Olé-lehti 9/2021

Olé-lehti 9/2021

Olé-lehti 9/2021

Vinkit Espanjaan muuttajalle

Hoidettavien asoiden lista riippuu muuton pituudesta

Asuntokaupan verotus muuttumassa

Uusi laki vaikuttaa myös suomalaisiin, jotka jo omistavat kiinteistöjä Espanjassa

Fuengirolan vaatimaton menneisyys

Paikallinen pariskunta kertoo, miten rantakaupungissa elettiin 1950–60-luvuilla

Pääkirjoitus: Huh hellettä!

Tämän kesän aikana minulle on kirkastunut vieläkin enemmän kiinteistönvälitysalan kuuluisan hokeman ”sijainti, sijainti, sijainti” merkitys. On ollut uskomatonta lukea hellevaroituksia ja kaverien päivityksiä aivan lähialueilta, kun oma ulkolämpömittari on ampaissut kolmenkymmenen asteen yläpuolelle vain pari kertaa ja silloinkin ujon varovasti.

Aivan sama on tilanne talvella. Nyrkkisääntönä voi ainakin eteläisessä Espanjassa pitää, että jos alueella on kesällä kuuma, siellä on talvella kylmä. Ja kuumalla tarkoitan sitä, että heinä-elokuussa mittari näyttää nelisenkymmentä astetta useammin kuin muutaman kerran.

Sisämaassa sijaitsevassa Ardalesin kaupungissa mitattiin elokuisen lämpöaallon aikana 46,4 astetta, kun samanaikaisesti runsaan 70 kilometrin päässä sijaitsevan Marbellan satamassa lämpötila oli 25,9 astetta. Mijas Pueblon ja Fuengirolan välillä on kymmenen kilometrin matka ja usein kymmenen asteen ero.

Aurinkorannikolla on siis alueita, joilla on ilmeisesti aivan oma mikroilmastonsa. Kesällä ei juuri ikinä ole tukahduttavan kuuma ja talvella taas koti pysyy miellyttävän lämpimänä ilman suurempia lämmityskustannuksia.

Kustannuspuoli onkin monen espanjansuomalaisen mielessä nyt, kun sähköyhtiö muutti tariffejaan. Yhä useampi meistä katsoo kelloa pesukonetta tai uunia käyttäessään. Niiden kulutukseen ei juuri asuinpaikan valinnalla voi vaikuttaa, vaikka kotona leikkimielisesti kutsummekin suoraa auringonpaistetta terassilla mikroaaltouuniksi. Sen sijaan lämmitys- ja ilmastointikuluihin asunnon sijainnilla voi olla todella ratkaiseva merkitys.

Kun olet kiinnostunut asunnon hankkimisesta, et voi oletettavasti vierailla siellä harkintavaiheessa eri vuodenaikoina. Asuinkulut kuitenkin kiinnostavat ostajaa ja tämä voi vallan mainiosti pyytää nähtäväkseen esimerkiksi vuoden takaiset sähkölaskut. Niiden perusteella voit pian päätellä, kuinka kylmä asunto on talvella ja kuinka kuuma kesällä. Ja kyseessähän ei ole ainoastaan iso kustannuserä vaan myös asumismukavuus.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: Huh hellettä!
8 Palopuhe: Jalkapallo rahapulassa
10 Oleellista
14 Lukijoilta
16 Valmiina muuttoon
20 Nokka kohti etelää
23 Kolumni: Paluumuuttajan muistilista Espanjan parhaista asioista
24 Luomu vai lähi? Molemmat!
28 Onnellisen luomukarjan tila Angus do Campo
32 Suussasulavaa satoa
36 ¿Qué tal? Onnellisesti päättynyt pako
38 Pedro Almodóvarin maailma täytyy naisista, äideistä ja Madridista
42 Kolumni: Salakavala parodontiitti (toinen osa)

KOTI ESPANJASSA
43 Rumiluksesta luksuskodiksi
48 Ennen vanhaan ei ollut paremmin
51 Espanjan asuntopörssi

59 Papin porinat
60 Rías Altas – pohjoisemmaksi Espanjassa ei pääse
66 Loppukesä on munakoisojen aikaa
68 Kaariholvien koristama Arcos de la Frontera
74 Aprende español
76 Palveluhakemisto
79 Ristikko
80 Osallistu
81 Club Olé

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart