Jos haaveissa on yrittäjyys Espanjassa, edessä on useimmiten autónomon perustaminen. Se vastaa hieman suomalaista toiminimiyrittäjyyttä mutta yritystoiminta voi olla laajempaa ja elinkeinoharjoittaja voi esimerkiksi palkata työntekijöitä.

Uuden yksityisen elinkeinonharjoittajan eli autónomon on hyvä tuntea perusasiat ja termit, vaikka lopulta ulkopuolinen asianhoitaja vastaisikin paperiasioista.

Autónomo
Suora käännös suomeksi on autonominen. Tällä virallisella termillä viitataan Espanjassa henkilöön, joka työllistää itse itsensä eli on itsenäinen elinkeinonharjoittaja.

Cuota
Tämä on suurin ero Suomeen. Espanjassa yrittäjä maksaa kuukausittain sosiaaliturvamaksua paikalliselle Kelalle (Seguridad Social). Summa määräytyy arvioitujen tulojen mukaan ja kasvaa portaittain tuloluokan mukaan.

Gestoría

Suurin osa elinkeinonharjoittajista palkkaa gestorían eli asiointitoimiston, joka ottaa kirjanpidon, vero- ja sosiaaliturvatoimenpiteet ja muut sovittavat asiat hoitaakseen. Myös asesoría viittaa asiainhoitotoimistoon, mutta nimikkeen käyttö ei vaadi liittoon hyväksymistä toisin kuin gestorían kohdalla.

NIE-numero
Se on ulkomaalaisen henkilötunnusnumero, johon autónomon elinkeinotoiminta sidotaan. Se on siis myös Y-tunnus.

Kannustimet
Monet itsehallintoalueet antavat kannustimia uusille pienyrittäjille. Esimerkiksi Andalusiassa ja Kanariansaarilla on voi hakea 100 prosentin alennettua sosiaaliturvamaksua ensimmäisten 12 kuukauden ajan. Tuki voi jatkua senkin jälkeen toiset 12 kuukautta, jos toiminnan nettotuotot eivät ylitä Espanjan minimipalkkaa.

Lue koko juttu Espanjan yrittäjän aakkosista maaliskuun 2024 Olé-lehdestä.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVA: Unspalsh

en_USEnglish