Olé-lehti 9/2018

Olé-lehden verokyselyn tulokset

Suomalaiset kertovat ongelmistaan Espanjan verottajan kanssa

Trendikäs etätyö

Yhä useampi tekee töitä Suomeen Espanjasta käsin

Espanjan paras paikka

Suomalaiset kertoivat, miksi juuri heidän kotikaupunkinsa on Espanjan paras asuinpaikka

[toggle title=”Pääkirjoitus: Periaatekysymys?”]

Espanjan ja Suomen uusi verosopimus on nyt molemmissa maissa käynyt läpi kaikki tarvittavat muodollisuudet ja se astuu voimaan vuoden 2019 alusta.

Sopimus sisältää kolmen vuoden siirtymäajan nykyisille Espanjassa yleisesti verovelvollisille suomalaisille. Heidän osaltaan uutta verosopimusta sovelletaan vasta vuodesta 2022 alkaen. Poikkeuksen muodostavat sellaiset eläketulot, joita asuinmaa ei verota, kuten esimerkiksi jotkut työkyvyttömyyseläkkeet. Niihin ei sovelleta siirtymäaikaa vaan niiden verotus alkaa heti.

Käytännössä uuden verosopimuksen tärkein vaikutus on se, että Espanjassa vakituisesti asuva henkilö pysyy edelleen yleisesti verovelvollisena Espanjassa, mutta jos hänen tuloverotuksensa Espanjassa on kevyempää kuin se olisi Suomessa, hän joutuu maksamaan erotuksen Suomen valtiolle. Tämänhetkisen tiedon mukaan tulevaksi käytännöksi kaavaillaan, että henkilö tekee veroilmoituksen molempiin maihin ja Suomi vähentää omista verosaatavistaan Espanjaan maksetut verot.

Espanja ei siis sinänsä uuden sopimuksen nojalla häviä verotuloja. Häviäjä on eläkeläinen, Suomen kansalainen, joka on oletettavasti maksanut veroa Suomeen koko työuransa ajan. Suomen saama todellinen taloudellinen hyöty tästä eläkeläisen kiusaamisesta on tosiasiassa minimaalinen. Suomi voi jopa loppupelissä menettää rahaa, sillä myös verojen valvontaan ja perimiseen tarvitaan varoja. Kuvio tulee vaatimaan osaavia virkamiehiä ja virkailijoita, jotka eivät tietenkään tee työtään ilmaiseksi.

Käytännössä homma tulee olemaan äärimmäisen hankala, sillä Suomessa verot eläkkeistä maksetaan ennakkopidätyksen muodossa. Espanjassa ulkomailta tulevista eläkkeistä verot taas maksetaan tuloveroilmoituksen yhteydessä loppukeväästä. Maksavatko suomalaiseläkeläiset ensin koko vuoden ennakkopidätystä Suomeen ja tekevät sitten veroilmoituksen Espanjaan? Miten Espanja saa omansa, jos Suomi on verot jo kertaalleen perinyt? Tilittääkö Suomi ne Espanjalle?

Voimme vain kuvitella, minkälaisia käytännön hankaluuksia systeemistä tulee koitumaan tämän Suomen hallituksenkin ”periaatekysymykseksi” luonnehtiman menetelmän johdosta. Olisikohan pitänyt miettiä asia loppuun asti?

Katia Westerdahl [/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

6 Pääkirjoitus: Periaatekysymys?
8 Jyrki Palo: Kriisistä kolmanteen
10 Ajassa mukana
14 Lukijan kynästä
16 Menossa mukana
18 Verotusongelmat Espanjassa voi usein ennaltaehkäistä
20 Verovelvolliset kertovat, asiantuntija kommentoi
24 Läppäri laukkuun ja etätöihin Espanjaan
28 Elämänmakuista arkea Espanjassa
33 Kolumni: Älkää matkustako Suomeen
34 Espanjansuomalaisten suosikkikolmikko
39 Kolumni: Lomalainen, tiedä missä nukut
40 Baskimaa, baskien oma kansankoti
44 Maanpakoa, kohuja ja mysteereitä
47 Espanjan asuntopörssi
57 Kauneusalan hintakilpailu kiihtyy
60 Markettikosmetiikkaa meikkipussiin
63 Camí de Cavalls vie Menorcan ympäri kymmenessä päivässä
66 Aamun sarastaessa jalkapatikalla kohti Teiden huippua
70 Suomalaisen kirjallisuuden suurlähettiläs
75 Papin porinat: Tylsä jumala?
76 Marmitako eli kalakeitto Baskimaan tyyliin
78 Minun barrioni: Täyttä elämää Menorcalla
82 Espanjan kielen kotikoulu
84 Palveluhakemisto
90 Ristikko

[/toggle]