Espanjalaispankit pyytävät ennen vuotta 2010 avattujen pankkitilien haltijoilta tietoa heidän varojensa alkuperästä sekä kopiota henkilöllisyystodistuksesta.

pankkiautomaatti
Moni suomalainen on saanut pankiltaan muistutuksen lain vaatimista toimenpiteistä. Asia tulee hoitaa kuntoon tämän kuun loppuun mennessä.

Espanjassa tuli vuonna 2010 voimaan laki, jonka tarkoituksena oli estää rahanpesun mahdollisuus yhä tehokkaammin. Yksi lain kohdista rajoittaa huomattavasti käteisen rahan käyttöä. Toinen velvoittaa pankit pyytämään asiakkailtaan selvityksen siitä, mistä heidän pankkitileillään olevat varat ovat peräisin.

Henkilön, jolla on Espanjassa pankkitili, on ollut tehtävä selvitys varojensa alkuperästä 30. huhtikuuta mennessä. Mikäli pankkitili on avattu lain voimaantulemisen jälkeen, on hyvin todennäköistä, että pankki on jo tilin avaamisvaiheessa pyytänyt nämä tiedot asiakkaalta.

Mikäli et muista onko näin ollut, on paikallaan tiedustella asiaa. Pankki saattaa myös kaivata asiakkaalta uutta kopiota hänen henkilöllisyystodistuksestaan.

Pankin asiakkaille antamassa kyselylomakkeessa tiedustellaan muun muassa hänen tulojensa lähdettä. Mikäli nautit eläketuloa, merkitse sen maksaja, ja samoin toimitaan myös palkkatulon suhteen. Mikäli tulosi ovat pääomatuloa, selvitä, mistä varat ovat peräisin.

Useat pankit muistuttavat juuri nyt tästä velvoitteesta nettisivuillaan. Mikäli pankin internetpalveluun kirjautuessasi sinua seuraa itsepintainen viesti, jossa sinua pyydetään tulostamaan lomake ja palauttamaan se täytettynä pankkiin, asia kannattaa hoitaa viipymättä.

Mikäli pankki ei pyytämäänsä selvitystä saa, se on uuden lain nojalla velvollinen jäädyttämään pankkitilin. Tällöin varojen ulos saaminen pankista tulisi mahdottomaksi, samoin rahaliikenteen hoitaminen.

TEKSTI: Katia Westerdahl

en_USEnglish