Olé-lehti 9/2022

Olé-lehti 9/2022

Olé-lehti 9/2022

Onnistu Espanjaan muutossa

Mitä ottaa huomioon lyhyt- ja pitkäkestoisessa muutossa

Täydellinen paella

Onnistu kotona huippukokin niksien avulla

Apua, asuntoni vallattiin!

Miten saada valtaajat pois asunnosta

Pääkirjoitus: Muuttamisen monta kiemuraa

Syksy tarkoittaa monelle uuden alkua. Myös useimmat Espanjaan muutot tapahtuvat juuri syksyä vasten. Yksi lehtemme tehtäviä on auttaa lukijoitamme ennakoimaan mahdolliset sudenkuopat. Niitä muuttamisessa riittää, mutta ennalta varautuminen auttaa varmasti!

Useiden psykologien mukaan kodista toiseen muuttaminen onkin yksi elämän stressaavimmista tilanteista. Kuka tahansa Espanjassa asuva suomalainen varmasti antaisi lisää stressipisteitä maasta toiseen muuttamiselle. Se nimittäin tuo mukanaan logistiikkavaatimuksia, joista pienin ei ole päätös siitä, mitä ottaa mukaan ja mitä ei, koska muuttokohde sijaitsee tuhansien kilometrien päässä. Kun tähän vielä lisätään byrokratian kiemurat ja saapuminen toiseen kulttuuriin ja kieliympäristöön, stressiltä tuskin vältytään.

Tässä numerossa kerromme ne pääasiat, jotka suomalaisen henkilön tulisi huomioida Espanjaan muuttaessaan. Saamme myös hyviä neuvoja monen käänteen jälkeen onnellisesti uudessa kodissa asuvalta Annukka Merikalliolta.

Espanjaan muutto tarkoittaa usein myös uuden työn aloittamista. Jotkut Suomessa täysin eri työuraa tekevät avioparit perustavat Espanjaan muuttaessaan yhteisen yrityksen. Miltä tuntuu, kun yhtäkkiä jaetaan paitsi vapaa- myös työaika? Miten vastuut jakautuvat ja mistä ammennetaan aineksia, jotta harmonia parisuhteessa säilyy uudessa maassa? Tästä ja paljon muusta kertovat Antonia Millán ja Markku Pyykkö sekä Anna ja Pekka Sinervo. Tämänhetkinen Madridin suurlähettiläs Sari Rautio ja tämän puoliso Antti Valle puolestaan avaavat toista hyvin tyypillistä nykyajan asetelmaa: millaista on, kun pariskunta joutuu toisen puolison työn vuoksi muuttamaan toiseen maahan ja jopa tekemään uraa eri maissa.
Mutta syyskuun aiheet eivät suinkaan lopu tähän. Asunnonvaltaus on ilmiö, joka huolettaa monia. Olé-lehti pääsi ensimmäisenä suomalaislehtenä haastattelemaan aivan uuden ammattikunnan edustajia – talonvaltaajista eroon hankkiutuvia ammattilaisia. Siitä, miten he toimivat, on paljon urbaanilegendoja. Kerromme, mikä on totta ja mikä tarua.

Syyskuu tuo myös tullessaan normaalit aukioloajat toimitukseemme – maanantaista torstaihin 9-17 ja perjantaisin 9-15. Samoin starttaavat lukijamatkamme, ja päivänvalon näkee tämän kauden ensimmäinen kirjamme, mutta ei suinkaan viimeinen! Tästä lisää pian! ¡Vamos!

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: Muuttamisen monta kiemuraa
8 Palopuhe: Liekehtivä maa
10 Oleellista
14 Lukijoilta
16 Asetu asumaan Espanjaan
22 Suomalaiset voimakaksikot porskuttavat Espanjassa
28 Veteraanivaeltaja viihtyy Espanjan patikkapoluilla
31 Lepakot suviyössä
34 Tenniskenttien herrasmies Rafael Nadal
38 Kolumni: Rasvaa, sokeria ja valheita (III osa): Insuliiniresistenssin oireet ja diagnoosi

KOTI ESPANJASSA
39 uka pelkää okupaa?
43 Suomalaisnaisen vuokralaisista tulikin asunnonvaltaajia
47 Espanjan asuntopörssi

54 ¿Qué tal? Espanjassa asuva äiti tuo suosikkijuontajan säännöllisesti Aurinkorannikolle
56 Suljettujen ovien takana
62 Sevillan sielukkaampi puoli Triana
67 Kahden alueen fuusio Kastilia ja Leon
68 Asiaa paellasta
73 Papin porinat: Toivossa kohti tuntematonta
74 Espanjan ruokakulttuuri: Serranoa vai ibéricoa? – Kinkuissa on eronsa
76 Aprende español
78 Palveluhakemisto
81 Ristikko
82 Osallistu
83 Club Olé

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart