Olé-lehti 8/2012

Espanjaan muuttajan perustoimenpide

NIE-numero saadaan Espanjan poliisilta. Olé kertoo, miten toimenpide tehdään.

Kadonneiden lasten arvoitus

Francon aikakausi kätkee sisäänsä monenlaisia tarinoita. Yksi dramaattisimmista on sairaaloista kadonneiden lasten kohtalo.

Espanjalainen koulutuksen menestystarina

Tuoreessa vertailussa kaksi espanjalaista liikkeenjohtokoulua sijoittui viiden parhaan joukkoon.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Hyvinvointi edelleen taattu”]

Espanjaa on pitkin kesää demonisoitu Suomen lehdistössä miltei päivittäin. Uutispätkät Suomessa kertovat suurmielenosoituksista ja muista kansan protesteista, jotka eivät kuitenkaan tunnu lainkaan todelliselta arkipäivältä täältä katsottuina. Timo Soinin osalta arvostelusta tuli irvailua eduskunnassa tukipaketteja käsiteltäessä. Kuten Jyrki Palo kolumnissaan sivulla 8 kirjoittaa, koemme asiat niin eri tavalla, että voisimme yhtä hyvin olla eri planeetoilla.

Siksi tuntui hyvältä lukea tämän lehden sivulta 36 alkava haastattelu, jossa sosionomi-diakoniksi opiskeleva Outi Salonen kertoo kokemuksestaan espanjansuomalaisten keskuudessa. Hänen tekemänsä haastattelut kertovat, että Espanjassa oleskelevat suomalaiseläkeläiset voivat hyvin. Koska Espanjan valtion kululeikkausten vaikutukset täällä asuviin suomalaiseläkeläisiin ovat minimaaliset, hyvinvointi on taattu edelleen.

Espanjaan odotetaan tulevina vuosina entistä enemmän suomalaisia. Heihin tulee ainakin jossain määrin vaikuttamaan uusi ulkomaalaislaki, jonka vaikutukset ja sovellustapa ovat kesän kuluessa selvinneet, mutta suurempia hankaluuksia se tuskin tuottaa. Suurin yllätys ohjeistuksessa, jonka Policía Nacionalin ulkomaalaisosastot ovat saaneet, on mielestäni eläkeläisten kohdalla. Ainakin tällä hetkellä saatavilla olevien tietojen ja ohjeiden mukaan, mikäli eläkeläinen mielii oleskella Espanjassa yli kolme kuukautta, hänen on lain mukaan ilmoitettava itsensä paikkakuntansa ulkomaalaisrekisteriin. Tätä varten hänen tulee pyytää Suomesta mukaansa E-121-lomake, jolla hän siirtää sosiaaliturvansa Espanjaan.

Mikäli suomalainen eläkeläinen todella aikoo Espanjaan asettua asumaan, tämä vaihtoehto on ehdottomasti paras, sillä maan sosiaaliturvaan siirtymällä hän nauttii samoista eduista kun espanjalaisetkin. Vaikka reseptilääkkeet ovatkin muuttuneet maksullisiksi, niiden hinta on edelleen hyvin pieni. Lisäksi lääkärikäynnit ja sairaalapäivät ovat Espanjassa edelleen ilmaisia.

On kuitenkin olemassa eläkeläisiä, jotka mielellään oleskelisivat maassa 4–5 kuukautta vuodesta, mutta haluavat kuitenkin – syystä tai toisesta – säilyttää Suomen sosiaaliturvansa. Mikäli Espanjan valtio ei hyväksy heidän kirjautumistaan ulkomaalaisrekisteriin esimerkiksi yksityisen sairausvakuutuksen turvin, heidän on mitä ilmeisimmin jätettävä kirjautuminen tekemättä. Se, mitä seurauksia tällä kirjautumatta jättämisellä on, riippuu lopultakin siitä, missä yhteyksissä todistusta kirjautumisesta pyydetään. On kuitenkin selvää, että pelkän EU-sairausvakuutuskortin varassa oleva saa asennoitua siihen, että omalääkärit ja ilmaislääkkeiden saanti maassa kuuluvat nyt historiaan.

Katia Westerdahl

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

6 Pääkirjoitus: Hyvinvointi edelleen taattu
8 Jyrki Palo: Eri planeetoilla
Ajassa mukana: Suomen EU-politiikka otsikoissa espanjalaismedioissa, kuningasperheen kriisi
16 Lukijan kynästä
19 Menossa mukana
20 Ulkomaalaisrekisteriin kirjautuminen
22 Espanja haluaa kitkeä maasta ”harmaat harjoittelijat”
26 Espanjan koulutusjärjestelmä muutoksen kourissa
30 Yksityiskoulu pitkin perintein
32 Nousujohteista koulutusta
36 Ruusuja elämänilosta, risuja melusta
40 Nuorentuva suomalaisyhteisö suurennuslasin alla
44 Costa Blancan koulun syksy alkaa positiivisissa tunnelmissa
46 Maatilakoulussa saa kosketuksen luontoon
48 Kanarialaiset turistin kengissä Suomessa
51 Espanjan asuntopörssi
58 Kehdosta kadonneet
61 Oléellisia ajatuksia: Ihannelämpötilan hakemista
62 Teneriffan monipuolinen helmi Puerto de la Cruz
67 Rento kesäkaupunki Tarifa
72 Virolaiskokit Torrevijan Suomi-keittiössä
76 Pala Espanjaa: Murciassa luotetaan laadukkaaseen perinneruokaan
78 Kolumni: Hinnalla millä hyvänsä
79 Papin porinat
80 Minun barrioni: Edukseen muuttuva Torrevieja
82 Espanjan kielen kotikoulu
84 Palveluhakemisto
90 Ristikko

[/toggle]