Olé-lehti 7/1998

Olé-lehti 7/1998

Olé-lehti 7/1998

Eläinsuojelu Espanjassa

Espanjalaisia arvostellaan usein eläinten julmasta kohtelusta. Onko syytöksissä perää?

Flamencopub keskellä Helsinkiä

Pedro Mata tarjoaa Helsingissä espanjalaista ruokaa sekä flamencomusiikkia.

Kallioluostari Montserrat

Pyhiinvaelluskohde sijaitsee huikealla paikalla taivaan ja maan välimaastossa.

Pääkirjoitus: Tervetuloa Tuppukylään

Suomen suurlähettiläs Espanjassa, Pekka J. Korvenheimo, totesi Olé-lehden haastattelussa (nro 2/98), että “Suomella on täällä hyvä maine siitäkin huolimatta, että ei pidä liioitella maamme tunnettavuutta Espanjassa”.

Suomea tunnetaan maailmalla, Euroopassa ja Espanjassa liian vähän. Tämä on meidän itsemme syy.

Kun aikoinani osoitin vieraanvaraisuutta espanjalaisille radio- ja TV-alan ihmisille Suomessa ja opastin heitä Lapin perukoilla, he eivät lakanneet ihmettelemästä, kuinka Suomen käsivarren perukoiden lapinkylissä ihmiset asuivat kauniissa omakotitaloissa ja heillä oli jopa jääkaapit. Espanjalainen kuvausryhmä toimittajineen ei kuitenkaan ollut kiinnostunut nykyaikaisesta elämäntasosta; he halusivat kuvata vain luontoa ja kansankulttuuria. Niinpä espanjalaiset saivat kuvaruudustaan ihmetellä, kuinka Lapin mies käveli tuohikontti selässä jängällä suussaan piippuväärä ja vuoli nuotiotulen ääressä puukollaan poronlihaa henkensä pitimiksi. Näin siis eletään Suomessa.

¡Bienvenidos a Tuppukylä!

Agronomi Matti Kohva kertoo Maanpuolustuslehdessä (nro 64), kuinka “Yhdysvaltain suurlähetystöön Helsinkiin äskettäin akreditoidun diplomaatin muuttokuormassa oli kaikkien mahdollisten kodinkoneiden (jotka eivät Suomessa pelaa) lisäksi säkeittäin maissihiutaleita, erilaisia pesuaineita, saippuaa, tuholaismyrkkyjä, toiletti- ja talouspaperirullia yms.”

Welcome to Tuppukylä!

Kun Kohva 1995 meni Suomen “eurooppajoukkoihin”, oli vastaanotto EU:n komission käytävillä sydämellinen. Onniteltiin mm. siitä syystä, että Suomi entisistä itäblokin maista ensimmäisenä oli päässyt EU:n jäseneksi.

Olen istunut iltaa suomalais-espanjalaisessa seurueessa Costa del Solilla ja hätistellyt kiusallisia moskiittoja, jotka pyrkivät sekaantumaan yhteiseen terassiateriointiimme. Kun espanjalaiset manasivat verenhimoisia itikoita, loihe yksi suomalaisista kehumaan, että meilläpä Suomessa vasta on sellaisia hyttysiä, ihan sormenpään kokoisia, ettei siellä voi ilman hyttysöljyä lainkaan olla.

Tervetuloa Tuppukylään!

Ei Suomea näin voi myydä. Kuka nyt tulisi ehdoin tahdoin vampyyrihyttysten imettäväksi tai viettäisi lomansa nokisen nuotion ääressä. Erämiehet ovat asia erikseen. Meidän pitää luoda espanjalaisille ja muille positiivisia mielikuvia maastamme, siitä Euroopan kolkasta, jossa nykyajan mukavuuksista huolimatta vielä voi kokea aidon luonnon parhaimmillaan. Jokainen turisti tuo Suomelle kipeästi kaivattua valuuttaa. Yhden turistin onnistunut ja elämysrikas loma tuo kymmenen uutta (maksavaa) tulijaa seuraavana vuonna.

Suomen viralliset tahot – eivät vähiten matkailuelinkeinon parissa työskentelevät, kuten toisaalta lehtemme tästä numerosta voimme lukea – syyllistyvät myös yksipuolisen ja virheellisen Suomi-kuvan luomiseen. Miksi muuten Suomen osaston piti olla sellainen, millainen se juuri päättyneessä Lissabonin maailmannäyttelyssä oli? Ala-aulan peitti keinojää, jota laivan keula puski rikki. Jäähän oli upotettu Nokian kännyköitä ja Rapalan uistimia, joista ei kävijä mitään selvää saanut. Ohuissa hellevaatteissa ollut yleisö hieroi käsivarsiaan kuin pakkasessa ikään. Hailakoista seinään heijastetuista diakuvista kesäisestä Suomesta ei saanut tolkkua. Suurelle yleisölle jäi selvä mielikuva: Suomi on arktinen ja (jää)kylmä maa. Kuka sinne (kesä)lomallaan lähtisi?

Jokainen meistä ulkomailla asuvista suomalaisista voi kertoa ystävilleen myönteisiä mielikuvia maastamme. Voimme pikemminkin jopa liioitella maamme ihanuutta kuin korostaa sen vähemmän hyviä puolia. Niin muutkin maat tekevät. Jospa antaisimme hyvän joululahjan kotimaallemme ja samalla itsellemme uuden vuoden lupauksen: Nostakaamme Suomi-kuvaa niin, että ulkomaalaiselle ystävällemme tulee suorastaan voittamaton halu vierailla Suomessa.

Olavi Peltola

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: Tervetuloa Tuppukylään
6 Ajastin – mm. Pankit ilmoitusvelvollisiksi asiakkaistaan, maaltapakoa Etelä-Espanjassa, autoilijoiden sallittu alkoholitaso laski taas, iglut Suomi-kuvaa muovaamassa sekä kellarin kätköistä kaivettu Francon patsas
14 Joulu ilman kinkkua? – Matti Larreksen Gastromaniaa-sarja alkaa
16 Talvikissa
20 Eläinsuojelu Espanjassa
22 Javierin suuri seikkalu: 5-vuotias maailmanmatkaaja
26 Flamencopub keskellä Helsinkiä
28 Rakkautta lopun maassa – Los amantes del circulo polar
30 Ulkosuomalaisteatterin kummisetä Paavo Liski ja Seitsemän veljestä Aurinkorannikolla
32 Montserratin kallioluostari
34 Torreviejan golfkentillä kohtaavat konkari ja nuori lupaus
38 Mauri Peltomaa laskeutui yläilmoista meren pinnalle
40 Autouutisia: Rötöskuskit EU:ssa yhteiseen karsinaan, Autokauppa vauhdissa, Kolarikorvausten saaminen sujuvammaksi sekä Vammaisautoilijoiden parkkikortit EU-pakkaan; Kysy – me vastaamme!
42 Asuntopörssi
49 Saksalaiset asunnonostajat tulossa; Asuntolainojen määrä noussut; Yli 30.000 miljoonan rakennusinvestoinnit Costa del Solille
50 Yritysuutisia
54 Naisenelämää Espanjassa: Jouluyö, juhlayö, ¡Ole!
56 Suomalaississejä Espanjan sisällissodassa
59 Ellun pipanat
60 Mika Waltari ja Espanja: parivaljakot Cervantesin malliin
62 Terveys: Aborttipilleri on jo Espanjassa, Tarkkuutta munan ja majoneesin kanssa, Sieni-infektioiden määrä nousussa sekä tupakoimattomat lääkärit potilaiden esimerkkinä
63 Papin pakina: Laulujen aika
66 Siv Lindebäck – palveluammatissa Espanjan auringon alla
68 Palveluhakemisto
74 Pyöräilykuningas Miguel Indurain Lapin lumikentillä: “Onko susia näkynyt?”

 

Tilaa lehti Digilehti

Strand Properties


Post a new comment

0

Your Cart