Olé-lehti 8/2000

Olé-lehti 8/2000

Olé-lehti 8/2000

16-sivuinen erikoisliite

Olén 100. numerossa paneudutaan perinpohjaisesti Santiago de Compostelaan.

Tapastelemassa

Aamupalan ja myöhäisen illallisen välissä espanjalaisella ehtii tulla nälkä.

Velho viihtyy Torreviejassa

Jalkapalloa seuraavat tuntevat Keijo Voutilaisen, joka viettää nykyisin talvet Espanjassa.

Pääkirjoitus: Kasvun merkeissä

Valo tarkoittaa myös lämpöä. Ei siis ihme, että etenkin talvisaikaan entistä useammat suomalaiset haluavat matkustaa Espanjaan. Täällä Euroopan etelälaidalla on nk. rospuuttoaikana monella tavalla helpompi nauttia elämästä, ja Espanjasta onkin tullut monelle se toinen asuinmaa.

80-luvun alussa suomalaisten muuttoliike Espanjaan kasvoi nopeasti, ja Olé-lehti syntyi täyttämään suomalaissiirtokunnan tarvetta saada tietää lisää tästä monelle eksoottisesta etelän maasta. Tämä kädessäsi oleva lehti on järjestyksessään 100. Olé – kesällä 15 vuotta täyttänyt lehtemme on kasvamassa murrosikäisestä aikuiseksi, ja sen kunniaksi on tässä lehdessä komeat 100 sivua.

Rinta rinnan lehtemme kanssa on aikuisuuden kynnykselle kasvanut myös Aurinkorannikon suomalainen evankelis-luterilainen seurakunta. Onnittelemme lämpimästi seurakuntaa ja heidän edustajiaan Veli-Pekka Toiviaista, Hannu Ronimusta, Ilkka Pärssistä ja Hannu Domkea sekä kaikkia seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöitä, unohtamatta päättäjiä Suomessa.

Kiitämme myös nöyrimmästi jo 15 vuotta jatkuneesta hyvästä yhteistyöstä, jonka hedelmänä tässä numerossa on tavallista tuhdimpi kulttuuriannos: 16-sivuinen Santiago de Compostelan erikoisliite, todennäköisesti ensimmäinen laatuaan suomenkielellä. Rovasti Veli-Pekka Toiviainen opastaa meidät länsi-eurooppalaiseen pyhiinvaellusperinteeseen, jonka suosio on jälleen kasvussa nykyisen entistä hektisemmän elämänmenon keskellä. Läntisissä hyvinvointivaltioissa etsitään entistä enemmän henkisiä arvoja ja monet löytävät ne vanhoista traditioista tai hiljaisuudesta.

Matkaan ei suinkaan tarvitse lähteä kävellen, sillä Santiago de Compostelan historiallista reittiä voi seurata myös autolla. Kuten sanonta kuuluu – tärkeintä on lähteminen.

Tämän lehden myötä Olén 100. numero on nähnyt päivänvalonsa. Matkalla kohti 200. numeroa me lehden tekijätkin kaipaamme oppaita, ja niitä olette te, hyvät lukijat. Vaikka olemmekin teettäneet virallisia lukijatutkimuksia siitä, mitä lukijamme lehdeltä odottavat, otetaan täällä toimituksessa jokainen mielipide kiitollisena vastaan. Vain teidän avullanne pääsemme määränpäähämme.

Stig Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: Kasvun merkeissä
6 Jyrki Palo: Oikeita ulkomaalaisia
8 Ajastin: mm. Benito Honka – Espanjan syntyvyys nousussa – Médicos sin Fronteras partioi Tarifassa – Kanariansaaret netissä – Vangit elokuvantekoon
16 Lukijat kysyvät veroista
18 Suomalaiset espanjalaisia tyytyväisempiä
20 Kohtaaminen Nummelan uimahallissa: Jani ja Esa Sievinen
22 Autouutisia: Käytetyn auton ostajalle lisätietoja ajoneuvohallintakeskuksesta – Ajokortin uusiminen Espanjassa – Huumaavat aineet liikennekuolemien pääsyy Espanjassa – Kuskia fiksumpi auto
26 Keijo Voutilainen palloilee nyt Torreviejassa
28 Selviytymistarina: Peña Caballistan uusi emäntä Maria Gärkman
30 Lukijan kynästä: Yksi asia päivässä
32 Yritysuutisia: FinLink – Carnicería Sara – Cosmetica Ritva Norris – Alpha Quirurgica
34 Välimeren maiden yrtit esittelyssä
36 Pääsiskös konsulinkyydillä? Totuus myytin takaa.
37 Kuukauden pyhimys: Santa Teresa de Jesús
38 Matkoilla: Bolivian suomalaismaanviljelijöille kävi kehnosti
40 Seppo Savolainen tahdittaa Latotanssit
43 16-sivuinen erikoisliite: Santiago de Compostela
60 Sisustaja Ghita Bergenin vihreä keidas Málagassa
63 Sähkölaskut alas kotikonstein
64 Asuntopörssi
78 Gastromaniaa 17: Tapastelemassa
80 Papin palsta: Sairaudella on monta lähdettä
81 Eläinlääkäri: Parvoripulin kotihoito
83 Kirjavinkki: Chris Stewartin Andalusialaiset sitruunat
84 Ellun pipanat
85 Terveys: Stressi laukaisee migreenin – Espanjalaisnaiset elävät pitkään – Kelaatioteerapialla vanhuuden vaivoja vastaan
87 Kun vauva syntyy Espanjassa
88 Muuttumisleikissä Eine Salmi
89 Naisenelämää Espanjassa: Kesäkuussa 1985
90 Páginas Rosas
92 Palveluhakemisto
98 Ristikko

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart