta lähtee ulkomaille. ETA-maan kansalaisella on oikeus jäädä maahan heti kun löytää itselleen työpaikan.

Yhdessä ETA-maassa hyväksytty tuote pitää päästää vapaasti myyntiin kaikissa talousalueen valtioissa. Suomi joutuu tunnustamaan muiden ETA-maiden tekniset määräykset ja päinvastoin. Kaupan esteet on todettu parhaiten poistuvan yhdenmukaistamisen kautta. Tarkastustoiminnassa noudatetaan periaatetta, jonka mukaan ETA-alueella valmistettu tuote tarvitse tarkastaa vain kerran ja sen jälkeen se kelpuutetaan kaikissa ETA-maissa. Tämä sertifioinniksi kutsuttu prosessi tehdään yleensä valmistusmaassa.

Suomalaisilla on oikeus etsiä ja saada töitä mistä tahansa 19 ETA-maasta. Jos töitä löytyy, maan viranomaiset myöntävät oleskeluluvan automaattisesti. Työlupaa ei tarvita lainkaan. Näin Suomessa.

Henkilökohtaisesti uskon, että työlupaa tarvitaan ainakin Espanajssa, sillä täytyyhän henkilöllä jokin dokumentti olla, josta selviää oleskelustatus. Työlupa on kuitenkin vain pelkkä muodollisuus. Tähän astihan työluvan saanti Espanjassa on voinut kestää jopa vuoden.

Työkokemuksista kertynyt sosiaaliturva otetaan huomioon edelleen toisessa maassa. Suomessa hankittu kokemus pätee jatkossa Euroopassa ja päinvastoin. Samoin suoritetut tutkinnot kelpaavat vuodesta 1993 lähtien Suomessa. Joissakin ammateissa edellytetään ammatillista harjoittelua. Valtion ja kunnan virat ovat myös avoimia ulkomaalaisille.

Ulkomainen pankki voi perustaa sivukonttoreita, tytäryhtiöitä ja myydä pankkipalveluja muihin ETA-maihin ilman erillislupaa. Siviili-ilmailussa tapahtuu myös muutoksia. On arvioitu, että ilmatila vapautuisi. Markkinoille pääsy helpottuu ja lippujen hinnoittelu muuttuu joustavammaksi. Jo nyt voi ostaa yhdensuuntaisen menolipun Málagasta Helsinkiin charterkoneilla hintaan 15.000 pesetaa. Kansallinen kotimainen ilmailuliikenne hoidetaan kansallisilla määräyksillä.

Television kuvaa saa sekä välittää että vastaanottaa maasta toiseen. Suomessa ei kuitenkaan saa näkyä alkoholimainontaa. Muutenkin televisiomainokset on lyhyissä ohjelmissa sijoitettava ohjelman alkuun tai loppuun.

Samasta työstä on maksettava sama palkka eli sukupuolien välistä syrjintää ei saa harjoittaa. Todettakoon, että ETA-valtioiden, siis myös suomalaisten, veromarkoista (n. 100 miljoonaa vuodessa) lainataan ja lahjoitetaan rahaa Euroopan yhteisön köyhemmille jäsenmaille, jotta etumatka sosiaalisessa ja taloudellisessa mielessä kaventuisi. Jakopäätöksen tekee EY. Järjestelystä hyötyvät Espanja, Irlanti, Kreikka ja Portugali.

Elämme maailmanhistoriallisesti merkittävää kauppapoliittista aikaa. Yhdentyvä taloudellinen Eurooppa ei synny ristiriidatta vaan sitä uhkaavat monet pilvet.

Espanjassa toimivana yrittäjänä toivon hartaasti ETA-sopimuksen astuvan voimaan mahdollisimman pian, jolloin meidän suomalaisten “kakkoskansalaisen” asema päättyisi.

Kun vuosi vaihtuu avautunee uusi jakso suomalaisille uusine mahdollisuuksineen täällä Espanjassakin.

Haluan toivottaa kaikille Olé-lehden ystäville rauhaisaa joulua ja antoisampaa uutta vuotta 1993.

Stig Westerdahl

PS. Espanjaan ei kenenkään kannata suin päin rynnätä – kannattaa hankkia etukäteisinfoa mahdollisimman paljon.

Sisällysluettelo

6 Pääkirjoitus
7 Espanjan asunnon verotus kevenee Suomessa
10 Suomen pääomatulojen verotuksen uudistamisesta
12 Mitä puhelu Espanjassa maksaa?
14 Nokian puhelimet tuttuja Espanjassa
16 Los Reyes Magos
18 Espanjalaisia koru- ja jalokiviä
22 Rintamaveteraanien hammashuollon korvaaminen
23 Kivitalo espanjalaiskylässä vuoren kainalossa
26 Maailman suurimmassa maalaiskylässä kaikki Espanjan keittiöt
28 Auton hankinta Gibraltarilta
29 Missä juhlavuoden postimerkit?
31 Ajokortin uusiminen hoidettava pääsääntöisesti Suomessa
32 Kanarian saaret: Kanarialta löytää todellisia luonnonparatiiseja
35 Kolumbuksen muistopurjehdus “America 500”
35 Purjehdus on elämämme
38 Espanjan vuodenvaihteen ruokia
40 Pedro-papin porinoita
42 Ellun pipanat
44 Terveystietoutta: Jens kiropraktikko
45 Heikki hieroja
47 Kuluttajatietoutta: Suomalainen vuolukiviuuni
48 Takametsien mies iskee takaisin
49 Se oli isku ilmaan
49 Kirja-arvostelu: Valkea talo
50 Costa Blanca
54 Golf Olé
56 Costa del Sol
59 Palveluluettelo
69 Liite: Lifestyle

 

Tilaa lehti Digilehti

Strand Properties


Post a new comment

0

Your Cart