Olé-lehti 8/2023

Olé-lehti 8/2023

Olé-lehti 8/2023

Koti matkailuautossa

Espanjassa tukikohtaa pitävä pariskunta rakensivat pakettiautosta kodin, joka kulkee mukana ympäri Eurooppaa

Kouluun 3-vuotiaana

Espanjassa suurin osa menee kouluun jo kolmevuotiaana

Apua, torakka!

Häädä tuholaiset Espanjan kodista asiantuntijan vinkeillä

Pääkirjoitus: Maassa maan tavalla

”Kuumin kesäkuu ihmishistoriassa!” ”Hellevaroitus!” Tällaisia otsikkoja höystettyinä kaupunkien keskustoihin sijoitettujen digimittareiden huippulukemia näyttävillä valokuvilla näkyy nyt kaikkialla.

En kuitenkaan muista Espanjassa olleen ikinä viileää kesää. Se on aina kuuma tai todella kuuma, hellejaksot ovat välillä pitempiä ja välillä lyhempiä. 39 vuotta täällä asuneena en tänä(kään) vuonna huomaa mitään eroa muihin kesiin. Jos lämpötilan mittaa asfaltista tai vaikkapa kuumassa auringossa seisseen auton konepelliltä, voi tosin saada aika eksoottisia lukemia. Ja kaupunkien keskustojen mittareiden anturit voivat olla ihan missä sattuu. Niiden lukemat eivät onneksi tarkoita, että ympäröivä ilma olisi 50-asteista.

En ymmärrä tätä pelon ja kauhistelun ilmapiiriä varsinkaan niiltä, jotka eivät itse ole ulkoilmatöissä tai asu esimerkiksi Andalusian sisämaassa. Rannan tuntumassa ei juuri mitata äärilämpötiloja, ja suurella osalla espanjalaistensuomalaisista kodit, autot ja työpaikat ovat ilmastoituja. Vielä vähemmän ymmärrän sitä, että jälleen kerran suurin huoli Espanjan helteistä tuntuu olevan ihmisillä, jotka eivät edes ole täällä kesällä – tai ollenkaan.

Olen ennenkin liputtanut sen puolesta, että maassa kannattaa elää paikallisten tavat omaksuen. Useat Espanjan työpaikat aikaistavat kesällä työn alun aamukahdeksaan voidakseen laittaa pillit pussiin kolmen aikaan iltapäivällä ja näin viettää iltapäivän helteisimmät tunnit kotona tai vaikkapa merituulesta nauttien rannalla, tai sisämaassa varjon alla maauimalassa. Kaupunkien kadut tyhjenevät ihmisistä keskipäivän jälkeen ihan syystä: silloin vetäydytään koteihin syömään viileää kesäruokaa ja lepäämään. Tällöin rannatkin tyhjenevät paikallisista. Rannalle palataan iltakuuden jälkeen ja siellä oleskellaan auringonlaskuun asti. Iltatapahtumat kesäisessä Espanjassa alkavat pääsääntöisesti kello 22 jälkeen.

Energian säästäminen on toki tärkeää, joten tässä muutama vinkki: Aamun ja illan viileitä hetkiä kannattaa käyttää hyödykseen etenkin läpitalon kodeissa ja avata kaikki varjon puolen ikkunat ja ovet. Henkilökohtaisesti käytän koneellista ilmastointia vain sen hetken, kun sitä tarvitsee ja vain siinä huoneessa, jossa oleskellaan. Niin, ja vedenlämmitin on meillä kokonaan pois päältä kesällä. Kukapa tässä lämmintä suihkua kaipaisi!

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: Maassa maan tavalla
8 Palopuhe: Silmäys taaksepäin
10 Oleellista
14 ¡Vamos!
16 Lukijoilta
18 Koulupolun ensiaskeleet Espanjassa
22 Espanja kouluttaa suomalaisia
26 Kommunismin kehto
31 Ongelma ei häviä torakoita tappamalla
34 Sinkkuna Espanjassa
36 Kylmät keitot maistuvat helteellä
40 ¿Qué tal? Teemu Boman avasi uuden vihreän oven
42 Espanjan kaikkien aikojen koripalloilija Pau Gasol
46 Kolumni: Tiedätkö kronotyyppisi?

KOTI ESPANJASSA
47 Kotina luksuspaku
52 Kimppakämppä – ratkaisu vuokrakustannusten nousuun?
53 Espanjan asuntopörssi

59 Santiagon monet tiet
62 Kolumni: Havaintoja autonomioista
63 Baskimaa
64 Linnojen, viinitarhojen ja vanhan ajan charmin Portugali
70 Eksotiikkaa henkivät palmut
74 Hei me jaetaan annokset ja laskukin
76 Aprende español
78 Palveluhakemisto
80 Papin porinat
81 Ristikko
82 Osallistu
83 Club Olé

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart